Гардијан: Израел даривали Косовом и Србијом

Косово ће такође успоставити своју амбасаду у Јерусалиму, а у замену за то Израел ће признати Косово

Доналд Трамп на потписивању споразума са Србијом и Косовом (Фото: Твитер налог Џефа Мејсона)

Косово са већински муслиманским становништвом признаће јеврејску државу, док је Србија обећала да ће преместити амбасаду у Јерусалим.

Израел је постигао два дипломатска успеха у петак када је Косово са већински муслиманским становништвом пристало да призна јеврејску државу, а Србија је рекла да ће преместити своју амбасаду из Тел Авива у Јерусалим.

Одлуке су донете након што су двојица балканских супарника, две деценије након завршетка жестоког рата, под посредством Беле куће склопила споразум о нормализацији економских односа.

Бенјамин Нетанијаху, израелски премијер, рекао је да ће Србија бити прва европска земља која ће своју амбасаду преместити у Јерусалим – након што је Доналд Трамп пре скоро три године признао град као престоницу Израела.

Косово ће такође успоставити своју амбасаду у Јерусалиму, а у замену за то Израел ће признати Косово, будући да оно покушава додатно да легитимише своју декларацију о независности и државности из 2008. године.

Бенјамин Нетанијаху (Фото: Деби Хол/АП фото)

„Захваљујем свом пријатељу председнику Србије… на одлуци да призна Јерусалим као престоницу Израела и да тамо премести своју амбасаду“, рекао је Нетанијаху, додајући да ће контроверзни потез бити завршен до јула 2021. године.

Ово је била, на дипломатском фронту, друга велика вест за Израел која је из Вашингтона пристигла у последњих месец дана. САД су августа посредовале у договору о нормализацији односа између Уједињених Арапских Емирата и Израела, који је у понедељак симболично обележен првим комерцијалним авионским летом између две земље.

Споразум, који би требало да буде потписан на церемонији у Белој кући у наредним недељама, био би први споразум између Израела и неке заливске државе.

Палестинци су имали циничан одговор на најаве о будућим потезима Косова и Србије у Израелу, сугеришући да они имају за циљ да појачају Трампове изгледе да за два месеца поново буде изабран за председника.

„Палестина је постала жртва изборних амбиција председника Трампа, чији би тим учинио све, ма колико то имало деструктивни утицај на мир… како би он поново био изабран у новембру“, објавио је Саеб Ерекат, генерални секретар Палестинске ослободилачке организације (ПЛО), на Твитеру. „Овде није у питању, баш као и код споразума између УАЕ и Израела, мир на Блиском Истоку“.

Трампов виши саветник и зет, Џаред Кушнер, рекао је да ће ови потези унапредити мир и донети већу безбедност Американцима.

„Данашње постигнуће је заиста историјско“, рекао је Кушнер у Белој кући. „Ово је само још једно поглавље које је ова администрација успела да напише како би свет учинила сигурнијим и мирнијим местом“.

Извор: Гардијан

Традиционално је већина дипломатских мисија у Израелу имала седиште у Тел Авиву, јер су државе заузимале неутралан став према спорном граду Јерусалиму, који је свето место за три аврамовске религије, све док се његов статус не буде решио израелско-палестинским мировним споразумом.

Израел је 1967. године преузео контролу над Источним Јерусалимом и касније га припојио – потез који међународна заједница никада није признала.

Израел гледа на овај град као на свој неподељени главни град, док Палестинци виде источни део Јерусалима са већински арапским становништвом, укључујући Стари град са светим местима, као илегално окупирану престоницу њихове будуће државе.

Уједињене нације и Европска унија, главни економски партнер Израела, рекле су да Израелци и Палестинци морају да преговарају о коначном статусу града, наводећи да до тада државе не би смеле да тамо преместе своје амбасаде.

Опрема: Стање ствари

(КоССев, 5. 9. 2020)

Прочитајте још



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Амбасаду Израела преселити у Приштину, рецимо на Трг Медлин Олбрајт.
    По сличном принципу поступити и са осталим дипломатским представништвима држава које су стале иза сецесије САП Косово. Кренути од последње ( ако то буде Израел) ка првој (Костарика), уз одговарајуће пратеће мере..

    “Прва земља која је званично признала независност Косова и Метохије била је Костарика, која је то урадила још 17. фебруара,а потом и Авганистан. Сутрадан, 18. фебруара 2008, званично признање су објавиле и САД, Француска, Уједињено Краљевство, Албанија и Турска. Након изјаве Кондолизе Рајс, премијер Србије, Војислав Коштуница, најавио је повлачење амбасадора из САД.”

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading