Скендер Хисени: У питању крајња фаза разговора између Косова и Србије

Говоримо о међународном правно обавезујућем споразуму који ће обе стране бити обавезане да спроведу, истакао је Хисени

Скендер Хисени (Фото: Сорен Стахе/ЕПА)

Координатор Косова Скендер Хисени је данас, после састанка са представником ЕУ Мирославом Лајчаком и вођом делегације Србије Марком Ђурићем, изјавио да је реч о крајње политичком процесу, односно о финалној фази преговора о нормализацији односа између Косова и Србије, који ће водити ка постизању легално-обавезујућег споразума.

„Ово је нови тренутак. Говорим о једном закључењу (завршетку). Ово је екстремно политички процес. Нема ничег техничког. И једног дана, када се договоре сви елементи свеобухватног споразума, биће јасно да се ради о елементима једног споразума којем се све остало подређује“, изјавио је Хисени на крају састанка, јавља Радио слободна Европа.

Хисени је мишљења да се процес не може одуговлачити тако што ће стране “расправљати о одвојеним темама”.

„Говоримо о међународном правно обавезујућем споразуму који ће обе стране бити обавезане да спроведу”, истакао је Хисени.

У Бриселу је данас одржан заједнички састанак специјалног представника Европске уније (ЕУ) за дијалог Мирослава Лајчака са експертима у оквиру политичког дијалога Србије и Косова – Марка Ђурића као представника Србије и Скендера Хисенија, косовског координатора за дијалог – након што је обавио засебне разговоре са сваком од делегација.

Марко Ђурић и Мирослав Лајчак (Фото: Танјуг)

Набила Масрали, портпаролка Европске уније за спољну политику и безбедносну политику је раније потврдила да је сусрет резултат пристанка лидера Косова и Србије да се настави са интензивним радом на експертском нивоу већ ове недеље.

„Косово и Србија су позване да пошаљу своје експерте да наставе да расправљају о питањима око којих је већ разговарано на нивоу лидера прошлог четвртка. Не бисмо делили даље информације о састанку на нивоу стручњака“, навела је Масрали у писаном одговору за РСЕ.

Дијалог Косова и Србије обновљен је након 20 месеци застоја.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију владе Србије Марко Ђурић тражио је данас од представника Европске уније (ЕУ) у Бриселу да „уложе напоре“ како би били расветљени злочини над српским народом у селу Старо Грацко, код Липљана.

Састанак Рикера и Лајчака у петак

Шеф Бироа америчког Стејт департмента за Европу и Евроазију Филип Рикер рекао је данас да Сједињене Државе поздрављају чињеницу да је настављен дијалог Србије и Косова, најављујући сутра у Бриселу састанак са изаслаником Европске уније (ЕУ) за дијалог Мирославом Лајчаком.

Нормализација односа Косова и Србије остаје важан приоритет за нас и мислим да две стране морају ићи напред како би пронашле решење и свакако поздрављамо дијалог, рекао је Рикер у телефонском разговору са медијима, међу којима је био и новинар ФоНета.

Говорећи о америчком ангажовању у дијалогу, Рикер је подсетио да је специјални изасланик америчког председника Ричард Гренел радио са две стране у питањима економије, тражећи начине како да се побољша квалитет живот људи, суседа, што ће бити неизбежан део договора о нормализацији.

То би донело већу стабилност и безбедност у региону, а велики кораци су били споразуми о авиосаобраћају и железници и охрабрујем две стране да наставе рад у том смеру, нагласио је Рикер.

Рикер је рекао да нови специјални представник за дијалог Лајчак, као и он, добро познаје регион и да ће сутра разговарати са њим.

Радујем се томе и остајемо ангажовани и подржавамо процес како бисмо видели напретке и мислим да обе земље треба да направе велике кораке у том смеру, истакао је Рикер.

Наше амбасаде у Београду и Приштини су у блиским контактима и активне у сарадњи са владама и охрабрују их да напредују. Наставићемо да разговарамо са ЕУ и другим заинтересованим партнерима о том процесу, рекао је Рикер.

Рикер је говорио о посети америчког државног секретара Мајка Помпеа Европи, Лондону и Копенхагену и приоритетима Трансатлантског партнерства.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 23. 7. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading