Марко Благојевић: Индивидуална ложишта кључни извор загађења

Више од милион домаћинстава користи ложишта на чврста горива и то је један од кључних извора загађења ваздуха, рекао Марко Благојевић

Марко Благојевић (Фото: Вечерње новости)

Марко Благојевић из Канцеларије за јавна улагања, наводи за РТС да су индивидуална ложишта идентификована као један од кључних проблема кад је у питању загађење ваздуха због тога што је коришћење угља, мазута дрвета и даље масовна појава у Србији.

Марко Благојевић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео да више од милион домаћинстава користи чврста горива, односно пећи на дрво и на угаљ. Истиче да се ситуација у јавним објектима мења на боље и да је више од 500 обновљено.

„Ради се замена котлова са угља, мазута, и дрва прелази се на биомасу, на енергетски ефикасне котлове и енергенте. На тај начин, се битно смањују трошкови, али се битно смањује и загађење. Све се то ради на јавним објектима који су у сектору просвете, здравства, социјалне заштите“, објашњава Благојевић.

Како добар пример наводи Мионицу где је на малој градској топлани прикључено 18 објеката.

„Та топлана је омогућила да се трошкови грејања смање на 40 одсто од тога колико је грејање коштало пре. На њој су прикључене и зграда општине, полиције, вртић, основна и средња школа, Дом здравља, Спортска хала, биоскоп…“, истиче Благојевић.

Поред мењања енергената, истиче да се на тим објектима мењају фасаде, столарија и кровни омотачи.

Како каже, више хиљада објеката је у прошлости било изложено немару.

„Није се у њих довољно улагало, можда су се више улепшавали, али сада локалне самоуправе и сектори идентификују објекте који представљају приоритете – здравство за здравство, просвета за просвету, социјална заштита за социјалну заштиту, наравно уз партиципацију локалних самоуправа“, објашњава Благојевић.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 18. 1. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

1 reply

  1. Какв је ово лажов, па то није за слушање. Њима су у градовима где је загађење проблем индивидулана ложишта?! При томе цену градског грејања дигнеш у небо, а онда лепо организујеш прогон угља и дрвета и ето дебеле зараде, плус забраниш евро3 у аутомобилима (којих је највише) и ето екстра профита за државне лихваре, плус поени јер се “бориш против” загађења. На концу су ти сендвичари захвални, а ти стрпао лову у џеп.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading