Владимир Гајић: Вучић није имао уставно овлашћење да потпише споразум у Белој кући

Неозбиљно да Србија пристанком да премести амбасаду у Јерусалим отворено крши резолуцију Савета безбедности УН, оценио председник Правног савета Народне странке

Владимир Гајић (Фото: Н1)

Председник Правног савета Народне странке адвокат Владимир Гајић изјавио је да председник Србије Александар Вучић није имао уставно овлашћење да потпише споразум у Белој кући, јер је то надлежност Владе Србије, али да премијерка Ана Брнабић „није имала појма“ шта у споразуму пише.

„По члану 112. став 1. Устава Србије, председник Републике представља Србију али је не заступа и он није овлашћен да потписује ни међународне споразуме нити обавезујуће политичке споразуме. Све је то у надлежности Владе Србије по Закону о закључивању и извршавању међународних уговора“, рекао је Гајић телевизији Нова С.

Он је навео да је председница Владе Србије Ана Брнабић 2. септембра, два дана пред преговоре у Белој кући, објавила ауторски текст у Џерузалем посту у којем се захваљује Израелу што није признао Косово као независну државу и најављује да ће Србија у Јерусалиму отворити канцеларију Привредне коморе.

„Догодило се нешто сасвим друго, што значи да председница Владе Србије није имала појма шта ће бити на столу у Вашингтону, јер се Србија Вучићевим потписом обавезала да премести амбасаду у Израелу из Тел Авива у Јерусалим. Израел ће признати Косово, а Србија као да је за то признање наградила Израел премештањем амбасаде“, рекао је Гајић.

Извор: Џерузалем пост

Он је подсетио да је Вучић два дана пред одлазак у Вашингтон „наврат-нанос добио платформу од Владе Србије у којој нема Хезболаха, премештања амбасаде у Јерусалим, 5Г мреже…“.

„Прилично је неозбиљно да Србија пристанком да премести амбасаду у Јерусалим отворено крши резолуцију Савета безбедности УН док истовремено тражи да сви поштују Резолуцију 1244, која је наш најјачи правни адут у спору о Косову“, рекао је Гајић.

Он је навео да се Приштина споразумом обавезала да наредних годину дана не тражи пријем у међународне организације, али да може да тражи нова признања, док се Србија обавезала да у свету прекине кампању за повлачење признања Косова као независне државе.

Председник Правног савета Народне странке је додао да је Вучић јако ризиковао што је месец и по дана пред изборе за председника САД заиграо на једну страну у кампањи.

„То не раде ни много веће и моћније државе, него чекају да виде шта ће бити, а Вучић се отворено ставио на страну председника САД Доналда Трампа“, рекао је Гајић.

Он је додао и да се Србија обавезала да Хезболах третира као терористичку организацију, и упитао „зашто је нама потребно да се у тај сукоб мешамо на такав начин“.

„Цео догађај у Вашингтону је бизаран – како се све одиграло, како је Вучић третиран, како је Ричард Гренел демантовао Синишу Малог за тачку 10…“, навео је Гајић.

Опрема: Стање ствари

(Нова С/Н1, 7. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Nije moguće da ΛV prekrši Ustav. Kako može da prekrši ustav i zakon kada je on kompletno ustav, zakon, predsednik, premijer, ministar svih ministarstava, najbolji ekonomista i nadrilekar, zadužen za spas naroda, koga neizmerno voli, od pandemije korona virusa. Jedino još nije pisao pesme i u principu ne peva, a propevaće. Čudno je da su njega i porodicu neprijatelji prisluškivali 1.572 puta, kako tvrdi Vulin i njegova tetka. On se uspešno poredi sa neprevaziđenim Josipom Brozom Titom. U nekim stvarima Tito je malo dete za ΛV, tek šta će biti do kraja karijere, to i on ne zna još?

Оставите коментар