Политика: Да ли је ЕУ гарант косовског устава или споразума из Брисела

Полусатни разговор с председником Александром Вучићем у четвртак увече о даљим корацима у дијалогу Лајчак је на „Твитеру” оценио као „искрен, детаљан и конструктиван”

Мирослав Лајчак и Александар Вучић (Фото: Дарко Војиновић/АП Фото)

После четвородневне посете Мирослава Лајчака Приштини и Београду извесно је само да ће се преговори у Бриселу наставити и да ће се тамо причати и о Заједници српских општина. Када ће то бити, још се не зна – председник Србије је рекао када год Лајчак закаже. А тек је непознаница како ће се разговарати о ЗСО јер Приштина и Београд и даље имају супротстављене визије о томе шта та заједница треба да буде.

Дилему није баш разрешио ни специјални изасланик Европске уније Лајчак, будући да је у Београду изјавио да сви договори морају да буду испуњени онако како су договорени, да устав није Библија и да је логично да се може мењати, али се дан раније у Приштини позивао и на „дух” косовског устава и на мишљење косовског уставног суда, говорећи да је на основу њих и на основу споразума из Брисела потписаних 2013. и 2015. године потребно припремити документа о Заједници српских општина и формирати је. И онда разговарати о статусу ЗСО. Када би заједница требало да „профункционише” – пре или после потписивања свеобухватног правно обавезујућег споразума – опет је остало неразјашњено. Београд тражи одмах, а Лајчак је у Приштини говорио о имплементацији након потписивања свеобухватног споразума.

Мирослав Лајчак: Неће бити договора ако се Приштина и Београд држе својих устава

Полусатни разговор с председником Александром Вучићем у четвртак увече о даљим корацима у дијалогу Лајчак је јуче на „Твитеру” оценио као „искрен, детаљан и конструктиван”. С новим директором Канцеларије за КиМ јуче ујутро очигледно је највише речи било о ЗСО, будући да је Петар Петковић тражио да Заједница српских општина буде формирана одмах и с надлежностима које јој припадају по бриселским договорима. Петковић је у разговору с Лајчаком рекао да је сада на тесту не само воља Приштине да се проблеми решавају дијалогом већ и способност ЕУ као посредника у дијалогу да гарантује спровођење договореног.

Додатну конфузију, међутим, унео је лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа објавивши у четвртак на „Фејсбуку” писмо, које је 24. августа 2015. године, дан пре потписивања Споразума о општим принципима ЗСО, примио од бивше високе представница ЕУ Федерике Могерини, а у којем га она уверава да заједница неће имати извршна овлашћења. Мустафа је навео да је ово писмо представио Лајчаку на састанку који је одржан тог јутра.

То писмо је за Србију нешто ново, каже народни посланик Милован Дрецун и оцењује да је то једнострани потез урађен иза леђа Београда. „Мислим да би Лајчак требало да разјасни ту ситуацију јер Мустафа каже да га је упознао с тим. Испашће да смо преварени не само до стране Албанаца него и од стране ЕУ ако се испостави да је то писмо тачно”, рекао је Дрецун, преноси „Спутњик”.

Каже и да је након посете изасланика ЕУ главно питање како он мисли да премости кључну препреку за разговор и натера Приштину да реализује ЗСО. Истиче да је Мирослав Лајчак рекао да две стране треба саме да одреде како ће изгледати нормализација и да се ЕУ неће мешати у то. „То је нешто што је на дугачком штапу, веома широко дефинисано. Први пут је Лајчак рекао да такозвани устав Косова може да се мења”, наводи Дрецун и истиче да папир о примени Бриселског споразума предвиђа прилагођавање правних оквира.

Резултат Лајчакове турнеје је половичан и он је у начелу добио сагласност за наставак дијалога, али ако се узму у обзир услови које Приштина поставља и њихов став према ЗСО, тешко је очекивати да ускоро дође до дијалога, а и ако дође, тешко је очекивати неки значајнији напредак, сматра некадашњи шеф дипломатије Живадин Јовановић. Како је рекао за Танјуг, не очекује никакав напредак у дијалогу до завршетка председничких избора у САД, а Лајчакову улогу специјалног представника ЕУ види као „продужену руку немачких интереса на Балкану”.

Скендер Хисени, Мирослав Лајчак и Марко Ђурић (Фото: Фејсбук страница Мирослава Лајчака)

И Слободан Зечевић из Института за европске послове оцењује да је после Лајчакове посете остало „поприлично нејасно” да ли је Приштина пристала да се дијалог настави разговором о ЗСО, што је услов Београда, док је, како оцењује, Србија поново показала безгранично стрпљење и посвећеност преговорима о КиМ, стабилности региона, уласку у ЕУ и европским вредностима. Зечевић каже да ЕУ показује да је „економски џин”, али на међународном плану политички и геостратешки „патуљак” јер не може да утиче на Приштину да поштује преузете обавезе из Бриселског споразума.

Извршни директор Центра за стратешке алтернативе Душан Пророковић сматра да ће питање формирања ЗСО тешко бити решено. Политика ЕУ према косовском питању дефинише се у Берлину, рекао је Пророковић за Танјуг, нагласивши да је одавно јасан циљ – преговори треба да послуже коначној легитимизацији статуса такозване републике Косово у међународним односима, што према Ишингеровом плану, како каже, значи да Приштина добије столицу у УН. „Лајчакова улога је да усмери цео процес ка том циљу”, оцењује он.

Марко Ђурић: Ако желе свеобухватну нормализацију, нека промене прописе

Хашим Тачи је прексиноћ поновио став Приштине да ЗСО није техничко питање и да неће бити промене устава по том питању. А бивша косовска министарка за дијалог Београда и Приштине Едита Тахири поручила је „да је полазна тачка коначног споразума да Србија промени устав уклањањем Косова из њега”. На то је Марко Ђурић, бивши шеф преговарачког тима Београда, одговорио да Тахиријева може да мења Устав Србије ако се кандидује и победи на изборима у Србији, на шта има право као држављанка наше земље.

Марко Ђурић и Петар Петковић (Фото: Канцеларија за КиМ)

„Ако жели свеобухватну нормализацију, Приштина ће морати да спроведе споразум о Заједници српских општина, који предвиђа измену приштинских прописа, укључујући и такозвани устав”, изјавио је Ђурић за Танјуг и подсетио да је Тахиријева учествовала у договарању тог дела споразума и да добро зна какве су обавезе Приштине.

Петар Петковић упознао Боцан-Харченка с током дијалога

Директор Канцеларија за Косово и Метохију упознао је јуче руског амбасадора Александра Боцан-Харченка с током дијалога с Приштином, који се одвија уз посредовање Европске уније, истакавши да је Београд доследно опредељен за решавање несугласица и отворених питања разговором, али и да је против сваког прејудицирања исхода дијалога и наметања решења. Београд је, према Петковићевим речима, чврсто решен да у дијалогу брани и одбрани српске државне и националне интересе, а у том смислу је подршка и помоћ Русије веома драгоцена. Изразио је очекивање да ће Србија и Русија, када је реч о Косову и Метохији, у УН и у свим другим важним међународним форумима наставити да сарађују у борби за поштовање међународног права.

Биљана Баковић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 10. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading