Дамјан Ћулафић: Свети Сава и права вјера

Светосавска бесједа изговорена у манастиру Ђурђеви Ступови, Беране, 27. јануара 2021.

Свети Сава (Извор: mitropolija.com)

Ваше Преосвештенство,

Часни оци и сестре монахиње,

Драга браћо и сестре,

Нема човјека на Земљи, који би био кадар да сакупи и изброји све ријечи које су казане мотивисане славом, честитошћу и чашћу, које са собом носи име Светога Саве, најмлађег сина Стефана Немање, сина који је постао, трудом, духовни отац своме оцу, са оцем отац Српској Православној Цркви, чиме се овјенчао и знаком старјешине духа српске нације.

И кад нас највише нападају, блате, понижавају, гледају надмено и са презиром, онда се треба запитати: који се, још, народ у Европи и свијету може подичити чињеницом да му је отац нације монах и светац? Чији је, још, етнички етос изронио из молитве и вјере у Бога, осим српског?

Стога нема човјека на Земљи који би сагледао, чак, ни све Очеве дарове, иако се о њима славослови стољећима, јер су они вјечито нови и новозначни, свагда актуелни и увијек основ за тумачење савремених изазова, и не само то, већ су и најбољи темељ на ком треба зидати сопствено схватање проблема, националних, превасходно, у којима српски православни народ никада оскудијевао није. Име и житије Светога Саве је временски међаш, и Срби своју прошлост дијеле на ону прије, и ону послије нашег Свеца, јер потоњи период, којем и ми припадамо, обилује плодовима које убирамо са непролазног дрвета живота, које је Свети Сава засадио. А најсочнији плод, којe нам је Савино стабло од ума и духа даровало, јесте „права вјера“.

Какву је вјеру Свети Сава проповиједао и завјештао Србима?

Вјеру, која је заснована на светим и божанским догматима, односно вјеру, утемељену на вјековима потврђиваним истинама. А оно што је на истини грађено – није лажно, него право. Јер, истина је увијек – само једна. А вјера грађена на истини је права вјера. А како је истина једна, онда је и права вјера само једна, а та једна и права вјера је настањена у свима онима, који знају: да је права вјера она која је „на светих седам васељенских сабора потврђена и проповиједана“. Е на таквој вјери, по савјету Светога Саве, треба „зидати злато и сребро и драго камење, то јест добра дјела“. Свети Сава је, прије осам вјекова, у Жичи, бесједио о правој вјери, и казао, између осталог, да нема користи од исправног живота без вјере у Бога, као и да „нас право исповиједање без добрих дјела [не] може извести пред Господа, него треба имати обоје“. Јер само то обоје, заједно, дају савршеног човјека, а све друго води ка томе да „храмље живот наш“. Очински савјети, који његов народ воде ка вјечном животу, и учинили су да Свеца, с пуним правом, зовемо првим српским просвјетитељем!

Свети Сава и Свети Симеон, фреска из Манастира Милешева

На самом почетку 13. вијека Свети Сава нам је поручио да јесте права вјера она која Бога види као једног Бога, јер Бог јесте један! Али кад кажемо Света Тројица, онда то не значи да имамо три Бога, већ једног, јер су Тројица, заправо, одлике и лица Божја, одлика Оца, Сина и Духа Светога. Када говоримо о Светој Тројици, онда казујемо о троједном надумном савршенству доброте, милости и љубави, чиме нам је и Свети Отац Сава поручио и доказао да је савршенство само у Божјем јединству и Божјој једности, Његовој нераздјељивости, и неисказаном складу и суштини.

Свети Сава је потврдио Србима да је Христос истина, коју једино треба слиједити. Јер, по ријечима „најбогатијег просјака у српској историји“, треба да се поучавамо ријечима Сина Божјег, који „остаде оно што бијаше, а постаде оно што не бијаше“, и који је жртву на себе узео „узевши обличје слуге“, и пренио нам једну од највриједнијих поука: да нам се Господ „уподобио у свему осим у гријеху“.

Оно што су сизеренски властодршци у Црној Гори, они одлазећи, у претходној години показали да не знају, то је да је Свети Сава, проповиједајући о правој вјери, Србима показао коме се јединоме треба клањати. Ми се „клањамо и поштујемо и цјеливамо свечесну икону човјечанског оваплоћења Бога Логоса“. Клањамо се „и дрвету Часнога крста“ и „част одајемо икони Пресвете Богородице“, јер „уздижемо очи душе ка првообразном лику и ум узносимо на оно што је несхватљиво“. Непознавање темеља праве вјере, какву је Свети Сава оставио и предложио Србима, доводи, увијек, до неразумних покушаја на штету српског православног народа. У Бога се надамо да ће нове државне власти, садашње и будуће, знати коме се, једино, клањају они који живе по правој вјери.

Зна права вјера да у разним раздобљима ђаво измишља „многи кукољ зловјерја“, и да сије јересначелнике по васељени, ради „кварења и смућивања праве вјере“. Али не знају јересначелници да се житељи по правој вјери „гнушају сваке нечастиве јереси“. У уму и духу православног човјека станују овакви свјетоназори: умиљење, смирење, праведност, поучење, мржња на гријех, ријечју Светог Саве – „чист живот какав је Божијим очима угодно гледати“.

Свети Сава се, дакле, још прије толико стољећа, бринуо о свом народу, као прави духовни старатељ, као истински достојан архиепископ Српске Цркве, да Срби не залутају, него да слиједе путеве истине, говорећи нам са жичког олтара: „Ово је дакле права вјера: крстити се у име Оца и Сина и Светога Духа“! Такве поруке и подуке о правој вјери слушамо, вјековима, и са олтара наших Ђурђевих Ступова, од првог будимљанског епископа Јакова, до данашњег епархијског обновитеља Јоаникија!

Владика Јоаникије (Фото: Соња Ракочевић)

Тако је коначан завјет Светог Саве православним Србима гласио: Господа „јединога неодступно се држите“!

Ето, драга браћо и сестре, неколико цртица о Свечевом аманету нама, његовим рођеним, и свима надолазећим, још увијек нерођеним, чедима.

Све ово, чега се сјетисмо, одговор нам је на питање: шта су то Срби у Црној Гори бранили од прошлог до овог Савиндана – православни Срби су бранили „праву вјеру“, вјеру православну!

Нека би Бог дао да, свима, увијек, наздравље буде Савиндан, велики празник православне Српске Цркве и народа!

На многаја љета Божјег благослова!

Аутор је члан Правног савјета Епархије будимљанско-никшићке



Categories: Српско православно стање

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading