СЗО: Не користите ибупрофен ако имате симптоме корона вируса

Недавна студија указује на могућу улогу коју би могао да има један ензим у механизму инфекције корона вирусом а тај ензим се поспешује узимањем ибупрофена

Фото: ЕПА – ЕФЕ

Светска здравствена организација затражила је данас од особа којима се појављују симптоми слични онима за болест ковид-19 да не узимају ибупрофен без лекарског рецепта.

Позив је упућен после суботњег упозорења француског министра здравља Оливијеа Верана против узимања антиинфламаторних лекова као што су ибупрофен и кортизон код особа инфицираним корона вирусом.

Студија објављена недавно у медицинском часопису Лансет указује на могућу улогу коју би могао да има један ензим у механизму инфекције корона вирусом. А производња тог ензима повећава се узимањем ибупрофена, преноси Бета.

Упитан о тој студији, портпарол СЗО Кристијан Линдмајер рекао је новинарима у Женеви да стручњаци те организације проучавају то питање и још се нису изјаснили, али док се чека њихово одговор СЗО предлаже да се пре користи парацетамол, а не ибупрофен ако се човек сам лечи, и да је то важно.

Према СЗО најчешћи симптоми болести ковид-19 су температура, умор и сув кашаљ, али да неки људи који су инфицирани не показују никакве симптоме и осећају се добро. Отприлике једна од десет особа које се заразе имају тешке симптоме, односно респираторне тешкоће, навела је СЗО.

Већина, односно око 80 одсто људи, оздрави без потребе посебног третмана, према СЗО која препоручује сваком ко има температуру, кашље и има тешкоће са дисањем да се консултује са лекаром.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 3. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading