Позив на предавање „20 година од Битке за Паштрик“

Предавање ће се одржати у четвртак, 7. марта у 18 часова, у Амфитеатру II Правног факултета

Удружење студената Правног факултета „УСПФ Номоканон“ организује предавање на тему „20 година од Битке за Паштрик“, у намери да се и међу студентском популацијом на достојанствен начин обележи велики јубилеј.

Реч је о важном блиском историјском догађају који подсећа на важност националног јединства. Неопходно је веће знање о прошлости да би се јасније разумели данашњи процеси, и да би се будућност могла паметније сагледати.

У циљу да сачувамо од заборава и поделимо сећања учесника борби за Паштрик током агресије НАТО-а 1999. године, на првој линији одбране пред покушајима копнене инвазије непријатеља на Косово и Метохију, на граници Албаније и СР Југославије. На предавању ће се говорити о данима када је камен Паштрика горео, али су хероји одбране остајали на својим положајима, не дајући ни педаљ своје отаџбине.

Говориће:
– генерал Божидар Делић – командант 549. моторизоване бригаде
– генерал Стојан Коњиковац – командант истуреног командног места на Паштрику
– руски добровољац Алберт Андијев
– војник на служењу војног рока 1999. године Драган Тарбук

Предавање ће се одржати у четвртак, 7. марта у 18 часова, у Амфитеатру II Правног факултета.



Categories: Моба

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Велика захвалност сајту “Стање ствари” на објављивању овог обавештења. Ова славна битка за Паштрик спада у једну од највећих у новом Отаџбинском рату 1999. године. За разлику од битке на Кошарама, ова битка није довољно позната широј јавности у нашој земљи. О њеном значају је писао и говорио тадашњи командант Треће армије Војске Југославије генерал Небојша Павковић, а једном на РТС генерал Божидар Делић. Биће право задовољство слушати о тој битци од учесника који су на списку говорника.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading