Александар Вучић: Границе промењене 2008, у време Ђиласа и Јеремића

Кажите народу, нема чланства у ЕУ, кажите народу да неће бити ни инвеститора, јер неће бити замрзнутог конфликта. Он не може да траје довека. Кажите то људима поштено и у лице, поручио Вучић

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

ДАВОС – Председник Србије имао је данас велики број билатералних састанака са представницима светске политичке и бизнис заједнице, укључујући и нове потенцијалне партнере наше земље, и то је била прилика, како је новинарима пренео Александар Вучић, да се чује доста тога о Србији, њеним изазовима и плановима.

„Мислим да је за нас важно да смо остварили много контаката”, рекао је Вучић и додао да је, поред осталих, имао добар разговор са Анегрет Крамп Каренбауер, партијском наследницом Ангеле Меркел, од које је затражио даљу подршку Немачке Србији.

„Чини ми се да она разуме колико ми очекујемо од Немачке и колико се надамо да нам помогне, не само на нашем европском путу, већ и у подршци и стабилизацији прилика на Балкану”, казао је Вучић новинарима, јавља Танјуг.

Разговарао је, каже, и са многим другим важним људима, светским лидерима, као и са представницима Европске банка за обнову и развој, која финансира изградњу појединих путева у Србији, као и са представницима компаније Ал Дахра.

Иницијатива СДА неодговоран потез

ДАВОС – Најављена иницијатива СДА да се укине име Републике Српске није ни добар, ни одговоран потез, поручио је данас из Давоса председник Србије Александар Вучић и истакао да је већ разговарао о томе са Милорадом Додиком.

„Не желим да се мешам у унутрашње ствари БиХ, али Република Српска је уставна категорија, те је обавеза Србије и сваког другог ко о томе може да говори…”, рекао је Вучић.

„Надам се и верујем да ће сви у БиХ разумети да је за све нас од изузетног значаја очување мира и стабилности”, истакао је српски председник, а јавља Танјуг.

Он је новинарима пренео да је синоћ два пута разговарао са српским чланом и председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком и да ће се видети са њим врло брзо по повратку у Београд.

„Видим да је и високи представник за БиХ Валентин Инцко говорио о томе на такав начин и ја се надам да неће постојати потреба за било каквом дестабилизацијом приликом на подручју БиХ”, рекао је Вучић.

Закон о пореклу имовине да излечи политичку сцену

ДАВОС – Председник Србије Александар Вучић каже да ће ускоро бити донет закон о пореклу имовине, који ће, уверен је, умногоме допринети „излечењу” политичке сцене у Србији.

Вучић је одговарајући на питање новинара о коментарима Вука Јеремића, председника Народне странке, да Србија више није демократска држава, већ „корумпирана аутократија” прокоментарисао да би то, да није тужно, било смешно, али је пре за плакање, јавља Танјуг.

Замислите Меркел која „дојављује” Кохи…

ДАВОС – Замислите Ангелу Меркел која „дојављује” Кохи шта је са мном разговарала, узвратио је председник Александар Вучић на питање новинара како коментарише писање приштинске Коха диторе да му је канцеларка на састанку у Давосу поручила да нема промене границе Косова.

Вучић је рекао да су му ставови Ангеле Меркел, односно Немачке по питању Косова и Метохије познати, да је то чуо од ње још пре годину и по дана у Берлину, као и да је он њој рекао шта мисли о томе, те да то јуче у Давосу није била главна тема.

Меркел је, каже, говорила да жели да помогне на различите начине, не само у том, већ и у другим процесима који су значајни за Србију.

„Нисмо на тај начин причали синоћ, другачије су ишле теме. Нити она мења своје ставове сваки дан, нити то радим ја. Обоје знамо да немамо потпуно исте позиције по том питању”, рекао је Вучић и додао да му је из текста у приштинском дневном листу јасно да је листу рекао неко ко њиховом разговору није присуствовао, јавља Танјуг.

Председник је рекао да сваки пут када се прича о промени граница он постави питање „којих граница”, будући да је за Немачку Косово независно и то у постојећим границама.

„Било шта што није независно Косово у границама независног Косова је за њих промена граница. А, наравно да ја нисам за независно Косово у границама у којима је данас”, истакао је Вучић.

Он је додао да сматра да је за нас важно да Србија не буде понижена и да нешто добијемо.

Он није, истиче, попут многих у Србији који неће да кажу грађанима истину.

Вучић је рекао да постаје занимљиво то што у јавност излазе наводни детаљи са важних састанака.

„Седим и разговарам са Путином у четири ока, дан после тога сви знају о чему смо разговарали и шта ми је рекао. Онда разговарам са Меркел, било је двоје, троје мојих сарадника који немају контакт са Коха диторе и четворо Немаца, једно од њих је Меркел… Замислите да им је Ангела Меркел или неко од њих нешто дојављивао”, рекао је Вучић.

Границе су промењене у време Ђиласа и Јеремића

ДАВОС – Председник Србије Алексадар Вучић рекао је да су коментари Вука Јеремића о промени граница, уз спомињање Милошевића и Туђмана, обичан безобразлук и безобзирност према својој земљи, а да се и не говори о томе да су границе мењане онда када он није био на власти, односно за време Ђиласа, Јеремића, Стефановића и Лутовца.

Они који су то радили, каже Вучић, сада оптужују своју земљу у западним медијима да је опет нешто крива.

„Идете у западне медије и кажете ‘они хоће да мењају границе, како су се играли Милошевић и Туђман’… прво, ви оптужјете своју земљу, јер за њих на западу лош човек није Туђман, већ Милошевић. Ви говорите да је Србија опет за нешто крива, цртате им да је Србија за нешто крива, а при свему томе не кажете и нисте храбри да кажете ‘Косово је Србија’ и нисте храбри да кажете: ‘да, ви Аустријанци сте променили границе’ и нисте храбри да кажете кад су те границе промењене”, рекао је Вучић коментаришући изјаву Вука Јеремића у бечком Стандарду.

Вучић је казао да су границе СР Југославије и Србије промењене за време Ђиласа, Јеремића, Стефановића, Лутовца и осталих лидера бившег режима.

„Када је Црна Гора отишла из СР Југославије? 2006. године. Ко је тад био на власти, Ђилас и Јеремић или ја? Биће да су они били. Када је Косово прогласило независност? Кад су те границе промењене? 2008. године. Ко је био на власти? Ђилас и Јеремић, не ми. Не заборавите да су и 2009. године променили и место где се разговара о Косову, више то нису УН него ЕУ”, рекао је Вучић.

После свега тога, неко, каже Вучић, има довољно дрскости и безобразлука да неког другог оптужује и то зато што покушава да исправи сва злодела која су направили против свог народа, јавља Танјуг.

Тешко је, каже, неком да прихвати да је Србија имала раст од 4,5 одсто у 2018. години, да смо драматично смањили трајекторију јавног дуга, да смо драматично смањили незапосленост, јер данас у време друштевних мрежа су емоције, посебно негативне, те које долазе највише до изражаја.

„Ја не могу, колико год се трудио, да победим оне који ће да опсују, да кажу нешто лоше, јер то што ћете да кажете нешто лоше и да опсујете је увек лакше и пријемчивије за људе него било каква добра вест”, каже Вучић.

Како каже, ту постоји још једна последица.

„Ви тиме кажете: ‘ми нећемо да радимо ништа по питању Косова у будућности. Кажите народу, нема чланства у ЕУ, кажите народу да неће бити ни инвеститора, јер неће бити замрзнутог конфликта. Он не може да траје довека. Кажите то људима поштено и у лице. Ја се борим да чувам Србију, борим се да чувам наш европски пут да бисмо имали и инвестиције и да бисмо имали и ту врсту будућности. Кажите ми шта је други модел. Наравно, значи да га нема”, приметио је Вучић.

„Та врста безобразлука, да својој земљи правите лошије услове, је безобзирност најгоре врсте”, закључио је Вучић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 1. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Председник Србије А. Вучић је говорећи о крупним догађајима 2006. и 2008. године пропустио да спомене следећи велики догађај 2013. године – потписивање Бриселског споразума са албанским сепаратистима на Косову и Метохији, под окриљем Европске уније. Тиме би се заокружила делатност власти Србије после 2000. године, која би се могла назвати – Заједнички издајнички подухват. Без обзира на скромност председника Вучића, треба написати да је и њихов допринос од 2013. године не мањи од доприноса претходних власти. Сваљивањем кривице на своје предходнике, не може се поништити или умањити своја кривица. Јер су они после Избора 2012. године обећали народу да ће проверити дотадашње преговоре у Бриселу у вези са Косовом и Метохијом. И, ако нису у складу са Уставом Србије, да ће их прекинути и поништити дотадашње договоре. Када су, на питање новинара после извесног времена, одговарали шта је са Бриселским преговорима, одговор првог човека државе је био “да је све рађено у складу са Уставом Србије”.

  2. Велеиздајник, велелопов и велелажов с велегубицама.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading