Корпорација миленијумског развоја: Нема развојне помоћи за Косово док се не реше таксе

Корпорација миленијумског изазова се нада да ће Влада Косова брзо решити ово питање такси како би наставили са својим програмима

Фото: Висар Криезиу/АП Фото

Из агенције „Корпорација миленијумског изазова“ (Millennium Challenge Corporation, скраћено MCC) саопштено је данас да ће обуставити своје програме економског развоја на Косову док се не реши питање такси.

Из ове агенције владе САД-а за развојне програме наглашавају да је став Сједињених Америчких Држава о царинама на робу из Србије јасан:

„Укидање ових такси побољшаће економију Косова и помоћи смањењу сиромаштва кроз економски раст. Док Косово не реши питање такси, МЦЦ ће стопирати спровођење програма и развој компактног програма на Косову.“

Одлука о наставку програма MCC-a за Косово, зависиће од даљих корака које буде предузимала косовска влада.

„Корпорација миленијумског изазова се нада да ће Влада Косова брзо решити ово питање такси како би наставили са својим програмима. Након што донесу одлуку, МЦЦ ће наставити са радом у складу са потребама“ закључује се у саопштењу ове корпорације.

Специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине, Ричард Гренел, већ је упозорио да се таксе морају укинути како би било инвестиција. То је основно, поручио је Гренел.

САД од Аљбина Куртија траже безусловно и моментално укидање такси од 100% на робу из Србије и Босне и Херцеговине, које је крајем 2018. увео тадашњи косовски премијер Рамуш Харадинај. Курти, који је у међувремену донео одлуку да таксе укине постепено и условљено, односно, како наводи, реципрочно, за сада не испуњава овај захтев.

Током претходних дана такође је било више упозорења у јавности о првим санкцијама САД према Косову, а обустава 50 милиона долара из овог фонда америчке владе, је, како су медији у Приштини јављали, била прва мера. Потом се огласио и сенатор Дејвид Пердју, са упозорењем да би требало да се преиспита присуство америчких трупа такође, уколико таксе остају.

Појачан амерички притисак да се ове таксе укину, у делу јавности и политичке сцене у Приштини и региону, тумачи се као настојање САД да Београд и Приштина што пре постигну оно што се назива коначни споразум, а што би, према више непотврђених информација и спекулација могао да, осим признања Косова, укључи и врсту етничке поделе. Српски и међународни званичници који су укључени у дијалог, су то оштро демантовали. Претходно је српски председник Александар Вучић говорио да се залаже за етничко разграничење са Албанцима, али и да је његова идеја пропала, а Хашим Тачи, који је у јавности оптимистичан, често спомиње припајање Врањске котлине Косову и минорну корекцију граница.

Наслов и опрема: Стање ствари

(КоССев, 13. 3. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар