Ричард Гренел: Велики споразум, коме је претходио велики проблем

Гренел прецизирао да је Трамп потписао на оба документа писмо о намерама да ће Београд и Приштина радити заједно на спровођењу, а не да су Вучић и Хоти потписали споразум са САД

Ричард Гренел

Специјални саветник председника САД Ричард Гренел на брифингу са новинарима после потписивања споразума у Белој кући о нормализацији економских односа између Београда и Приштине рекао је да је реч о „великом споразуму коме је претходио велики спор који траје 21 годину“.

Ричард Гренел је рекао да је велики успех нормализација ваздушног, железничког, друмског саобраћаја, отворене границе, широк дијапазон индустрије… да је решено питање диплома… да ће за Газиводе бити урађена студија изводљивости да би се видело каква и колико радних места ту може да се отвори.

На питање да ли су овај споразум међусобно потписали представници Београда и Приштине или су га потписали са САД, Гренел је одговорио да су „потписали споразум да ће радити заједно на нормализацији економских и трговинских односа“, и додао да је све исто у споразуму који су потписали појединачно, свако свој, Вучић и Хоти, сем последње тачке о Израелу.

Гренел је прецизирао да је Трамп потписао на оба документа писмо о намерама да ће они (Београд и Приштина) радити заједно на спровођењу тог споразума, а не да су Вучић и Хоти потписали споразум са САД.

Гренел је додао да ће обе стране наставити преговоре у Бриселу.

„Потребни су нам Европљани да радимо заједно на решењу односа Београда и Приштине“, рекао је Гренел.

Како је навео, Београд и Приштина желе европску будућности и чека их дуг пут до тога.

„Ми ћемо их подржати на том путу али ми нисмо део ЕУ, а то је део политичког процеса који је сложен због ЕУ критеријума“, закључио је Гренел.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 4. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading