Британија и Немачка упозориле грађане да не иду на север Косова

На северу Косова ситуација је и даље напета наводи се у препорукама за Косово немачког Министарства спољних послова. Слично упозорење издала је и британска амбасада у Приштини

Косовска Митровица (Архивска фотографија: EPA)

Упозорење британским грађанима да „избегавају путовања на север Косова, осим када је неопходно“, изазвало је негодовање Београда. При томе већ неко време постоји упозорење и немачког Министарства спољних послова.

„На северу Косова (општине Зубин Поток, Лепосавић, Звечан и Северна Митровица) ситуација је и даље напета. Иако насиље обично није усмерено против странаца, не може се искључити да може доћи до изолованих инцидената који угрожавају безбедност и који би могли да ограниче општу слободу кретања“, наводи се у препорукама за Косово немачког Министарства спољних послова.

У тексту који се може наћи на званичној интернет страници Министарства подсећа се да је 16. јануара 2018. „убијен познати косовско-српски политичар Оливер Ивановић у Северној Митровици“.

Министарство зато препоручује немачким држављанима да се, „пре него што отпутују на север Косова, упознају са ситуацијом, да путовање пажљиво припреме“ и да, по могућности, „на појединачним путовањима буду у пратњи локалних водича“. Немачким путницима се такође препоручује да „буду опрезни и избегавају веће гужве“.

Слично, нешто детаљније упозорење издала је и британска амбасада у Приштини. У њему се саветује да се не путује на север Косова због „бројних насилних инцидената у вези са организованим криминалом“ у том делу Косова и „сталног ризика који те структуре представљају“.

Неки медији у Србији су, на основу тога, јављали како је амбасада препоручила да се не путује на целу територију Косова и износили спекулације о могућој „ескалацији насиља на северу Косова после 10. априла“. Британска амбасада је то демантовала.

Претходно је српски шеф дипломатије Ивица Дачић рекао да „у Приштини имате једну криминалну власт која сада оптужује север Косова да је ту седиште криминала. Међутим, пошто је упозорење дошло у овом тренутку, тумачи се да би могло да дође до већих инцидената који нису повезани са криминалом, већ би могло да се деси, ако некоме падне на памет, а ту мислим на ове са помућеним разумом, да војно освоје север КиМ“.

Иначе, немачко министарство за остале делове Косова наводи да је „ситуација углавном мирна и стабилна“.

Подсећа се, ипак, да је у првој половини 2016. године било насилних протеста против владе (у Приштини) и да се ситуација отада смирила, али, како се указује, „потенцијал за такве протесте и даље постоји“.

Протести у Србији

Немачко министарство, као и за све остале земље, има препоруке и за Србију у којима стоји да је „ситуација у целој земљи генерално мирна“.

Истовремено, упозорава се да „суботом, у главном граду, Београду, као и у другим градовима, може бити организованих протеста и демонстрација“, али се и додаје да су та окупљања „до сада била мирна“.

Такође се упозорава да су због тога „могући застоји у саобраћају“, а путницима се саветује да прате извештаје медија и избегавају демонстрације.

Поред уобичајених препорука о томе шта држављани Немачке треба да знају приликом путовања, мењања новца или за случај да им затреба медицинска помоћ, немачко министарство посебно указује на „могуће потешкоће“ приликом уласка у Србију са територије Косова.

Како се објашњава, „Србија третира Косово као део своје државне територије, а не као страну земљу. Зато, са српске тачке гледишта, свако ко долази са Косова није ушао у Србију на званичном граничном прелазу, односно, када буде напуштао Србију, неће моћи да докаже да је претходно ушао на њену територију“.

Како би се то избегло, пише на интернет страници, „Министарство спољних послова Србије указује да путник мора прво да уђе у Србију, па тек онда да оде на Косово. На тај начин улазак у Србију је електронски регистрован“.

Такође, како пише, српски граничари обично ударају печат у пасошу преко косовског печата.

„Пошто је то косовским граничним властима познато, оне често – на захтев – у немачки пасош не ударају косовски улазни печат.“

Опрема: Стање ствари

(РТС, 4. 4. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading