Александар Вучић: У наредних 24 или 36 сати донећемо коначну одлуку да ли идем у Црну Гору

Александар Вучић изјавио је како не намерава да држи политичке говоре и да у питању не би била ни званична ни радна већ приватна посета

Александар Вучић и патријарх Иринеј (Извор: СПЦ)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће одлуку о томе да ли ће на Бадње вече ићи у Црну Гору донети у наредних 24 или 36 сати, а да му је жеља да буде са српским народом и људима кад им је тешко.

„Бадњи дан је време за мирење и праштање“, рекао је Вучић у гостовању на телевизији Пинк.

Он је поручио да, ако оде у Црну Гору, не планира да држи политичке говоре, него да само каже реченицу да му је драго што је са својим народом.

Констатујући да се против његовог одласка у Црну Гору води хистерична кампања у неким медијима, Вучић је подсетио да је протеклих година на Бадњи дан био и у Грачаници и у Загребу, и да тада „ником то није сметало као овог пута“.

Вучић је нагласио да за њега постоји само Српска православна црква (СПЦ), а да би ту реч „српска“ многи да избришу, док он то не жели.

Он је објаснио да је био код патријарха Иринеја и предочио му идеју о одласку у Црну Гору на Бадње вече и да је добио благослов, јер је поглавар СПЦ „био срећан што мисли на српски народ“.

„Ово није ни званична ни радна посета. За приватну посету не треба ни да се најављујете“, рекао је Вучић и поручио да ће, због тренутка у коме се све дешава показати поштовање према црногорској држави, најавити долазак и колико ће остати.

Он је указао и да је црногорски председник Мило Ђукановић у последњих неколико година био бар 50 пута у Србији, а у званичној посети само двапут-трипут.

Вучић није желео да коментарише изјаве митрополита црногорско-приморског Амфилохија, нити осталих, објашњавајући да је Божић време праштања и да зато “у овом тренутку неће ни слово да изговори, ма шта они говорили о њему”.

Нико не покушава да угрози независност Црне Горе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да нико не покушава да угрози независност Црне Горе, већ да Црна Гора угрожава српске светиње.

„Нико вама не угрожава независност само немојте да узимате српске светиње. Ми да ратујемо нећемо, ни да се сукобљавамо са вама и немојте да лажете свој народ да вам је угрожена независност. Ви сте угрозили светиње које нису ваше и које припадају народу и српској цркви“, рекао је Вучић за телевизију Пинк поводом навода премијера Црне Горе Душка Марковића да је Црна Гора пред изазовом да сачува независност.

Вучић је истакао да Србија жели најбоље могуће односе са братском Црном Гором.

Он је поводом протеста навијача Црвене звезде испред амбасаде Црне Горе у Београду рекао да нико није покушао ни да уђе у амбасаду и да црногорски званичници знају колико је снага било спремно да сачува амбасаду и особље.

Вучић је рекао да није за понос то што је пиротехничким средствима гађана застава Црне Горе, али да амбасада није била угрожена нити је било ко покушао да уђе у њу.

Поводом дешавања испред амбасаде црногорски премијер је на Tвитеру написао да се у Београду десио „још један нецивилизацијски атак на Амбасаду ЦГ и ЦГ заставу.

„Запрепашћујући је однос власти Србије. ЦГ је још једном пред изазовом одбране независности и слободе. Сачуваћемо нашу Црну Гору упркос мржњи којом је засута од истих актера унутар и ван њених граница!“, навео је Марковић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Н1, 3. 1. 2020)

 



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Неће ” оно” ниђе… И непозвано и неизабрано, са празном светиљком, без уља, залуд ” оно” на врата лупа, у тами пребива, ” пребивало” издајничко и несојно… Нека буде како и у благовестију Сина Бога Живога о Лазару и безименом богаташу – Лазар (Србље Светосавско и Србска Црква Православна) ће ране своје Господом посветити и осветити са десне стране на Суду Христовом, а ” оно “,” пребивало непребивајуће”, залуд да, са леве стране, Лазара дозива да му жеђ утоли и муке олакша…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading