Ангела Меркел у самоизолацији (и друге корона вести, 22-23. март 2020)

У Србији продужен полицијски час; забрана кретања између 17 часова и 5 ујутро

Александар Вучић (Фото: Председништво Србије)

Александар Вучић: Полицијски час од 17 часова до 5 ујутру

Председник Србије Александар Вучић се ипак се обраћа нацији поводом нових информација о корона вирусу у Србији. Иако су новинари обавештени да конференција отказана, Вучић је изнео нове детаље и мере.

„Данас је најтежи дан за Србију. 36 је званично заражених. Тај број ће бити све већи из дана у дан. Имамо 12 људи на респираторима. То су људи у тешком стању. Предложићу нове мере Влади Србије. Тражићу да полицијски час од сутра да буде од 17 часова до 5 ујутру. Ако ова мера не буде довољна од понедељка ће полицијски час почети од 13 часова, а у уторак ћемо забранити кретање“.

„У току је борба за животе наших родитеља. И за ово имам сагласност свих лекара. Они се боре да и ноћ. Доктору Стевановићу у је сестра заражена у Новом Саду. Радили смо у последњих 24 сата све време. Успели смо да обезбедимо много респиратора. Имаћемо више слободних респиратора него пре 15 дана и на то сам поносан“, рекао је Вучић и додао да респиратор за нас значи живот.

Влада Србије: Забрана кретања од 17 часова до 5 ујутро, шетња љубимаца од 20 до 21 час

Влада Србије донела је одлуку да забрана кретања за све грађане од данас важи од 17 часова до 5 часова ујутру, у циљу спречавања ширења вируса Ковид-19.

Како је саопштено, изузетак је недеља, када грађани старији од 65 година могу напуштати своје домове од три до осам часова ујутру, како би купили намирнице.

Напуштање домова након 17 часова и пре пет часова ујутру, могуће је искључиво из хитних медицинских разлога, уз радну дозволу или посебно одобрење надлежних органа.

Старији од 65 година недељом од 3 до 8 ујутру у куповину

Изузетак од забране кретања између 17 и 5 часова ујутро је само недеља, када грађани старији од 65 година могу напуштати домове од 3 до 8 часова ујутру, ради куповине намирница, одлучила је данас Влада Србије.

Напуштање домова након 17 часова и пре 5 часова ујутру, могуће је искључиво из хитних медицинских разлога, уз радну дозволу или посебно одобрење надлежних органа, преноси Танјуг.

Имајући у виду потребе грађана, Влада је одлучила да дозволи извођење кућних љубимаца у шетњу свакога дана у периоду од 20 до 21 час.

Грађани могу извести своје љубимце у шетњу у максималном трајању од 20 минута и највише 200 метара од места свог пријављеног пребивалишта. Те шетње се не смеју обављати у групама.

Одлуком Владе, Републици Српској упућена је одређена количина опреме, сходно тренутним могућностима, као подршка борби са вирусом КОВИД-19.

Одређена је максимална цена заштитне маске од 120 динара по једном комаду.

Влада Републике Србије наставља да прати ситуацију у вези са вирусом КОВИД-19 и редовно ће обавештавати грађане о развоју ситуације.

Још једном апелујемо на све грађане да се придржавају свих мера без изузетка, јер је то једини начин да сви заједно победимо ову заразну болест, наведено је у саопштењу.

Златибор Лончар: Најмање 29 дана да стабилизујемо ситуацију

Министар здравља Златибор Лончар казао је данас да је прва процена кинеских стручњака, који се од синоћ налазе у Србији, да би грађани морали да се придржавају свих мера против ширења корона вируса које је Влада прописала 29 дана да би се ситуација стабилизовала, односно да би број оболелих престао да расте.

Предраг Кон: Изолација штити животе

„Пик заправо значи да ћемо имати највећи број оболелих у кратком временском периоду. Уобичајени пик је у четвртој или петој недељи, а ми сад улазимо у трећу недељу откако је откривен вирус. Ако успе ово задржавање ширења епидемије, то би могло да буде средином априла. Ми смо успорили ток и не иде тако брзо како би ишло да нисмо применили све мере заштите“, објаснио је у интервјуу Политици доктор Предраг Кон.

Предраг Кон (Фото: Недељник)

Оценио је да окончање епидемије зависи од пораста температура пошто УВ зрачење уништава вирус. „Очекујемо да ће то позитивно утицати на сузбијање епидемије и да ће брже почети да опада број оболелих. Требало би да све траје 12 недеља“, оценио је доктор Кон.

У Вухану четврти дан нема нових заражених коронавирусом

У кинеском граду Вухану, где је избила глобална пандемија корона вируса, данас четврти дан заредом није забележен ниједан нови случај.

Кина је пријавила 46 нових случајева у претходна 24 сата, од којих је 45 стигло из иностранства.

Ангела Меркел у самоизолацији, њен лекар позитиван на Ковид-19

Немачка канцеларка Ангела Меркел од данас после подне је у самоизолацији након што је добила информацију да је лекар који јој је дао превентивну вакцину против упале плућа позитиван на корона вирус.

Меркел је, после конференције за новинаре, на којој је најавила нове рестриктивне мере у циљу смањења брзине ширења корона вируса, морала да се подвргне самоизолацији, преноси Танјуг.

„Канцеларка је после конференције за штампу обавештена да је у петак имала контакт са лекаром који је у међувремену позитивно тестиран на корона вирус”, наводи се у саопштењу кабинета канцеларке.

Због тога је, како се додаје, одлучила да одмах оде у кућни карантин.

„Наредних дана ће се редовно тестирати, зато што један тест није довољан. Из кућног карантина она ће обављати државне послове”, поручено је из њеног кабинета.

Да ли је фудбалска утакмица проширила корона вирус у Италији?

„Неколико великих догађаја је узроковало ширење вируса, а један од њих би врло лако могла бити и утакмица између Аталанте и Валенсије. Био је то врхунац колективне еуфорије, окупиле су се хиљаде и хиљаде људи који су били један до другог тек неколико центиметара. Грлили су се, викали… Све то је могло да допринесе ширењу вируса. Претпостављам да многи нису желели да пропусте утакмицу ако су имали карте, чак и ако су имали повишену температуру или друге симптоме вируса”, изјавио је италијански епидемиолог Франческо ле Фоче.

Како преносе бројни италијански медији, утакмица је одиграна у Милану 19. фебруара јер стадион „Атлети Азури” у Бергаму не испуњава критеријуме за елитно такмичење, Аталанта је победила 4:1, а сваки трећи становник Бергама практично је био на „Сан Сиру”, пошто је од 120.000 људи из овог места чак 40.000 навијача пратило историјски наступ, преноси Танјуг.

Џон Јоанидис: Ако карантини по свету потрају дуго – у животној опасности ће бити милијарде људи

Доналд Трамп је објавио да Сједињеним Државама у борби против коронавируса новог типа није потребан карантин на нивоу целе земље.

„Карантине у суштини већ имамо у Калифорнији и Њујорку који су наша жаришта епидемије. Наш Средњи Запад нема проблеме са тим вирусом. У контакту сам са гувернерима, али не верујем да ћу икада сматрати да је неопходно претварање САД у карантин“.

Професор медицине Џон Јоанидис са Стенфордског универзитета, упозорио је да „мере изолације“, за којима су посегнуле многе земље, могу бити опасне.

Поред осталог и зато што у ближој перспективи здравство карантин-земаља може за дуже време бити преоптерећено другим обољењима.

Зоран Миливојевић: Корона-анксиозност

„Људи који се уопште не плаше у ситуацији која јесте опасна, погрешно је процењују. Резултат овог потцењивања опасности јесте што „неустрашиви“ нису мотивисани да примењују заштитне мере и тако угрожавају друге. Њихова погрешна самоувереност је велика опасност за друге“, упозорио је психолог Зоран Миливојевић у ауторском тексту за “Политику”.

CNN: Како у Русији има мање заражених него у Луксембургу?

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је ове седмице његова земља успела да заустави масовно ширење корона вируса и да је ситуација под контролом, захваљујући раним и агресивним мерама да се спречи да већи број људи оболи, преноси Си-Ен-Ен и пита: Да ли Русија држи корона вирус под контролом?

Железничка станица Казански у Москви (Фото: ЕПА

Према информацијама које су објавили руски званичници, чини се да је Путинова стратегија функционисала.

Број потврђених случајева корона вируса у Русији је изненађујуће мали, упркос томе што Русија има веома дугу границу са Кином и да је први случај обољевања забележила још у јануару, преноси Танјуг.

Ла Република: Америка из Италије однела пола милиона тестова

Америчка војска однела је из Италије пола милиона тестова на коронавирус у САД, објавио је италијански лист „Ла Република“, а преноси “Спутњик”.

Чеси и Пољаци запленили маске намењене Италији

Чешка и Пољска зауставиле су испоруку из Кине хитно потребне медицинске опреме за Италију, земљу која је жариште инфекције на европском тлу и где сваког нада броје стотине нових жртава.

Руска армија упутила помоћ Италији

Руска армија је образовала специјалну ваздухопловну групу коју чини девет војно-транспортних авиона Ил-76 који су прикупљени на аеродрому „Чкаловски“. Ове снаге имају задатак да превезу руске војне стручњаке и специјалну медицинску технику у циљу помоћи Републици Италији која се суочава са најтежим ударом пандемије коју је узроковао корона вирус.

Целом операцијом лично руководи генерал-мајор Сергеј Кикот.

Први авион из ове групе је већ полетео пут Италије. Његова крајња дестинација је италијанска војна база „Практик де маре“ која се налази у непосредној близини Рима. Руска армија је послала вишенаменски аутономни мобилни комплекс „Сич“ који је веома употребљив у најтежим могућим околностима, преноси интернет портал Marsonline.

Наслов и опрема: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. ”Влада Србије: Забрана кретања од 17 часова до 5 ујутро, шетња
    љубимаца од 20 до 21 час”

    Изашли жена и ја да мало прошетамо, од 20 до 21 час, и набасамо
    на полицајца.
    А полицајац као полицајац, ”с неба па у ребра” : Где вам је ”кућни љубимац”?
    А тек ће моја жена: ”Мој муж је ј кућни љубимац његове таште, а ја сам га само
    извела у шетњу.
    Није агресиван, пелцован је, издресиран за 50 година брака, не уједа, не лаје,
    и зато је без повоца и нема корпу/фластер на устима.
    Сва срећа, те бесмо испред капије, уђосмо у двориште и остависмо
    полицајца без текста.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading