Митрополит Иларион: Забранити карикатуре Мухамеда

Зар не би било исправније забранити такве карикатуре у Француској, као и у другим земљама света, запитао митрополит Иларион

Митрополит Волоколамски Иларион (Фото: Спутњик)

Председник Одељења Руске православне цркве за спољне везе, митрополит волоколамски Иларион изјавио је да би било најбоље када би Француска, али и друге земље, увеле закон који Русија има а тиче се вређања осећања верника.

Коментаришући недавни терористички напад у Француској митрополит Иларион рекао је да би било боље када би се забранило цртање карикатура Мухамеда.

РТС: Француска на мети исламиста, напади у Ници, Авињону и Џеди

„Зашто се у овој ситуацији брани право на објављивање оваквих карикатура? Зар не би било исправније забранити такве карикатуре у Француској, као и у другим земљама света?“, запитао се он и додао да би „то био исправан одговор на све минуле догађаје“.

Иларион је такође оценио и да након првог терористичког напада Француска „није довољно научила о актуелној опасности“, иако је јасно да се ради о карикатури човека који је основао ислам, самим тим то вређа осећања милиона људи.

Подсетимо, нападач који је у Ници усмртио три особе идентификован је као двадесетједногодишњи Тунишанин који је недавно преко Лампедузе стигао у Француску.

Француска: Православни свештеник рањен у Лиону

Недуго након тога, у Авињону други мушкарац је са повицима „Алаху акбар“ покушао да нападне полицајце. Истовремено, у Џеди нападач је ножем избо стражара у француском конзулату. Он је повређен али није у опасности.

С тим у вези је француски председник Емануел Макрон изјавио да је његова земља поново мета тероризма и најавио оштрије безбедносне мере и укључивање војних снага.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 31. 10. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

8 replies

  1. Повређена су и два православна свештеника.

  2. Митрополит има право.
    Слобода говора не подразумева непоштовање туђих религија и вређање других народа.
    На већем делу планете “религија” је изнад “слободе говора” и “људских права”. Једно од првих начела екуменизма (и васпитања) је ПОШТОВАЊЕ ТУЂИХ РЕЛИГИЈА. Кад се сетим наших братоубилачких ратова, помислим да ми на Балкану још увек нисмо то начело усвојили.

    6
    15
  3. Ми смо у Републици Српској ратовали, и то озбиљно са муслиманима па не видех да се неко ругао са њиховом вером. Ово што глуме Французи је чист безобразлук радикалног атеизма који је по мени много опаснији од радикалног ислама.

    24
    2
  4. Поштовани @Дарко
    Кажеш да сте у Републици Српској озбиљно ратовали са муслиманима и ти не виде да се неко ругао са њиховом вером.

    Може бити. Ипак, неко им је срушио Ферхадију у Бања Луци, Алаџу у Фочи, Бегову у Брчком и десетине других џамија, месџида, мектеба, текија . . .

    И они су рушили цркве и конаке.
    Далеко смо од верске толеранције мој Дарко, далеко од екуменизма, далеко од Бога.

    Срећом, данас има пуно људи који се храбро боре против верске мржње и нетолеранције.

    2
    18
  5. Знају ов са запада шта чине,не вреди их опомињати ни за њих се молити ГОСПОДЊОМ МОЛИТВОМ:”ОПРОСТИ ИМ ОЧЕ ЈЕР НЕ ЗНАЈУ ШТА РАДЕ”.Знају и свесно раде јер им је потребан страх у својим народима који треба да се претвори у мржњу да би се могао остварити у СУКОБ ЦИВИЛИЗАЦИЈА,не верски,јер запад то није.

    9
    1
  6. Богу хвала те смо далеко од екуменизма и накарадног испољавања верске толеранције коју велики и прави борци за исту добрано наплаћују трујући и ружећи сопствену нацију.

    8
    1
  7. Станке Расписали се Невладићи и на “Стању”.. Препознајем тај “рукопис” са сајта листа “Данас”.. И један “ник” са истог сајта.. Невладићи, на “врата погрешне цркве” сте дошли да се “молите”..

    6
    1
  8. @Деда Ђоле

    Зашто изостављате почетак???
    Ко је на Башчаршији убио СРБСКЕ СВАТОВЕ, из ВЕРСКЕ МРЖЊЕ, – Срби Правослвци,
    или муаслимани/Срби – исламисти/терористи???

    7
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading