Швајцарска чоколадна компанија добила од Србије 12 милиона евра субвенција

Бари Калебо се заузврат обавезао да запосли најмање 100 нових радника, што значи да субвенција износи можда рекордних 120.000 евра по радном месту

Александар Вучић на постављању камена темељца за фабрику Бари калебо у Новом Саду (Фото: Танјуг/Ј. Пап)

Швајцарска компанија Бари Калебо (Barry Callebаut), која данас полаже камен темељац своје фабрике чоколаде уз присуство председника Александра Вучића, добила је од државе 12 милиона евра субвенција за тај пројекат.

Бари Калебо се заузврат обавезао да запосли најмање 100 нових радника, што значи да субвенција износи можда рекордних 120.000 евра по радном месту, види се из уговора те компаније са Министарством привреде.

Како се види из уговора, Бари Калебо је у 2018. години имао консолидовани приход од преко 3,2 милијарде евра. Држава Србија је ипак одлучила да овом швајцарском произвођачу треба помоћ, па је субвенцијом покрила 26,67 одсто трошкова улагања у погон за производњу чоколаде и какао производа у Новом Саду.

Новозапослени радници Бари Калебоа у Србији ће имати основну зараду која је најмање за 20 одсто већа од минималца, наводи се у уговору.

Субвенција ће бити исплаћена Бари Калебоу у пет годишњих транши, од 2020. до 2024. године, а највећа појединачна транша од 8,24 милиона евра треба да буде исплаћена следеће године.

Овој компанији је такође поклоњено земљиште за изградњу фабрике од два хектара и девет ари уговором који је потписан у септембру 2019. године.

Бари Калебо је водећи произвођач чоколаде и какао производа који послује у више од 30 земаља и запошљава 11.570 радника у оквиру целе групације.

Наслов и oпрема: Стање ствари

(Нова економија, 5. 3. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

5 replies

  1. А да ли је Нови Сад добио улицу са именом власника ове фабрике???Није? Е у Чачку је власник Форверка поред субвенција, земљишта и комплетне инфраструктуре добио и своју улицу.

  2. 120.000 евра по радном месту !
    ++++
    Поклања управник логора где људи умиру од глади а нашу јадну дечицу лечимо СМС порукама.
    Али, он зна колики је његов део.
    Даће Бог, примиће ускоро своју плату и од грађана наше опљачкане и окупиране отаџбине.
    Био и земљи ?
    Или изван ње.

  3. E ovo je stvarno dno dna pa naravno sve dobiju dzabe i navodno zaposle najjeftiniju radnu snagu pa nije lud svajcarac sto je doso u srbiju radna snaga jeftinija 10 puta.Sramota sta radite od drzave .Prodajete je polako al sigurno .Vreme je srbijo da se dignes.Da otvoris oci narode.ovo je kraj.

  4. Bolest jednom rečju…

  5. Čije pare daješ za 100 radnih mesta, pa daješ narodne pare 120 000 eura plaćaš po radnom mestu, poklonio si im Srpsku zemlju2.5hektara, a narod koji si opljačkao nema šta da jede, pa gde me interesuje fabrika čokolade kada si me opljačkao od moje lične svijine penzije 480 000 din za 4 god. Pa zna li buvši radikalu koliko sam unucima mogao da kupim naših čokolada za opljačkanih 4000 eura koje si mi uzeo. Varaš se ako misluš da sam se pomirio sa time što si (mojim unucima) oteo moju licnu svojinu penziju po Ustavu Srbije, nece niko da me pljačka, a znam da “nečije” dve zene i (problem….. ni navijač) deca obilaze Ameriku i svet kada im se prohte, a ja da gledam moje unuke kako im prolazi detinjstvo a ne mogu da im pomognem zbog tebe, e grdno si se z…….. videćemo…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading