Споразуми потписани у Белој кући

Споразуми Србије и Косова са САД имају по 16 тачака, првих 15 је исто у оба документа, док се тачка 16 разликује

Потписивање споразума у Вашингтону, 4. 9. 2020. (Фото: Леа Милис/Ројтерс)

Председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Авдулах Хоти су с председником САД Доналдом Трампом у Белој кући потписали споразуме о нормализацији економских односа Београда и Приштине.

Споразуми Србије и Косова са САД имају по 16 тачака, првих 15 је исто у оба документа, док се тачка 16 разликује. Текст споразума названих „Економска нормализација“ гласи: Србија (Београд) и Косово (Приштина) су сагласни да начине корак напред у економској нормализацији прихватајући следеће:

1. Обе стране ће применити споразум о аутопуту Београд-Приштина потписан 14. фебруара 2020.

2. Обе стране ће применити споразум о прузи Београд-Приштина потписан 14. фебруара 2020. – Уз то, обе стране ће се обавезати на заједничку студију о изводљивости о опцијама за повезивање железничке инфраструктуре Београд-Приштина са луком на Јадранском мору.

3. Косово (Приштина) и Србија (Београд) ће сарађивати са америчком Финансијском корпорацијом за међународни развој (U.S. International Developement Finance Corporation) и ЕКСИМ (Увозно-извозном) банком САД на меморандумима о сагласности ради остваривања следећег:

– Аутопут мира

– Железничка веза између Приштине и Мердара

– Железничка веза између Ниша и Приштине

– Обезбеђивање средстава за финансирање зајмова потребних за мала и средња предузећа

– Додатни билатерални пројекти

– Стално присуство америчке Финансијске корпорације за међународни развој у Београду, Србија.

4. Обе стране ће отворити и управљати заједничким прелазом Мердаре.

5. Обе стране ће приступити „мини-Шенген зони“, коју су Србија, Албанија и Северна Македонија прогласиле у октобру 2019. године и у потпуности искористити њене предности.

6. Обе стране ће узајамно признавати дипломе и професионалне сертификате.

7. Обе стране ће сарађивати са Министарством енергетике САД и другим одговарајућим телима америчке владе на изради студије изводљивости за потребе дељења језера Газиводе/Ујмани, као поузданог извора снабдевања водом и енергијом.

Доналд Трамп и Авдулах Хоти (Фото: Ен Манимејкер/ЕПА-ЕФЕ)

8. Обе стране ће диверсификовати своје снабдевање енергијом.

9. Обе стране ће у својој мрежној инфраструктури забранити употребу 5Г опреме која долази од непоузданих добављача. Тамо где таква опрема већ постоји, обе стране се обавезују на њено благовремено уклањање и на друге потребне кораке.

10. Обе стране ће повећати контролу авионских путника, размену информација између себе и у оквиру шире сарадње са САД на Балкану, и посветити се унапређењу технологије ради борбе против недозвољених активности, применом скрининг и информационих система које обезбеђују САД, укључујући ПИСЦЕС, АПИС, АТС-Г и СРТП.

11. Обе стране се обавезују да ће штитити и промовисати слободу вероисповести, укључујући обнављање међуверске комуникације, заштиту верских објеката и спровођење судских одлука које се односе на Српску православну цркву, и наставак реституције јеврејске имовине жртава холокауста без наследника.

12. Обе стране се обавезују да убрзају напоре на лоцирању и идентификацији остатака несталих особа. Обе стране се обавезују да утврде и примене дугорочна, трајна решења за избеглице и интерно расељене. Обе стране се обавезују да одреде особу која ће предводити те напоре у оквиру министарстава и бити задужена за координацију Београда и Приштине, и достављаће ажуриране информације на годишњем нивоу о броју решених и нерешених случајева.

13. Обе стране ће радити на томе да у 69 земаља у којима је хомосексуалност кажњива дође до њене декриминализације.

14. Обе стране се обавезују да ће Хезболах у његовој целини означити као терористичку организацију и да ће у потпуности спровести мере за ограничавање пословања и финансијских активности Хезболаха унутар своје надлежности.

15. Косово (Приштина) ће пристати да примени једногодишњи мораторијум на подношење захтева за чланство у међународним организацијама. Србија (Београд) ће пристати на једногодишњи мораторијум на своју кампању за повлачење признања (независности Косова) и уздржаће се од формалног или неформалног захтева било којој нацији или међународној организацији да не призна Косово (Приштину) као независну државу.

Оба договора одмах ступају на снагу.

У споразуму Србије и САД, тачка 16 гласи: Србија (Београд) пристаје да отвори канцеларију привредне коморе и државну канцеларију у Јерусалиму 20. септембра 2020. године и да пребаци амбасаду у Јерусалим до 1. јула 2021. године.

У споразуму Косова и САД, тачка 16 гласи: Косово (Приштина) и Израел пристају на међусобно признање.

Приштински медији објавили су фотографију верзије споразума за Београд и споразума за Приштину на којима нема потписа америчког председника Доналда Трампа, преноси ФоНет.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 5. 9. 2020)

Упоредите још

Упоредите потписане тачке и оно како их је председник Србије представио српским новинарима у ВашингтонуCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

4 replies

 1. Овакву брљотину од назови документа, одавно нисмо видели.Све је измешано и „бабе и жабе“. Само су заборавили да убаце тачку о правима жена у Абиџану. Можда и нису заборавили јер је Гренел геј па га баш брига за права жена. Наводни документ дозвољава свакој страни да лаже своју јавност, а потписао га је свако са сваким и нико са никим. Највише се односи на Израел и враћање имовине од стране Србије јеврејима које су побиле усташе, а који више немају никога живог???? Имовина се вероватно враћа усташама????.Једна страна – наша без икаквих правних овлашћења, јер
  још нико код нас није прогласио званично председнички систем.
  Све у свему , једино су у праву да је ово ИСТОРИЈСКИ СПОРАЗУМ, јер стварно у ИСТОРИЈИ ЈЕ ОВАКО НЕШТО НЕЗАПАМЋЕНО. Овакве дилеје свет још није видео.
  ТРАМПА ЗА ПРЕДСЕДНИКА САД, КОСМЕТА, СРБИЈЕ И ИЗРАЕЛА.

  15
  1
 2. @Зоран закључује: „Овакве дилеје свет још није видео“ и јако се вара. То је потписао легално изабрани Председник Републике Србије, у њено име. Не улазећи у то да ли је тај споразум добар/лош/ користан/штетан, дилејски, или не, важно је ШТА у њима стоји: понављам суштину мог коментара на енглески текст: Ти папири немају никакво заглавље, него само поднаслов, немају ни локацију потписа, немају ни датум потписа. То су само спискови прихваћених обавеза, апендикси неког главног споразума. Трамповог потписа на њима нема. Он је потписао нешто треће, нешто што није ни објављено, а да ли ће – не знамо…
  Међутим, и површна анализа ових потписаних апендикса показује да међусобне обавезе Београда и Приштине уопште нису ни биле главни мотив САД да сазову тај састанак и доведу до потписивања тих обавеза.
  Главни мотиви САД су били геостратешки (истискивање Русије као јединог снабдевача енергентима; истискивање Кине као главног снабдевача телекомуникацијама и демонтирање већ постављених њених производа; истискивање Русије и Кине као главних зајмодаваца за инфраструктурне пројекте; приморавање Србије на прихватање међусобног званичног признања Израела и Косова и пресељење српске амбасаде у Тел Авив, где ће се налазити и амбасада Косова; прихватање Србије да постане лобиста за права ЛГБТ у земљама које их не прихватају).
  Вучићевим потписом, као Председника Републике Србије, на међународном плану:
  – Србија је престала да буде “рупа у балканском тепиху“ геостратешких интереса Вашингтона и у суштини прихватила вазалну улогу у односу на САД (са ЕУ у позадини), а Вашингтон је у том погледу постао хегемон на Балкану;
  – Ударен је шамар геостратешким и економским интересима Русије, Кине, Ирана и муслиманским земљама – непријатељима Израела.
  На унутрашњој сцени Србије, тиме долази до:
  – Ликовања “Друге Србије“, која добија “мејнстрим“ улогу;
  – Протеста “Прве Србије“, русо- и синофила који ће и даље бити све више истискивани из мејнстрим медија на маргину:
  – Тешког политичког нокдауна (а можда и нокаута, јер одбројавање још траје) СПС и њеног газде, Дачића, (бившег?) министра спољних послова Србије, чија је цела досадашња активност овим дискредитована.
  Да ли ће до практичне примене свих ових обавеза доћи? Све зависи од чврстине САД да на томе инсистирају.
  Можда се неком чини да иза ћошка вири сен Николе Пашића која шапуће: “Све то мож` да бидне, ал` не мора да значи“?
  Време ће показати: Qui vivra, verra!

  8
  6
 3. Овакви понижавајуће апсурдни призори (ученика у магарећој клупи) наводе на помисао да су та догађања само рачунарско/електронске симулације. На пример, АВ није ни напуштао Бгд, а средства масовног дезинформисања су извела илузионистички перформанс.

  Проблем са оваквим помислима је да десензитирају жабу која се кува и овој преостаје само да немушто крекеће. Истовремено, једини реални глас очигледности и разума, који каже да је почетна издаја одавно почињена и да се оваквим новим „преговарачким“ корацима срља у потпуни губитак државне суверености, одумире на маргинама друштвених мрежа.

  Напустивши истину „мита“ о Косову ушли смо у виртуелни свет обмане и политичке манипулације где витлају са нама као са сламом на гумну. Без упоришта у знању сопствене историјске реалности којој су протагонисти били Цар Лазар и Милош Обилић, Карађорђе о Живојин Мишић, и Јасеновачки Мученици, изгубивши сваку идеју жртвовања (да на говоримо о спремности на исто) гмижемо устрашени пред окупатором и бауљамо у мраку испрекиданом стробоскопским ефектима током представа политичких и новинарских кловнова.

  Ово што је показано на страницама „споразума“ је само списак наредаба које Србија и тзв Косова треба да следе безпоговорно. Степен једнаког понижавања оба „преговарача“ огледа се и у чињеници да се ови обавезују на пропаганду и промоцију содомије пред оним земљама које се још одуппиру овој пошасти. Други показатељ неозбиљности третирања обе делегације је да су у списак укључене и наредбе везане за интересе Израела. При томе примитивно провокативан (да не кажемо кафански дрзак) је био захтев да Србија треба да утиче на ИЗраел да призна „Косову“! Ради се о тобоже државним и државниким пословма али ово се не може назвати другачије него — спрдачина. Ако је утешно, може се приметити да је и „Косова“ третирана једнако као и ми у овој међународној фарси.

  Ипак се намеће утисак да је од неспособности и безначајности два мала много већа ароганција једног великог.

  Остаје нам само да сузно-покајно молимо Господa да некако прекрати своју чашу гнева.

  7
  1
 4. Што се тиче тачке тринаест,питам се.Хоће ли господар Вучић из Србије у шездесет девет земаља света послати бар једну дивизију педера и лезбејки са генералом исимусом Брнабић да доведе к познанију права власти у тим државама .После ће нас свет оптуживати да смо и последњи светски рат ми изазвали.

  3
  2

Оставите коментар