РУССТРАТ: Колегијум електора састаће се 14. децембра и вероватно изабрати Бајдена, али…

Верификацију изборних резултата мора да потврди амерички Конгрес 6. јануара на заједничком заседању оба дома. Тим заседањем председава потпредседник Мајкл Пенс

Председник САД Доналд Трамп и потпредседник САД Мајкл Пенс (Фото: Факти)

Адвокати Доналда Трампа 9. новембра почињу да подносе тужбе судовима држава у којима постоје сумње у изборну превару демократа (Аризона, Невада, Џорџија, Северна Каролина, Пенсилванија, Мичиген и Висконсин).

Судови, у зависности од политичке оријентације државе, доносе пресуде („плави“ против Трампа, „црвени“ у његову корист).

Трамп се жали на неповољне одлуке Врховном суду САД.

За то време изборне комисије у неколико држава настављају да броје гласове, игноришући судске одлуке.

Колегијум електора се састаје 14. децембра и бира Бајдена, упркос чињеници да изборна овлашћења из неких држава неће бити легална.

Верификацију изборних резултата мора да потврди амерички Конгрес 6. јануара на заједничком заседању оба дома.

Председник САД Доналд Трамп и потпредседник САД Мајкл Пенс (Фото: Факти)

Тим заседањем председава потпредседник Мајкл Пенс. Од удовољава писаном и образложеном захтеву бар једног конгресмена и бар једног сенатора да се не признају гласови Колегијума електора.

Ту одлуку доноси као председавајући Пенс доноси лично, и није дужан да је стави на гласање. То доводи до ситуације да нико од кандидата нема 270 електорских гласова.

Е, ту почиње најзанимљивије. Председника САД тада бира Представнички дом у којем једна држава има један глас. У том случају, „боју“ државе одређује онај ко доминира у локалној скупштини.

Данас републиканци контролишу 28 од 51 државе.

Овај поступак мора бити завршен до поноћи 20. јануара 2021. године.

(РУССТРАТ је Институт међународних политичких и економских стратегија, основан у Москви априла 2020, под руководством проф. др Јелене Пањине)

Опрема: Стање ствари

(Факти, 9. 11. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар