Владимир Димитријевић: „Само да рата не буде” или Кукавичлук, издаја и одбрана Завета

Не може се издати Христос Косовског завета, а да се живи у миру

Владимир Димитријевић (Фото: Соња Ракочевић)

Знаци времена

Хришћани свих поколења су, у своје доба, пратили знакове времена, да виде када ће Христос доћи. Они се нису стидели да речи Христове и апостолске примене на час у коме живе. За њих је све било упозорење на гнев љубави Божје и све је било позив на покајање. Говорећи о “Историји Франака” Светог Григорија Турског, отац Серафим Роуз нас подсећа на основно схватање хришћанских историософа свих времена:

„Свака појава у свету има своје ’значење’. Свети Григорије је стално пратио комете, земљотресе и сличне појаве. Кад краљ учини неко зло буде земљотрес; ако убије човека или неправедно казни цело село – бива глад. И Свети Григорије подсећа да Бог све види, да свака појава има духовни смисао – било да је комета, краљева смрт или нешто друго у питању. Он увек види везу између онога што се збива у свету и моралног стања народа. Када је морално стање лоше, земљотреси, глад и слично подсећају да нису на исправном путу и дају им повода да се замисле /…/ Истински узроци су: душа и Бог; Божје деловање и деловање душе. Та два чиниоца граде историју, сви остали спољни фактори – потписани уговори, економски узроци незадовољства маса, итд. – апсолутно су другостепени”.

Бог и душа: то је тајна историје. Ко чува сопствену душу, ко служи Богу, тај чува и своју заједницу као заветну, то јест историјску чињеницу.

Свети Јован Кронштатски о будућем страдању

Какав је био Свети Григорије, такав је хиљаду и по година касније, био и Свети Јован Кронштатски, прави литургијски богослов Цркве. И он је у историји свог народа гледао у Бога и душу као чиниоце. Прорекао је страдање дома Романових, и да ће се над Пермском губернијом, где су они претрпели мучеништво, уздићи ЦРНИ КРСТ.

Царска породица Романов

Питајући се откуд у Русији анархија, праћена штрајковима, разбојништвом и неморалом, Свети Јован је наводио само један разлог – неверје, безбожништво. Није се овај тајновидац Божји стидео да каже: „Очито, ускоро ће наступити дан Другог Доласка Христовог, јер је наступило у Писму проречено одступништво од вере (апостасија), мада се још није појавио човек греха, син погибије (антихрист), који се противи и преузноси изнад свега што се назива Богом или светињом…“. За кронштатског пророка есхатологија није била одвојена од апокалиптике.

Кукавичлук као политика

И ми, Срби, ако смо  православни, морамо пратити знаке свог времена. Издаја Косовског завета била би кључни знак наше пропасти – ако, од Бога и народа отуђена, власт потпише предају Свете Земље, слом народа као целине није далеко.

Главни заговорник „есхатолошког кукавичлука“, Александар Вучић, ових дана Србију плаши причом званом „Само да рата не буде“ (Ђорђе Балашевић), и сукобом око Нагорно Карабаха (опасан је, вели он, „замрзнути конфликт“, јер може да се „одмрзне“, а ми смо на позицији „Само да рата не буде“, и нећемо да ратујемо ни за шта).

Александар Вучић у току интервјуа за Ројтерс (Фото: Ројтерс/Марко Ђурица)

Авај, рата не може да не буде – он се стално води. То је, пре свега, духовни рат, рат за спасење душе. Кад се греси и издаја умноже, онда долази и рат физички, јер се Бог повуче и пушта људе да жању што су са ђаволом сејали.

Не може се издати Христос Косовског завета, а да се живи у миру.

Свети Кирило и Методије нас уче

Наравно, православна вера је миротворачка, и нико од православних рат не жели. Срби имају изреку: „Ко воли рат, рат му био у кући“.  Али, православна вера није кукавичка и није лажно пацифистичка. Кад је константинопољски патријарх послао светог равноапостолног Кирила на јеванђелску проповед и кад је овај стигао у сараценску престоницу, учени мухамеданци започели су расправу са њим. Између осталих питања, поставили су му и следеће:

„Христос је ваш Бог. Он вам је заповедио да се молите за своје непријатеље и да чините добро онима који вас мрзе и прогоне, да ономе, који вас удари по образу окренете и други. Међутим, шта ви чините? Ако вас неко увреди, ви оштрите оружје, крећете у битку и убијате. Зашто не слушате свог Христа?“

Кад је то чуо, свети Кирил је упитао своје саговорнике:

„Ако су у неком закону записане две заповести, који ће човек бити савршенији извршилац закона? Да ли онај који испуни једну од њих или онај, који испуни обе ове заповести?”

Кад су Агарјани одговорили да ће савршеније испунити закон онај, који изврши обе заповести, свети проповедник је наставио:

„Заповедивши да се молимо за оне који нас вређају и да им чинимо добро, Христос, наш Бог, рекао нам је и то, да нико од нас у овом животу не може да покаже већу љубав од оне; да за пријатеље положи своју душу (в. Јн. 15; 13). Ето због чега ми великодушно трпимо увреде које нам нанесу као појединцима. Међутим, у заједници штитимо једни друге и полажемо своје душе у бици за своје ближње, да ви, када поробите наше суграђане, не бисте са њиховим телима поробили и њихове душе, присиљавајући их на одрицање од вере и на друге богопротивне поступке.“

Уместо закључка

Питање издаје Косова и Метохије је питање Завета. Ако га се одрекнемо, немамо се чему надати. НАТО и Арбанаси су га отели – ми не смемо пристати, ми не смемо потписати. Па шта Бог да. На страни отимача и злочинаца је, у овом часу, сила. Али Бог је увек са онима који стоје у правди и истини, а не са онима који имају силу.

Крст на брду изнад Лепосавића

И певајмо, певајмо са Црквом нашом:

„С нама је Бог, разумејте, незнабошци, и покорите се, јер је са нама Бог“.
Пашће, пашће Вавилон велики. (Откровење, 18,2)

Опрема: Стање ствари

(Српски став, 6. 10. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

21 replies

  1. Да ли може неко, било који друштвени субјект, да пошаље отворено писмо Еуропи да Срби никад неће признати независно Косово макар сви њихови плаћеници то потписали сто пута. И да ће, Срби то вратити у своје оквире кад тад. Поред ЕУ посебно писмо и Немачкој.
    Што пре то боље.

    40
    2
  2. @Добривоје,

    Делим са Вама предлог Ваш. Унеколико бих га допунио : Нека то буде ЗАКЛЕТВА, не ради еу, евроатлантских башибозука и мамонових ниткова, не заклињемо се сатани и његовим шегртима, заклињемо се Тројичноме Богу, Небесној Србији и Србскоме роду, ради Крста Часног и Слободе Златне, ради Косовског Завета… На големоме беломе платну ћириличним краснописом урезати запис ЗАКЛЕТВЕ, све потписе испод ње – својеручни потписи, те нека се завијори платно изнад сваке вароши које себе слободном увиђа… Вероватно ово није лако остварити, биће да иште пустог новца, но вајда је покушати…

    28
    2
  3. Oni nama kao razbojnici, sto i jesu, kazu: Kosmet ili zivot! Ja odgovaram da biram Kosmet.

    29
    1
  4. НЕ РАТ !
    Одмах да кажем : подржаћу сваког ко је против рата.
    Никакав рат, низашта на свету !

    Први Св рат нас је уништио. Огромна цена.
    Други Св рат нас је упропастио. Опет огромна цена.
    Милошевићеви ратови за Косово су нас дефинитивно унизили, осакатили и растурили, оставивши незаштићене Србе по новоствореним државицама.

    Ове ратове су планирали, почели и водили незрели и бахати људи.
    Ти ратови су били унапред изгубљени.
    Могли су бити избегнути.

    Увек ћу бити за мир и преговоре. Преговори нису кукавичлук. Напротив. Они захтевају храброст, вештину и мудрост.

    Приликом преговора нешто даш, нешто добијеш.
    Али се растанеш у миру и живиш миран.

    3
    35
  5. Није ми јасно да је толики страх у “ђедовима “од рата,као да су сва три изратовали.Ето говори им Господар Вучић,”сутра може да осване јутро ,леп дан,а оно кренула пуцњава на све стране”.РАТ страшно ,дај да се предамо унапред,само да га небуде.Дај да непријатељима поделимо СРБИЈУ свима онима који нешто ишту отворено или пребацују да им фали неко паче земље тек нека се нађе ,онако само да се лудим СРБИМА наудимо.Даће,СРБИ су душеван народ.Што ће њему земља,држава,могу они бити и закупници својих кућа и њива.Срби су добре слуге а рђави госодари.Тако се приповеда.Све ће Срби пристати само да очувају мир.Нашим претци су починили страшан” ратни злочин “стиме што су устали противу отоманскога царства,а поготову што су се дрзнули да ослобађају КОСОВО и МЕТОХИЈУ,ЈУЖНУ СРБИЈУ.Нисмо се ни од шваба требали ослобађати.Да су остали моглисмо им и овде у служби бити.Да се не крпамо и шипчимо узпут низ пут,час преко Рватске,час да Мађароне мољкамо за пропуснице.Али и ту се господар Вучић досети па швабе намами ,”ево вам џабе земља,инфраструктура и робље о држаноме трошку за три године унапред”.Сад је ту господар и његови ђедови да исправе ту историјску неоравду,да поврате шиптарима и осталима “отето” и још ће да им ратну штету исплати и све губитке за уназад сто година.САМО ДА САЧУВАМО МИР .”никакав рат,низашта на свету ” говоре седе старине,ђедови и њихов омиљени господар ВУЧИЋ.АФЕРИМ ВАМ БИЛО,тако се уче млади нараштаји како се ОТАЏБИНА БРАНИ.

    24
    3
  6. А ко нам прети ратом, црни дедице?

    24
    3
  7. Душан Ковачевић : Србија нема децу за нови рат :

    http://www.politika.rs/scc/clanak/385731/Kovacevic-Nema-Srbija-decu-za-novi-rat

    3
    31
  8. Ала ти је штос ђеда!Куј бре ДУШАН КОВАЧЕВИЋ.Шта се он пита у овој држави.Да,он влада СРБИЈОМ у задњих осам година,односно он је СРБСКА ДУБОКА ДРЖАВА ,коју твој господар ВУЧИЋ мора да следи,онако поиздалека,после трогодишње изјаве ДУШАНОВЕ,да се неби народ досетио ко СРБИЈОМ у ствари влада.Многима од генерација који су дуже живели у време “БРОЗОМОРСКЕ” владавине остало је у дубинама мождани вијуга дубоко заоран запис да он никада низашто није био крив,да није чак ни знао да ГОЛИ ОТОК постоји а камо ли злочини на њему.Тако сте то пренели и на време СЛОБИНЕ владавине,великога визионара,са историјским победама и капитулацијама.Па ето сада вам је ту годподар ВУЧИЋ.Ево и о њему су пуне његова срества информисања пуна хвалоспев и изношења тоталних баналности из његовога приватнога живота.То су ваши слепи вође,јер ви неможете да живите без КУЛТА ВОЂЕ, који нажалост и остатак народа у несећу воде.Они су вам штаке за под обе мишке.Али не мари,битно да је вама пемзија легла,флаша зејтина ,пакло каве и кила шећера у пакетићу,за себичне оматореле ******.А ђе су ва праунучад,односно дали су унуци запослени и под коју надницу диринче ,које нису ни једну особу довољне,шта вас брига.

    25
    3
  9. Реци нам деда да ли носиш маску кад изађеш у шетњу. То је кључно питање, ако је носиш стави још и огрлицу.

    24
    4
  10. @Деда Ђоле

    ”Приликом преговора нешто даш, нешто добијеш.
    Али се растанеш у миру и живиш миран.”

    Тако поступај са својом имовином, а не имовином Државе Србије
    и Србског народа!

    32
    5
  11. Деда Ђоле је шести по донацијама овом сајту. Од када ја пратим Стање Ствари и Корене, његови ставови су увек дефетистички , на линији АВ и Чанка , рекао бих и добрано анти Српски. Мислим да је на коментаре увек добијао бар десет пута више негативних од позитивних мишљења.
    САД МИ УОПШТЕ НИЈЕ ЈАСНО О ЧЕМУ СЕ ТУ РАДИ. Донира , а упорно нам мења свест ?????

    9
    2
  12. @ Зоран

    Закључак вам је тотално промашен, корисник “Деда Ђоле” нити има намере нити има моћи да некоме “мења свест”. Он је једноставно искрено, све ове године, писао шта мисли, и то упркос што се то већини на сајту није допадало. Као што је, искрено, помогао Стање ствари јер је веровао да такав сајт треба да постоји, а не да би исказивао “своје ставове блиске АВ-у или Чанку”.

    И морам да кажем да ме је корисник “Деда Ђоле” неколико пута питао да ли треба да се склони “ако смета” – али какво би нам то разномислије на сајту било кад не можемо (макар) један разномислећи глас да поднесемо?

    Александар Лазић

    13
    5
  13. @Александар Лазић
    Ваше је пуно право да пуштате сваког да коментарише и износи своје мишљење. Ако вам треба један да даје сајту ” на јачини ” јер , ето има и “разномислећих”, слажем се и са тим . Мени он није јасан, да му не смета то, да ама баш ни једном није у сагласју са огромно већином ваших пратилаца што је једноставно доказати. Тако делује да он намерно иритира остале пратиоце, јер његови коментари више приличе сајтовима који су у огромној већини у Србији а које контролише АВ. Тамо би дошао до пуног изражаја. Искрено говорећи писао сам коментаре на пар таквих и једном Ђиласовом сајту, не знајући да је његов. Када сам доживео потпуно неслагање са мојим размишљањима, окренуо сам се без много размишљања Стању Ствари и Коренима и ту се пронашао. Не знам зашто Ви одговарате уместо деда Ђолета и убеђујете га да треба ту да буде ради ” разномислија”, али слажем се ,ваш је сајт и имате сва права да тако поступате. С”поштовањем Зоран.

    9
    4
  14. @Стање ствари: Честитам на доследном држању и одбрани принципа разномислија, који је био један од основних поставки од почетка овог сајта. По томе је он (колико ми је познато) јединствен међу српским сајтовима. Сећам се да сам се пре више година “докачио” са Вукадиновићем, између осталог и због тога што је помишљао у једном тренутку да на НСПМ укине не само оцењивање, него чак и саме коментаре. Тада сам му казао да би то његов сајт претворило у обичне “зидне новине”. Није их тада укинуо, али је појачао цензуру и “кориговање” текстова коментара. Између осталог, зато смо се и разишли. Што се @Деда Ђолета тиче, са његовим ставовима се углавном не слажем, али га уважавам као изузетно коректног коментатора. @Зоран није у праву што га сматра антисрпским, јер он то није, али јесте непоправљиво југоностралгичарски. Ипак, зашто да и такви немају право гласа? Онда можемо са њим и полемисати – а не само ударати минусе.

    12
    4
  15. Данас се цела Југославија опрашта од једног господина – весника љубави, противника рата :

    https://www.danas.rs/svet/oprostaj-od-balasevica-u-splitu/

    2
    13
  16. Том господину треба под хитно посмртно доделити одликовање. Орден Јуде. ово је само један од разлога https://youtu.be/_kYhMH1Gmso

    11
    2
  17. Патријарх Порфирије упутио је саучешће породици преминулог Ђорђа Балашевића, у којем је навео да је Балашевић, у тешким годинама, уносио смисао и ведрину у свакодневицу многих генерација :
    http://www.politika.rs/scc/clanak/473403/Patrijarh-Porfirije-uputio-saucesce-porodici-Balasevic

    СРПСКИ ЈЕЗИК је упутио писмо легендарном Ђолету. Писмо је прочитао Неле Карајлић, познати музичар и звезда “Топ листа надреалиста” :
    https://www.telegraf.rs/pop-i-kultura/muzika/3304793-ti-si-bio-jedan-od-retkih-koji-mi-je-cuvao-dostovajnstvo-pismo-srpskog-jezika-posvecen-balasevicu

    Ђоле је достојанствено испраћен у целој Југославији.
    Храбро је опевао мајмуне који су нам уништили земљу и животе :

    1
    11
  18. Док је био жив, могао је орден поделити са овим доле описаним добитником. Али за посмртно одликовање остаје и даље озбиљан кандидат за Орден Јуде
    http://sabornik.rs/index.php/preporucujemo/1686-kandidaturazaordenjude

  19. У Европи, која је створила Европску Унију да у Европи не буде рата, једино смо ми Југословени ратовали.

    Какви су то били ратови ? Грађански ? Домовински ? Верски ? Пљачкашки ? Одбрамбени ?
    У тим ратовима сви смо поражени. Треба то признати и окренути се будућности и заједничком животу на ово мало земље коју делимо.

    Допао ми се чланак о рату Анте Ждерића у Аутографу :

    НИКАДА НЕ ЗАЗИВАЈТЕ, НЕ ОПРАВДАВАЈТЕ И НЕ ХВАЛИТЕ РАТ

    https://www.autograf.hr/nikada-ne-zazivajte-ne-opravdavajte-i-ne-hvalite-rat/

    2
    7
  20. Ево једне песме Љубомира Симовића. За ратне хероје :

    ПЕСМА О СЕДЛУ
    СА ДВАНАЕСТ БАКАРНИХ АЛКИ

    Нисам ја био Мијатове среће !

    Бос је Мијат из Раче у рат
    одјахао на дрвеном самару !
    А из рата је у Рачу дојахао
    на државном седлу
    са дванаест бакарних алки !

    Од свих нас, који смо гинули,
    било за правду, било за слободу,
    било за круну, било против круне,
    било против туђина, било против брата
    – против брата за добро братово ! –
    и који сада дремамо на сунцу
    пред канцеларијом Месне заједнице,

    једино Мијат, јашући кроз јесен,
    може да покаже за шта је ратово !

    4
    3
  21. @ Deda Djole , postovanje.

    2
    3

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading