Максим Саморуков: Русији није у интересу решење косовског питања

Српско руководство не зна како да се ослободи руске подршке, која Београду не оставља маневарски простор у преговорима о Косову, спекулише заменик уредника руског портала Карнеги

Председници Русије и Србије у Београду (Фото: А. Васиљевић)

МОСКВА – Руски портал Карнеги, који ради у оквиру америчке „Карнеги задужбине за међународни мир”, објавио је анализу у којој тврди да Русији није у интересу решење косовског питања, а да, како спекулише аутор, заменик уредника портала Максим Саморуков, Београду истовремено такав став Москве везује руке.

У анализи се оцењује да „Москва нема никаквог разлога да подржи коначно решење за Косово зато што ништа не би добила тим потезом, а изгубила би утицај у региону”, преноси Танјуг.

Саморуков наводи да је „у овом тренутку Русија кључни савезник Србије зато што може да гарантује да Косово неће ући у УН и друге међународне организације”.

„Спољном посматрачу руско пасивно саботирање решења косовског сукоба личи на неограничену подршку Србији”, наводи се у тексту, и додаје да та подршка, међутим, „Београду не оставља маневарски простор у преговорима о Косову”.

Саморуков у анализи поставља, поред осталих, и питање зашто би Русија помогла решење косовског сукоба.

„Да би дозволила Србији да се придружи ЕУ и наметне санкције Русији? Да би обавезала Русе да морају да траже визе када посећују Србију? Да би Србија заоштрила билатерални трговински споразум са Русијом зарад ЕУ? Да би дозволила Србији да продуби сарадњу са НАТО и постане део Запада?”, пита Саморуков.

Он оцењује да су „сви ови исходи непожељни по Русију, којој је, како би их спречила, једноставно потребно само то да настави са политиком одбијања да призна Косово”.

„Спољном посматрачу руско пасивно саботирање решења косовског сукоба личи на неограничену подршку Србији. Уверавања да Русија никада неће оставити Србију на цедилу и да ће учинити све што је у њеној моћи да очува њен територијални интегритет делују као гестови непоколебљивог пријатељства према Србима. У стварности, српско руководство не зна како да се ослободи те подршке, која Београду не оставља маневарски простор у преговорима о Косову”, спекулише Саморуков.

Он наводи да српски руководиоци не смеју да делују као да су у мање патриоте од Кремља.

„Кремљ то зна и издаје јавна саопштења која присиљавају Србе да заузимају непопустљиве позиције”, тврди Саморуков.

Он у том контексту спекулише и да је Београд покушао током посете председника Русије Владимира Путина да убеди свог госта да му „да бар мало маневарског простора у најважнијем српском спољнополитичком питању: признању Косова”, сматра Саморуков.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 1. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

4 replies

  1. Што би се рекло : прича као Максим по дивизији …

  2. “Руски портал Карнеги, који ради у оквиру америчке „Карнеги задужбине за међународни мир”…

    Аман, г. Лазићу?!
    Коме је интересантно трућање америчког плаћеника?!

  3. Za pocetak vic: kako se onanija kaze na ruskom – samorukov.Elem, u svom slucajevim „legalnih“ otcepljenja (Eritreja) otcepljenje je priznato od strane centralnih vlasti (Etiopija), u slucajevima legalnih referenduma (Skotska,Kvebek) prihvaceni su od strane centralnih vlasti, u slucaju nelegalnih referenduma (Katalonija) nisu prihvaceni od strane centralnih vlasti.Dakle otcepljenje je legalno, ako centralne vlasti daju pristanak, u protivnom se radi o secesiji.Ako Srbija prihvati nezavisnost KiM, ona ce se uklopiti u taj trend koji se shvata kao medjunarodno pravo, a posto Ukrajini Zapad sigurno nece dozvoliti da prizna Krim, Rusija ce ostati drzava „koja vrsi aneksije teritorije suseda“.Dakle Rusiji srpsko priznanje nezavisnosti KiM ne donosi nikakav presedan i moze mnogo da izgubi.

  4. врло занимљиво размишљање од стране Руса који је плаћеник запада и бојим се тачно јер запад почива на рационализму и тако делује а ми смо подложни претераним емоцијама.Дај Боже да је овај тип у праву.

Оставите коментар