Радован Пантовић: Тајна Путиновог успеха – џудо техника и шаховски инстинкт

Како Путин успева? Једноставно. „Користи снагу противника да би га савладао”

Владимир Путин (Фото: Бета/АП)

Јединствени карактер „Волођа Путин” градио је у радничкој четврти Санкт Петербурга тренирајући одмалена џудо и руски „сомбо”. Његов стари тренер, други отац, Анатолиј Рахлин сећао се да је мали Путин волео да ради „неочекиване ствари”. Био је снажан и директан. Његове борбе увек су биле изненађујуће и узбудљиве. Борио се у лакој категорији, али би лагано савладао и дупло већег противника. Био је непредвидив и интелигентан борац, „користио је снагу противника да би га победио”.

Носилац „црног појаса” дечачку филозофију са струњача радничког Питера пренео је у Кремљ већ првог дана свог првог председничког мандата. Користећи амерички изум брендирања „политике лидерства”, брзо је шармирао и Запад. Уместо очекиваног још једног кагебеовца, хазјајина, аутократе и „будућег диктатора”, створио је „мачо имиџ” типа који, изненађујуће, ништа не обећава, а све решава. У међувремену лови китове на Камчатки, „успављује” сибирског тигра, плива батерфлај у леденим рекама Јакутије, игра хокеј са професионалцима, змајем лети изнад руских степа или се спушта на „дно света” у Бајкалском језеру…

На накнадне опаске освешћених евроамериканаца да „већ јури” четврти председнички мандат, да урушава демократију и квари руски политички систем, признао је да му је узор Френклин Рузвелт, који је четири пута излазио на изборе, „добијао” и потом улазио у Белу кућу. Поносан је на то што је Русију деведесетих „спасио од анархије”, као што је и Рузвелт био поносан када је Америку тридесетих извукао из „велике депресије”.

Радован Пантовић (Извор: Политика)

Елегантно је одбио и удар критичара после доношења закона о „невладиним организацијама” са политичком агендом и спонзорима из иностранства. Обавезао их је да се у јавности потписују и представљају као „страни агенти”, али је открио да је био инспирисан идентичном синтагмом и америчким законом који тамо важи већ осамдесет и кусур година.

Давањем азила Едварду Сноудену одржао је отворени час политичке етике. Представио се као принципијелан борац и заштитник људских права и слобода. Пожалио се само, шеретски, да је, као стари обавештајац, помало љубоморан на шефа Беле куће, који може да „шпијунира свакога на свету” .

И сада, док глобални стратези са запада анализирају случај Сирија или проричу судбину Украјине после Крима, није крио да је решење за „отето” полуострво нашао у америчком „косовском преседану”. Опет је послушао „другог оца”. „Искористио је снагу противника”. И победио.

За Запад, Путин је тако стекао статус политичког хибрида нове генерације који долази са истока, а елегантно и неухватљиво користи све „рупе” у западном политичком моделу. У судару са „вестернизованим” мондијализмом поступа хладно, али ефикасно и одрживо. Доминира и као партнер и као супарник.

Када је „Форбс” пре неколико година Путина прогласио најмоћнијим човеком планете, Асошијетед прес је закључио да руски лидер у политици користи „џудо стил” и показује „убилачки инстинкт шаховског велемајстора”. Докази леже разбацани по континентима у серији дипломатских, политичких и војних победа од Грузије и Ирана, преко Сирије, до Сноудена и Крима. Али у глобалној потрази за Путиновом тајном и одговором на питање „како му све то успева” још се нико није сетио старог Волођиног тренера Тоље Рахлина.

Како му успева? Једноставно. „Користи снагу противника да би га савладао.”

Аутор је новинар Радио Београда

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 1. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , ,

3 replies

  1. Русофил сам и волим Путина. Чему пријатељу ови хвалоспеви? Они који увиђају заслухе Путина све то знају. Они који не воле ни њега ни Русију у овоме виде само беспотребно увлачење у позадину дотичном. Немој више, молим те.

  2. „Како Путин успева? Једноставно. „Користи снагу противника да би га савладао”
    Па зашто не искористи џудо технику да подигне скроман бруто друштвени производ од 1,5%?
    Са тако ниским стопама раста, Русија, да би одржала војну равнотежу (Амери селе борбу за доминацију у космос), мора да врши редистрибуцију буџетских прихода, што ће појачати социјалне проблеме и чинити државу још рањивијом.

Оставите коментар