Слободан Првановић: Докторат Синише Малог очигледан плагијат

Физичар Слободан Првановић поднео оставку на место члана Одбора за професионалну етику Београдског универзитета пошто је ово тело докторску дисертацију Синише Малог вратило на поновно разматрање

Слободан Првановић (Фото: Лична архива/ЦИНС)

Физичар Слободан Првановић, заменик члана Одбора за професионалну етику Београдског универзитета, поднео је оставку након што је Одбор вратио спорну докторску дисертацију Синише Малог на поновно одлучивање ФОН-у. У интервјуу за ЦИНС Првановић објашњава разлоге оставке

Слободан Првановић од данас више не учествује у раду Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду, где је био заменик члана од 2016. године. У интервјуу за Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) Првановић је рекао да му више није место у Одбору јер се не слаже са одлуком већине која је докторат Синише Малог упутила на ФОН, на поновно одлучивање.

По његовом мишљењу тај докторат је очигледан плагијат и њему није место међу људима који то не мисле.

Ви сте присуствовали претходној седници, у јуну, када се случај доктората Синише Малог први пут нашао пред Одбором. Какав је био Ваш став?

Када су стигли материјали ја сам прочитао све жалбе, погледао сам све што је могло да се погледа, на основу тога сам заузео став који сам изнео на претходној седници. Рекао сам да сам чуо да је Синиша Мали изузетно интелигентан човек, да верујем да је у том докторату изнет и оригинални научни допринос, али да ми нисмо надлежни да судимо о нечијој интелигенцији нити да установљавамо да ли постоји научни допринос или не, него да се бавимо тиме да ли је нешто плагијат или није и да ја сматрам да је то очигледно плагијат. То сам тада рекао и стојим иза тога.

Одбор је данас на седници усвојио одлуку којом је одговорност поново пренео на ФОН. Како коментаришете ту одлуку?

Да сам био на седници Одбора свакако бих био против ове одлуке јер јој не видим разлог. Уколико су они у праву мени ту није место, уколико сам ја у праву мени опет ту није место. Не желим садашње чланове Одбора да прозивам, можда ће они за који месец мислити исто као ја, али мени сада ту није место јер мислим другачије од њих.

Због чега сте одлучили да поднесете оставку на место заменика члана Одбора?

Не слажем се да се одлука о докторату враћа ФОН–у, сматрам да је очигледно у питању плагијат и не видим потребу за поновним изјашњавањем било кога. То је мој став. Већински став Одбора је очигледно другачији. Рецимо да сам у мањини, а можда и један једини који мисли супротно.

Синиша Мали (Фото: Весна Лалић/Рас Србија)

Како цео овај случај утиче на репутацију Универзитета у Београду?

Сматрам да је ово јако штетно за Београдски универзитет, сматрам се на овај начин девалвира 200 година часне историје Универзитета. Говоримо о томе да ова омладина која ће завршавати Београдски универзитет може да се слика са тим дипломама. До сада је та диплома нешто значила.

Међутим, овај случај још увек није завршен, видећемо која ће коначна одлука бити. Један појединац није изнад Универзитета и можда ће они за два-три месеца да установе да је то стварно плагијат. За сада они нису рекли коначну одлуку. Прошлост и будућност Београдског универзитета су под знаком питања ако се да позитивно мишљење на овај докторат.

Да ли је 7% плагирања могуће истолерисати?

Мислим да је јасно као дан да не сме да постоји седам промила, а не седам посто, око тога нема дебате. Јесте или није, црно или бело.

***

Слободан Првановић је 2016. године постао заменик члана Одбора на предлог Института за физику. Његова улога била је да присуствује седницама и гласа уколико је чланица Одбора Мирјана Чомор из Института за нуклеарне науке Винча спречена.

У Институту за физику у Земуну ради као научни саветник. Раније је био члан Већа института универзитета, генерални секретар Заједнице института Србије, председник Гранског синдиката истраживача Србије и секретар Друштва физичара Србије. Тренутно је делегат у Европском стратешком форуму за истраживачку инфраструктуру, члан Програмског комитета Европске Комисије за истраживачку инфраструктуру и национална контакт особа за истраживачку инфраструктуру.

Задатак Одбора: Очување достојанства професије

Одбор за професионалну етику је оформљен 2016. године са циљем „очувања достојанства професије, унапређивања моралних вредности, заштите вредности знања и подизања свести о одговорности свих чланова универзитетске заједнице на Универзитету у Београду”.

Одбор се састоји од седам чланова, четири из реда наставника – по један из сваке групације наука, један из реда истраживача у научном звању, један из реда студената и један из реда секретара факултета. За сваког члана Одбора именује се заменик.

Анђела Миливојевић

Опрема: Стање ствари

(ЦИНС, 15. 7. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Сама чињеница да на овај текст до сада нема коментара говори о безнађу, што је уједно и исправан закључак. Да ли ико ко је при здравој памети може очекивати да ће плагијат овог Малог бити званично доказан и осуђен? Па – побогу, он је министар финансија у садашњој влади – а ко зна шта још и у некој будућој, и ни у ком случају до поништавања његовог доктората, или – далеко било, пуј,пуј, до његове оставке због тога не сме бити ни помисли. Биће прокажени они који су на плагијат и остале свињарије (не само тог Малог, него и свих осталих из њихове булументе) указивали, биће мобилисани ко све не – можда и пола САНУ да се докаже да је он чист к`о суза. Погледајте шта се сада дешава са “Мегатренд-дипломом“ другог великог и сјајног министра – оног Стефановића. Ту је мобилисан и председник “Универзитетског Савета“ Мегатренда , актуелни члан САНУ ( и бивши потпредседник тог скупа оматорелих паразита) Љубиша Ракић, који се из петних жила заложио да докаже да је све апсолутно у реду, мада ништа није… У ствари – и јесте, “у реду је“, ма колико то парадоксално звучало: то су све плодови несметаног деловања и бујања вишедеценијског “светог тројства“ садашњег (а у доброј мери и традиционалног) српског друштва: непотизма, корупције и јавашлука. Када се те три змије испреплету – нема тог мача који ће их пресећи. Иступи се тај мач, и то неизбежно…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading