Зоран Чворовић: Ванредно стање – слобода вероисповести је апсолутна

Упозоравамo да би сваки облик суспензије богослужења или ограничавање права верника на учешће у богослужењу био бруталан противуставни напад на слободу вероисповести

Зоран Чворовић (Извор: Снимак екрана)

Поводом најављеног састанка патријарха Иринеја и председника Републике Александра Вучића, због ситуације настале у вези са корона вирусом, указујемо на следеће:

Слобода вероисповести, укључујући и право на испољавање вере, загарантовано чланом 43 Устава Републике Србије не може бити ни на који начин ограничена уредбама Владе у условима ванредног стања. То је изричито прописано чланом 202 Устава, који предвиђа одступања од људских и мањинских права у ванредном и ратном стању:

„Мере одступања ни у ком случају нису дозвољене у погледу права зајемчених чл. 23, 24, 25, 26, 28, 32, 34, 37, 38, 43, 45, 47, 49, 62, 63, 64. и 78.“

Имајући то у види, упозоравамo да би сваки облик суспензије богослужења или ограничавање права верника на учешће у богослужењу под оправдањем сузбијања епидемије корона вируса, био бруталан противуставни напад на Богом даровано и Уставом Србије зајемчено апсолутно право на слободу вероисповести.

Опрема: Стање ствари

(Борба за веру, 15. 3. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

6 replies

  1. Било какво ограничавање (=укидање) права и простора за ортопраксију могу одмах да окаче мачкама о репове!

  2. Сумњам да ће богослужења бити забрањена али се надам да ће паметни људи избегавати скупове да се зараза не би ширила.

    Јер, скупови ће бити отказани привремено, док они који од заразе умру, биће отказани за увек.

    Слобода вероисповести јесте гарантована, али право на живот је апсолутно.

  3. @Деда Ђоле, дођите са нама ” глупима ” на вечерњу службу, на Свету Литурђију, то нису никакви малограђански скупови, већ благословена причасност и саборност, Радост и Богочежњивост ( Ерос), Трпеза Љубави ( Агапе) – ” Твоје од Твојих, ради свих и за све…” Посве искрено Вас позивам да” Љубимо једни друге”, да ” Достојно заблагодаримо Господу”, да се ” У миру Господу помолимо…” Нисмо ” глупи”, но јесмо ” луди” Христа ради…

  4. Хвала Зоране, радо бих дошао на вечерњу службу са вама – поштованима и цењенима, да се упознамо, али сам веома далеко. Чуо сам говор председника Вучића. Јасан, одлучан, врло емотиван. Најзад се пробудио. Не заборавља изборе.

  5. Влада Републике Хрватске јуче је донела низ мера којима се настоји спречити ширење корона вируса међу којима је и забрана верских окупљања. Након што је данас саопштење издала Хрватска бискупска конференција, саопштењем се огласила и Српска православна црква у Хрватској. Саопштење, које потписује шест надлежних епископа, преносимо у целости.

    https://srbi.hr/saopstenje-spc-u-hrvatskoj-povodom-zabrane-verskih-okupljanja/#cyr

  6. Поздрав и захвалност Патријарху српском за храбру и спасоносну одлуку о забрани верских окупљања за више од петоро лица на једном месту :

    http://spc.rs/sr/saopshtenje_patrijarha_srpskog_g_irineja

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading