Адмирал Роберт Храњ: Хрватска жели јаче војно присуство у операцији Кфор на Косову

Хрватска у Кфору учествује од 2009. године и то са два транспортна хеликоптера типа Ми-8 МТВ1 или Ми-171Ш и пратећим особљем

Хрватски војници на Косову и Метохији (Фото: ЕПА/Куштрим Тернава)

Адмирал Роберт Храњ, начелник Генералштаба Оружаних снага Републике Хрватске, изјавио је за „Нову ТВ” да Хрватска жели јаче војно присуство у операцији Кфор на Косову.

– Донета је одлука о повлачењу војника из Авганистана. Размишљамо и претпостављамо да ћемо одређени део снага у бројчаном смислу реинвестирати у неке друге операције. Говоримо о операцији на Косову. Тамо би отишао неки контигент који би био већи него овај садашњи. Можда преузмемо неки већи задатак – изјавио је Храњ.

Без обзира на пандемију корона вируса, Оружане снаге морају бити спремне за основне задатке, истакао је Храњ. Он је изразио наду да финансијска ограничења неће потрајати дуго, као и да се нада скорој модернизацији војске.

– Што се тиче модернизације војске, није се одустало од одређених пројеката модернизације, већ су они само одложени, укључујући набавку борбених авиона, бродова и хеликоптера – истакао је Храњ.

Иначе, Хрватска у Кфору учествује од 2009. године и то са два транспортна хеликоптера типа Ми-8 МТВ1 или Ми-171Ш и пратећим особљем.

Смештени су на аеродрому у Приштини а њихово задаци су превоз снага Кфора, терета и важних особа. Недавно је упућена 33. „ротација” хрватског контигента у Кфору.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 5. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Говоримо о операцији на Косову. Тамо би отишао неки контигент који би био већи него овај садашњи. Можда преузмемо неки већи задатак – изјавио је Храњ.

    ………….И наставио, a da imamo puno iskustva u „ rešavanju „ problema sa ženama, starcima i djecom potvrdjuju naša borbena iskustva „ Bljesak „ i „ Oluja „.
    Dapače, g. Tachi i ne mora da nas zamoli.
    Znamo mi, kako treba sa tim zlim Srbima.

  2. Нато Таксисти

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading