Патријарх Порфирије и Александар Вучић: Неопходно да се сачува мир и стабилност на КиМ

У условима дубоке подељености света многи ће покушати да покажу своју снагу на неком мањем. Наш посао је да то не будемо ми, рекао Вучић током заједничког обраћања са патријархом Порфиријем

Ипођакон Дејан Накић, патријарх Порфирије, Александар Вучић и Никола Селаковић (Фото: Спутњик/Лола Ђорђевић)

Председник Србије Александар Вучић и патријарх Порфирије сагласили су се да је неопходно да се сачува мир и стабилност на Косову и Метохији.

Вучић је, након састанка са патријархом Порфиријем, изјавио да су разговарали о свим важним питањима у односима државе и цркве и да је новог поглавара СПЦ обавестио о свим кључним питањима од значаја за државу Србију, која су, каже, без сумње, и од изузетног значаја за цркву.

„Упознао сам патријарха са фактичком ситуацијом на Косову и Метохији, и са политичким чињеницама и политичким преговорима који нам предстоје, или оним које смо завршили, са посетом Мирослава Лајчака, која нас очекује, о позицији Србије, чак и о томе да Косово није успело да прође и добије простор на тзв. Уставној конференцији европских земаља“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су разговарали и о Републици Српској, те о свим притисцима на Србију који предстоје, и који, истиче, не треба никога да изненађују.

„У условима дубоке подељености света, где не постоји униполарност, ни биполарност, већ мултиполарност, многи ће покушати и дати све до себе да покажу своју снагу и силу на неком мањем. Наш посао је да гледамо да то не будемо ми, а да сачувамо најважније и највиталније државне и националне интересе“, рекао је Вучић током заједничког обраћања са патријархом Порфиријем.

Он је рекао да су разговарали о томе како да се сачува мир и стабилност, како да се помогне страдалном народу на Косову и Метохији, да се помогне очување живота, економски напредак.

„По том питању постоји не само велико разумевање, већ и сагласје“, истакао је председник Србије.

Вучић је навео да је веома важан однос државе и цркве, јер када не стреме заједничким циљевима и не раде заједно онда је Србија растрзана и слаба и лака мета за сваког ко се на њу намери.

„Иако смо одвојени једни од других, из личног искуства могу рећи када држава и црква стреме истом циљу, раде и боре се заједно, онда Србија буде прва у Европи по бројним питањима. Када то није случај онда је Србија растрзана, поцепана, подељена, а тако слаба и лака мета не само за сваког орла, већ и врану која се на њу намери“, казао је Вучић.

Патријарх Порфирије: Црква сабира и гради мостове, отупљује оштрице

Патријарх српски Порфирије изјавио је да свако са своје позиције, црква и верујући народ са једне, и држава са друге стране, треба да чине све што је у корист нашег народа, али да то не буде на уштрб других.

„Црква има задатак да и у немогућим условима сабира и гради мостове, отупљује оштрице и превазилази поларизацију“, рекао је Порфирије.

Патријарх Порфирије и председник Александар Вучић на састанку у Председништву (Фото: Спутњик/Лола Ђорђевић)

Захвалио је председнику што је присуствовао на његовом устоличењу и на речима које му је упутио после тога у Патријаршији.

Порфирије је пренео да је председнику рекао да није политичар, али не зато што нема афинитета за политику, већ зато што мисли да је црква „саборни организам који ма колико то било тешко и немогуће има за циљ да сабира и гради мостове, отупљује оштрице и превазилази поларизацију, а пре свега да проповеда“.

Додао је да је циљ цркве, пре свега, да проповеда смисао постојања сваког појединца, па онда и читавих народа, независно од тога какве су околности.

„Нагласио сам и то да ми често околности не бирамо и не стварамо него су оне израз промисла Божијег, тако ми хришћани верујемо. Зато немамо разлога да се жалимо било коме, него да засучемо рукаве и да све што изгледа као тешкоћа и проблем доживимо као задатак који морамо решити. Свесни да када смо решили један задатак, следећи је сасвим сигурно још тежи“, навео је патријарх.

Каже да је и овом приликом рекао оно што је став и овог Сабора да ћемо црква чинити све што је до њих као пастира да нашем народу буде што могуће боље, а да то не буде на уштрб других народа.

„Свесни да искључиво дијалогом и разговором можемо упознати једни друге и препознати вредности једних код других. И тако да створимо предуслове за превазилажење, можда понекад и искушења и неспоразума, којих нажалост у наше дане има веома много“, навео је патријарх.

Патријарх Порфирије, у позадини Александар Вучић (Фото: Спутњик/Лола Ђорђевић)

Доскорашњи митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран је за патријарха у четвртак, 18. фебруара, а устоличен је дан касније у Саборној цркви у Београду.

Ово је био први званични састанак председника и новог српског патријарха, са којим се Вучић сусрео у Патријаршији, након самог устоличења.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 24. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

 1. „Председник Србије Александар Вучић и патријарх Порфирије сагласили су се да је неопходно да се сачува мир и стабилност на Косову и Метохији.“ Обоје зар?

  Патријарх је упознат са „фактичком ситуацијом, политичким чињеницама и политичким преговорима који нам предстоје, или оним које смо завршили“. Зар до сада није био?

  „… многи ће покушати и дати све до себе да покажу своју снагу и силу на неком мањем. Наш посао је да гледамо да то не будемо ми.“ Како се то гледа и који то „ми“?

  Док неки „ми“ не престају да дају све од себе да покажу своју снагу и силу на неком мањем, неки други „ми“, када им је такво што чињено, показали су и силу и снагу да би опстали. Никако нису гледали на себе као да су „неко мањи“, то су само најмањи чинили, још мањи сакривали а ништи сакривају и данас. За оне који на то позивају мера не постоји.

  „Патријарх каже да је и овом приликом рекао оно што је став и овог сабора да ћемо (као) Црква чинити све што је до њих као пастира да нашем народу буде што (је) могуће боље, а да то не буде на уштрб других народа.“

  Ако се под горњим „ми“ заправо мислило на „наш народ“ где се и када, у којој прошлости или будућности, смешта поменути „уштрб других народа“? Да ли се ради о лошој новинарској интерпретацији?

  „Свесни да искључиво дијалогом и разговором можемо упознати једни друге и препознати вредности једних код других. И тако да створимо предуслове за превазилажење, можда понекад и искушења и неспоразума, којих нажалост у наше дане има веома много.“

  О којим „једнима“ и „другима“ се ради? Да ли се мисли на „веома важан однос државе и цркве“ и пледира на, да тако кажем, својеврсну даљу кохабитацију или се мисли на „наш народ“ и на стварање предуслова да му „буде што (је) могуће боље, а да то не буде на уштрб других народа“?

  Тешко разазнајем шта се хтело рећи, можда је новинарском омашком изведено из контекста.

  Јасне су две етике али ми је и даље нејасно шта је, да тако кажем, „став (и) овог сабора“?

Оставите коментар