Нагорно-Карабах: Алијев обећао Путину да ће заштитити цркве

Председник Азербејџана обећао да ће хришћанске цркве бити заштићене када та, већински муслиманска, земља заузме подручја која су била под контролом Јермена

Председник Азербејџана Илхам Алијев (Фото Бета-АП)

МОСКВА – Председник Азербејџана Илхам Алијев обећао је да ће хришћанске цркве бити заштићене када та, већински муслиманска земља, заузме подручја која су била под контролом Јермена.

Алијев је то обећао у телефонском разговору са председником Русије Владимиром Путином, саопштено је из кабинета азербејџанског председника.

Сукоб Азербејџана и Јерменије око контроле над Нагорно-Карабахом окончан је мировним споразумом којим је призната победа снага Азербејџана.

Јерменија је контролисала Нагорно-Карабах, део азербејџанске територије, од краја рата 1994. године.

Бабкен Симоњан: У Карабаху се решава судбина хришћанства

Окончањем сукоба који је ескалирао крајем септембра ове године Азербејџан је добио контролу над територијама које је у сукобу освојио. Прва од територија, Калбаџар, биће предата данас.

У Калбаџару се налази познати манастир јерменске апостолске цркве, Дадиванк. Дан пре примопредаје територије, из манастира су уклоњени многи свети предмети.

Азербејџан је већински муслиманска земља, а Јермени се плаше да би цркве могле бити оштећене или затворене када та држава преузме контролу, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 11. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Иста заштита као и за наше цркве и манастире на Космету, као и заштита за Православне храмове у Турској. „ унутрашње питање Азербејџана. Толико од Путина….Зар неко очекује преокрет, ја не.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading