Комерсант: Споразум из Вашингтона може да има озбиљне геополитичке последице

Комерсант закључује да је Русија по свему судећи још у јуну упозоравала председника Србије Александра Вучића о неким позицијама које су ушле у завршни текст документа

Фото: Танјуг/Еван Вучи

Београд и Приштина су се формално обавезали да установе економске везе, али то може да има озбиљне геополитичке последице, тако што ће ослабити зависност Србије од руског гаса и обезбедити прикључивање Београда и Приштине систему безбедности на челу са САД, пише московски Комерсант.

Лист наводи да званичног реаговања Русије на потписивање докумената у Белој кући још нема, али да се „делимично“ појавило на ФБ страници портпаролке Министарства спољних послова Марије Захарове.

Комерсант пише да је Захарова објавила фотографију Доналда Трампа за столом, где насупрот седи „као бубица“ српски председник Александар Вучић, који изгледа као да је „на саслушању“.

Дневник наводи да је главна политичка новост у 15. тачки документа, где се Косово сложило на годишњи мораторијум да неће тражити чланство у међународним организацијама, а Србија у том периоду неће убеђивати друге државе да не признају Косово или да опозову признање.

Последња тачка где се говори о односима Београда и Приштине са Израелом је још више неочекивана, наводи лист.

Комерсант цитира београдског аналитичара Влатка Секуловића који сматра да „израелски елемент“ у документу који су потписали лидери Београда и Приштине не само да повећава изборне шансе Трампа, већ и ојачава сам споразум.

Фото: Коммерсантъ/Printscreen

Секуловић је за лист казао да су обе стране прихватиле обавезу да у области безбедности користе најновије технологије САД што ће обезбедити прикључивање Београда и Приштине систему безбедности на челу са САД.

Шеф београдског Центра за спољну политику Драган Ђукановић рекао је московском дневнику да се могућности за сарадњу Србије са НАТО после преговора у Вашингтону шире.

Комерсант закључује да је Русија по свему судећи још у јуну упозоравала председника Србије Александра Вучића о неким позицијама које су ушле у завршни текст документа.

Опрема: Стање ствари

(N1, 7. 9. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар