Патријарх српски примио представнике Покрета за одбрану Косова и Метохије

Представници Покрета захвалили Патријарху за одлучан став СПЦ по питању јужне српске Покрајине

Фото: СПЦ

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 7. августа 2020. године у Патријаршији српској у Београду представнике Покрета за одбрану Косова и Метохије.

Представници Покрета за одбрану Косова и Метохије представили су Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју програм деловања и активности у циљу очувања јужне српске покрајине Косова и Метохије у саставу Републике Србије. Они су захвалили Патријарху српском за одлучан став Српске Православне Цркве по питању свих проблема који се тичу како довођења у питање статуса ове јужне српске Покрајине, тако и по питању опстанка српског православног народа и његових светиња у тој Покрајини.

Патријарх српски г. Иринеј је представницима овог Покрета поручио да се мора водити рачуна да сви друштвени и политички чиниоци буду уједињени и јединствени када је реч о одбрани српских националних интереса.

Пријему су присуствовали генерал Божидар Делић; професор др Слободан Самарџић; професор др Богољуб Шијаковић; професор др Александар Липковски; професор др Слободан Антонић; професор др Часлав Копривица; професор др Милош Ковић; и ђакон др Александар Прашчевић, шеф Кабинета Патријарха српског.

Опрема: Стање ствари

(Сајт СПЦ, 7. 8. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

33 replies

  1. Хвала Вам што браните Косово и Метохију.

  2. Питао бих сада све критичаре Покрета за одбрану Косова и Метохије да ли се ово рачуна у активност!? Или је и ово само саопштење!?!?!

  3. Bice aktivnost kad patrijarh osudi njegovog lava. To bi bio opipljiv rezultat.

  4. Па како ћемо све то да ускладимо и ујединимо ?Изјава патријарха је некако превише уопштена . Јасно је да морамо бити јединствени у остваривању српских националних интереса , мада је патријарх вешто прескочио да их наведе , па је остало нејасно који су то српски национални интереси.Сведоци смо поплаве српских националних интереса од којих су многи супростављени.Не бих ја након ове изјаве изговорила Амин , Боже дај.Баш не бих.
    Мени би оваква изјава била повод за расправу са много прецизнијим захтевима , као и основ за тражење конкретних активности које ће предузети Српска православна црква. Ја као Небитан Неко , али ипак део српског народа , очекујем са пуним правом да ме моја црква поведе на пут истине и разрешења свих болних питања .Без увијања и дипломатског празнословља. Обичним , јасним , истинитим речима мајке цркве својим чедима.Очекујем да црква изађе из љуштуре у коју се увукла , да се чује богоугодни глас свештеника. Искреност , посвећеност народу , мудрост.То очекујем. Ништа мање. На такву реч могу и да полетим и децу да поведем.у шта год треба , у молитву , у борбу , на пожртвовање за своју отаџбину и свој род .На све што није.такво нећу бити у стању ни да ћутим.

  5. Несумњив успех, ако су му макар кљештима извукли речи у 16 ока. Још да га убеде да изађе из мишје рупе и каже то јавно.

  6. Активност би била, да сте му тражили да врати орден од онога против чије издаје се БОРИТЕ. Чик закажите сусрет са АВ и реците му шта мислите. То је активност.
    Стварно сте невероватни.

  7. Danice,
    Crkva je ucutkana donacijama, mozda i ucenama. To sto prizeljkujete, od njih necete cuti. Mozda da je Amfilohije patrijarh. Ovako…tesko.

  8. @ Mister X, Зоран, ЧЛАН БИБЛИОТЕКА

    Такав ентузијазам попут вашег немају ни задружне бабе… Можда она двојица старкеља-звоцала у Мапетовцима.

    Видели сте патријарха? А што све није речено у саопштењу? А што патријарх није пливао леђно него само стајао? итд.

    А кад одбранимо Косово и Метохију, онда питајте А ТРСТ (јер и “Трст је наш”).

  9. Za clana,
    Nema potrebe da budete uvredljivi i nepristojni.

  10. @ Mister X

    Врхунска је непристојност, а и национално штеточинство забијати “клипове у точкове” ПОкрета који не постоји ни два месеца, а по свему судећи једини може зауставити продају Косова и Метохије.

  11. Ви сте очигледно искомплексирани, самопрокламовани ” члан”. Ко Вам то човече забија , “клипове у точкове” ( које очигледно и немате). Зар нас тројица? Мени је као и свим родољубима и те како стало да се изборимо да Космет и даље остане Српски , само мислим да вам борба не иде правим током. Саопштењима и сусретима са истомишљеницима то се не ради . Човек се бори против оног ко је издајник и чији интерес није да Космет остане у Србији. Ваљда бар неко од вас , сада можда већ 5.000 ЧЛАНОВА има храбрости да изазове оног ко је највећа сметња нашем народу да задржи Космет и спречи издају. Ако немате ни једног таквог ЏАБЕ КРЕЧИТЕ.

  12. @Зоран

    Да не одговарам сада на ваше дисквалификације него на оно што пишете “да има неко храборсти да изазове онога…”

    На шта да га изазовемо? На двобој? На тв двобој?

    Ево мало цитата владике Атанасије Јефтића

    “Овај кукавица, овај један обичан причало и, да не кажем ружну реч, лапрдало Вучић. Прича приче као да смо ми сисали весло.”

    https://www.facebook.com/watch/?v=1152878255056581

  13. Члан Покрета,

    Мислим да си женско(г рода).
    (Да ли сам у праву (питање))

    Или је Покретно некоректно питање.

  14. Postovani clanu,
    Ajte se malo upristojite i dovedite u red, ovako nema smisla raspravljati

  15. @Mister X

    Каква непристојност!? Кад сте ви бацали без иједног ваљаног аргумента дрвље & камење, онда је све било у оквиру fair play-a.

    Понављам: не одмажите Покрету јер директно радите за непријатеља.

    @ Зоран

    “закажите састанак са АВ-ом”

    Па колико треба бити ПАМЕТАН да човек предложи нешто овако!? То има сто пута мање шанси и од онога што је чувени правник са Приштинског универзитатета via Косовска Митровица предложио као кривичну пријаву.

    Јесте, примиће нас Издајник у пет ујутро, устаће само због чланова Покрета… И ви таквим ставом мислите да чувате КиМ, таквом наивношћу?!

    @ Онај што пита да ли сам женско

    Какве сад то има везе и да сам женско!? Јесам ли мање вредна онда као саговорник!!!!!!

  16. Ако нема нико озбиљнији да се јави из Покрета и нешто каже, ја немам намеру да наставим полемику о оваквим небулозама. Чак сумњам да сте уопште из Покрета. Срдачан поздрав, одјављујем се.

  17. Kraj rasprave, clanu.
    Nadjite nekog drugog da trpi Vasu aroganciju.

  18. @ Члан Покрета
    На предлог : „ закажите састанак са АВ-ом „
    Па колико треба бити ПАМЕТАН да човек предложи нешто овако!?
    ++++
    Желимо да га питамо да ли је тачно да планира да подели Косово

    Председник Политичког савета ДСС Милош Ковић рекао је да ДСС жели разговор са председником.
    „Желимо да га питамо да ли је тачно да планира да подели Косово. Ако подели Косово и узме само четири општине оставиће више од 70.000 грађана Србије у саставу самопроглашене републике Косово и у будућности Велике Албаније“, рекао је Ковић и додао да ако пристане на поделу Косова власт може да дестабилизује цео регион и угрози будућност Македоније, Црне Горе, па чак и Грчке.

    https://stanjestvari.com/2018/02/17/vucicu-urucen-apel/

    Сада када знате, ко је био тако ПАМЕТАН, јасно Вам је на кога се односи Ваше питање : „ … И ви таквим ставом мислите да чувате КиМ, таквом наивношћу?!

  19. @ Грешан

    Господине, не кривотворите! Овде није реч о Покрету него о Апелу, када су (тада, 2018. године) ДСС и председник (тада) Политичког савета проф. Ковић отишли испред Председништва и тражили разговор са Председником. Желели су да му /(симболично) уруче Апел за одбрану КиМ.

    Овде је реч о Покрету, а не о Апелу.

    Понављам: ко слаби Покрет, не ради само за тајкуне и странке, него отворено против очувања и одбране Косова и Метохије. Али нека свако нађе своју меру, само нек не прича “нисам знао, замео ме вјетар и тајкуни Ђилас и М. Ђорђевић!”.

  20. @Члан Покрета
    Ево шта каже брат у Христу Владике Атанасија,
    Епископ Рашко-призренски Артемије, још 2013-е:

    ”СРБИ НА ОКУП:

    “Став и савет Еп. Артемија Србима о “бриселском споразуму”
    in Србија / on 11/05/2013 at 10:31 am /
    Срби на Косову и Метохији не смеју пристати на издају КиМ на коју је
    политичко вођство у Србији већ пристало. Став Срба са Косова и Метохије
    треба да буде да власт у Србији може да чини шта год хоће, али Срби са
    Косова и Метохије на то не смеју да пристану и тако као недужни народ
    прихвате на своја плећа одговорност ове националне и историјске издаје.
    Епископ Артемије“

  21. @ Члан(ица) Покрета

    Господине, не кривотворите! Овде није реч о Покрету него о Апелу, када су (тада, 2018. године) ДСС и председник (тада) Политичког савета проф. Ковић отишли испред Председништва и тражили разговор са Председником. Желели су да му /(симболично) уруче Апел за одбрану КиМ.
    ++++
    Поштовани-а,
    Почињете са не кривотворите ! да не мислите ( ипак ) на себе ?
    Прво, Ви сте на предлог ( Зорана ) : „ закажите састанак са АВ-ом „
    ружно одговорили: Па колико треба бити ПАМЕТАН да човек предложи нешто овако!?
    а ја сам Вас само подсетио, да је разговор са управником логора већ тражио један ПАМЕТАН ( као један од начина да нешто сазна ) садашњи заступник Вашег Покрета а бивши председник политичког савета ДСС.
    Друго, Ви кажете : „Желели су да му /(симболично) уруче Апел за одбрану КиМ „. А тај исти што је хтео да га прими у његовој јавној кући каже : „Желимо да га питамо да ли је тачно да планира да подели Косово „

    Сада, можете ли да замислите, када је управник логора до тада, ( фебруар 2018 године ), на свим његовим медијима, на којима још само не чита временску прогнозу, најмање више десетина пута јавно рекао који су му планови да са татом https://www.srbijadanas.net/makedonski-mediji-pravi-bioloski-otac-aleksandra-vucica-je-siptarski-novinar-fahri-musliu/ буду заједно у њиховој republjik kosova, колико је пута још требао јавно да говори о разграничењу између државе Србије и њене АП Косово и Метохија да би то сазнао ( и запамтио ) Ваш садашњи заступник Покрета а бивши председник политичког савета ДСС.
    Ружан је контекс у коме помињете те особе ( тајкуне ) овде на овом нашем СС.
    Ко за кога, шта и како ради, показаће време.

  22. @ Грешан (а и сви остали)

    Стварно не могу да схватим оволико неповерење према српској елити, ми бољу немамо јесте ли тога свесни…. Да ли хоћете да се Покрет угаси, да ли би тада све било “океј”? Као да је Покрет највећи проблем а не највећа брана предаји Косова и Метохије.

    Срамота, срамота, срамота, вапијућа до Неба!

    Толико и од мене, а свакога ће Бог и српски свеци погледати у тренутку истине за оно што је радио или није радио

  23. Svi vi koji klevecete ovaj novosnovani pokret stidite se i pustite ove casne ljude da bar pokusaju da odbrane ono sto se jos odbraniti moze.

  24. После Sanje јавиће се Tara, Marijana, Tanja, Sara, Dubravka, Mia, Kaća, Ivona и остале ботице. Аферим!

  25. Za @Aferim

    Evo javlja se Tara. To je taman toliko istinito i legitimno koliko i Vaš „nick“ AFERIM. Za neverovati da je svako ko se javi u korist Pokreta za Kosovo „bot“ ili „botica“, a svi koji su protiv su svog misljenja i bez povezanosti sa bilo kim.

    Sanja inače Aferime, postoji, evo jednog njenog ranijeg komentara.

    https://stanjestvari.com/2020/07/31/nije-filozofski-cutati-nije-srpski-uvrede-i-izdaju-trpeti/#comment-149275

    Ljubi te botica Tara, ako si muško (za to je potrebno i dovoljno imati cohones)

  26. Zbog čega bi general, koji je rizikovao glavu za Srbiju, prodao obraz? Profesor Antonić, Ković, Samardžić…? Šta to Vučić može da ponudi starcu od 90 godina, koji nema privatnu svojinu niti naslednike, da bi ovaj pristao na toliki greh?

  27. Ps: da pojasnim tezu: ili patrijarh srpski zna nešto više od srpske javnosti ili je pred kraj svog monaškog (i biološkog) života prešao na stranu đavola.

  28. Како препознати бота:
    1. по писању (стилу, писму),
    2. немају појма о чему пишу,
    3. другима подмећу оно што ти други нису рекли. У овом случају нико не спори Ломпара, Антонића, још мање Самарџића (Слободана). Споран је само Милош Ковић и његов близанац Милош Јовановић (командант параде). Аферим.
    ПС: поздрав и за Deu, Tamaru, Ninu, Anamariju, Elenu, Klitemnestru…

  29. A najviše me nervira sledeće:
    Kad političar Vučić kaže da je za razgraničenje, a patrijarh srpski da ne se ne sme odustati ni od kvadratnog centimetra KiM, naši ljudi, deklarisani pravoslavci i rodoljubi, su spremniji da poveruju da političar (koji inače sve drugo laže) govori istinu, a da naš patrijarh laže!!! Braćo, sestre, ljudi, uštinimo se i dođimo sebi!

  30. @ Nine Kostić
    Zbog čega bi general, koji je rizikovao glavu za Srbiju, prodao obraz?
    ++++
    Што га не питате ?
    Шта је радио и у ком својству, када је четворочлана банда од крволочних убица србских грађана примила аванс и задатке да сатре све што је србско ?
    http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=196&cl=06

    Заступник Покрета је већ обавештен.
    Одавно !

  31. Za @Aferim

    Opet Tara. Ne rekoste nista sto ste uhvaćeni sa prstima u džemu, i što Sanja postoji i što nije nikakav bot. umesto izvinjenja, definicija bota, eh, a COHONES, kako tu stojimo?!?!?!?!?!

    Miloš Jovanović ama baš nikakve veze nema sa Pokretom. Sa Apelom za Kosovo je imao. A kad kažete da Antonić, Lompar, a posebno Slobodan Samardžić, nisu sporni, ako ste gledali snimak osnivačke skupštine pokreta jasno ste videli da je Slobodan Samardžić za zastupnika predložio Miloš Kovića. I ostali članovi predsedništva i članovi osnivačke skupštine nisu imali nijednu zamerku (osim one čuvene četvorke sa kormilarom Mladžom, ljubi ih Đitler u pametnu vu-gla)… Pa jesu li te mudre i sede glave svi naivni i glupi, a jedino vi sa turskim nadimkom pametni?

    I da. Ako imate ono što čini muškarca, poljubac i srce poslati 🙂 No hard feelings, my darling

  32. @Aferim
    Najpre se, prijatelju, potpisuj svojim imenom i prezimenom, kao ja, a onda komentariši (između ostalog i ko je, a ko nije bot).
    Pominjao sam sve imenovane, jer su svi članovi Pokreta, svi su u ime Pokreta bili na sastanku sa patrijarhom, a sam Pokret , rad Pokreta i dobronamernost se osporavaju.

  33. “Патријарх српски примио представнике Покрета за одбрану Косова и Метохије”

    Примио их је и отпратио, али их није одликовао /а требало је!/, да не наљути —
    “ЛАВА”!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading