Бошњачка странка: Потребна већа заступљеност бошњачке књижевности у Црној Гори

Како су навели, национални идентитет бошњачког народа у Црној Гори утемељен је на очувању културних, верских и језичких посебности

Фото: Bscg.me

У Црној Гори имплементација садржаја из бошњачке књижевности и језика није на задовољавајућем нивоу, казали су из Бошњачке странке (БС) поводом 21. фебруара, Међународног дана матерњег језика.

Из те партије рекли су да имплементација садржаја из бошњачке књижевности и језика кроз образовни наставни план и програм мора бити приоритет у очувању босанског језика на овим просторима.

Како су навели, право на образовање на матерњем језику спада у темељна људска и мањинска права и оно је основ очувања националног идентитета народа и заједнице.

“Уставним рјешењима и законским нормама установљена је употреба босанског језика у нашој држави, али имплементација садржаја из бошњачке књижевности и језика није на задовољавајућем нивоу”, казали су БС-а.

У тој партији сматрају да су што хитније нужне реформе у тој области.

“Јер су нам потребни обухватнији наставни планови и програми и много знања, компетенција и одлучности код наставног кадра да се нађу одговарајући модели да би се тај процес оснажио”, каже се у саопштењу.

Из БС-а подсјетили су да бројна међународна документа обавезују државе да припадницима свих националних заједница, поготово мањинских, обезбиједе примјену образовања на матерњем језику, кроз дефинисане планове и програме и на тај начин створе механизме који ће осигурати њихову аутохтоност, посебност и опстајање.

“Подсјећамо и на важност пописног очувања ових категорија кроз национално исказивање имена Бошњак и именовање свог матерњег – босанског језика”, наводи се у саопштењу.

Како су навели из БС-а, језик је својеврсна лична карта једног народа.

“Обавеза је свих да га чувамо, јер је он печат нашег постојања и трајања”, поручили су из те партије.

Како су навели, национални идентитет бошњачког народа у Црној Гори утемељен је на очувању културних, верских и језичких посебности.

“Те посебности које проистичу из националне и језичке самоидентификације препознате су и уграђене у Уставу Црне Горе, у чему је БС дала кључни допринос”, каже се у саопштењу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вијести, 22. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Потпуно се слажем,али нека наведу три писца и ето веће заступљености за 100%

    5
    1

Оставите коментар