Министар унутрашњих послова Естоније дао оставку после критике Бајдена и избора у Америци

Пошто се дигла прашина послије његове изјаве којом је оспорио правну ваљаност избора за предсједника САД, министар Март Хелме поднијео оставку

Министар унутрашњих послова Естоније Март Хелме (Фото: DPA)

(Њемачке пословне вијести/DWN, 9. 11. 2020)

Пошто је Бајдена назвао „корумпираним ликом“ и изразио сумњу у правну ваљаност избора у Америци, министар унутрашњих послова Естоније Март Хелме поднијео оставку.

Пошто се дигла прашина посије његове изјаве којом је оспорио правну ваљаност избора за предсједника САД, министар унутрашњих послова Естоније Март Хелме поднијео је у понедељак оставку. Према извјештајима радија, Хелме се одлучио на тај чин да би сачувао владину коалицију, истовремено истичући да својим изјавама није угрозио безбједност Естоније: „Нисам рекао ништа што већ нису рекли медији у Америци.“

Претходно су контроверзу изазвале изјаве Хелмеа и његовог сина, министра финансија Мартина Хелмеа, током једне радио емисије у недељу, у којој су као чланови владе балтичке чланице ЕУ и НАТО довели у питање легитимност гласања у САД. Уз то је старији Хелме за Бајдена рекао да је „корумпиран лик“.

Предсједница државе Керсти Каљулаид осудила је изјаве двојице министара као „напад на демократију и безбједност Естоније“, најавивши тим поводом сазивање националног савјета за безбједност. И предсједник владе Јири Ратас дистанцирао се од изјава својих коалиционих партнера назвавши их „апсурдним“.

С њемачког посрбило и приредило: Стање ствари



Categories: Посрбљено

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading