Петер Хандке: Они који су бомбардовали СР Југославију не припадају ни Европи ни планети Земљи

Хандке, који живи близу Версаја у Француској, истиче да се дана када је почело бомбардовање Србије сећа као што памти убиство америчког председника Џона Кенедија из времена када је био студент у Аустрији

Петер Хандке (Фото: РТРС/Танјуг)

Аустријски писац Петер Хандке изјавио је да они који су бомбардовали СР Југославију 1999. године и убили хиљаде људи не припадају ни Европи ни планети Земљи, али да он због свега није љут, него осећа врсту гађења према људској врсти.

Хандке, који је због подршке Србији и осуде бомбардовања из 1999. године наишао на осуду на Западу, а није одустао од својих уверења, истакао је да му је част што је у 90 одсто медија постао персона нон грата, али да ипак има много људи, који су наставили да читају његове књиге.

– Ипак, мислим да, у ствари, нисам персона нон грата. Има много људи, појединаца, чак и на Западу, постоје они који су наставили да читају моје књиге. Знам да читају, добијам и много писама од читалаца. Највећи подстрек су ми читаоци и верујем да ће наставити да читају, не само моје књиге, него уопште да читају – рекао је Хандке за РТС.

Хандке, који живи близу Версаја у Француској, истиче да се дана када је почело бомбардовање Србије, 24. марта 1999. године, сећа као што памти убиство америчког председника Џона Кенедија из времена када је био студент у Аустрији.

– Сви су очекивали да почне бомбардовање, али кад се то заиста догодило, то је било као фикција, као да није стварно… Али постало је стварно! Сећам се свега. Био сам на улици, дувао је ветар и била је нека тишина свуда около… Можда чак и није стварно било тихо, али на један чудан начин – владала је нека страшна тишина – рекао је Хандке.

У последњој деценији прошлог века, док је још трајао рат на простору бивше Југославије, Хандке је написао есеј „Правда за Србију“.

До тада цењен писац, добитник бројних награда, Хандке је наишао на осуду у неким круговима, а слично је било и пре две деценије, када је подигао глас против бомбардовања једне суверене земље и убрзо, у знак подршке, већ у априлу 1999. дошао у Србију.

Заједно с канадским писцем Робертом Диксоном, будућим британским нобеловцем Харолдом Пинтером и бројним другим уметницима из више земаља, Хандке је потписао апел који позива на одбрану некадашњег председника Србије и СРЈ Слободана Милошевића.

Хандке је и 20 година од почетка бомбардовања провео у Београду, где је учествовао на међународној конференцији која је одржана у Дому Војске, у организацији Београдског форума за свет равноправних.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Искра, 26. 3. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Поздрав г. Петеру Хандкеу, аустријском писцу и великом пријатељу Србије и нашег народа. Хвала на вашој подршци нашој земљи, нападнутој војском НАТО пакта, а због лажних оптужби. Није им било довољно што су смислили те оптужбе, него су грађане у својим земљама убеђивали у те своје лажи. Ви сте, са својим пријатељима у тим мрачнијм временима лажи и мржње, били светле тачке које су давале наду да човечанство ипак не иде у пропаст. Ви ћете бити и остати стубови који чувају веру у опстанак хуманизма човечанства.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading