Небојши Медојевићу одбијена жалба, остаје у затвору

Медојевић остаје у затвору, штрајкује глађу у знак протеста док његов адвокат подноси уставну жалбу

Небојша Медојевић (Фото: Н. Ђурић)

Подгорица – Црногорски Апелациони суд је данас саопштио да је одбио жалбу на одлуку Вишег суда о затварању посланика Демократског фронта Небојше Медојевића и Милана Кнежевића, те Медојевић остаје у затвору, а Кнежевић у Скупштини Црне Горе, где је да не би био ухапшен. Испред Апелационог суда у Подгорици одлуку о жалби о стављању у притвор њеног супруга, чекали су новинари и Марина Медојевић, његова супруга.

„Уколико одлука суда не буде у складу са правом, законом и Уставом Црне Горе, а то значи продужење затворске казне која је донета противуставно и противзаконито, ја ћу да протестујем испред зграде суда”, најавила је Марина Медојевић и позвала грађане да јој се придруже, јавља Бета.

„Није ово борба за Небојшу или било кога другог, него за право, правду, достојанство и образ Црне Горе”, рекла је Марина Медојевић. Она је раније данас казала да Медојевић, који је од петка у затвору код Подгорице, штрајкује глађу у знак протеста због хапшења.

Један од челника Демократског фронта ухапшен је у ноћи између четвртка и петка због одбијања да сведочи у предмету формираном поводом његове тврдњи о примању и давању мита. Он је послат у затвор где ће остати док се не одазове позиву суда за сведочење.

Медојевић је ухапшен на улици после седнице Скупштине и без укидања посланичког имунитета. Виши суд је одлуку објаснио ставом да није реч о притвору, већ о „принудној мери стављања у затвор до испуњења грађанске обавезе” сведочења.

Медојевићеви адвокати су се жалили Апелационом суду због хапшења, уз оцену да је реч о „бруталном правном насиљу”. Суд је раније наложио хапшење и Милана Кнежевића, такође једног од челника ДФ-а и у његовом случају због одбијања да сведочи. Кнежевић је хапшење избегао одлуком да остане у Скупштини Црне Горе, где је од четвртка увече.

Адвокат: Поднећемо уставну жалбу

Подгорица – Адвокат Дражен Медојевић најавио је да ће поднети уставну жалбу, пошто је црногорски Апелациони суд одбио жалбе адвоката лидера опозиционог Демократског фронта Небојше Медојевића и Милана Кнежевића и потврдио решење Вишег суда о њиховом затвору од два месеца због одбијања сведочења и назвао је политичком.

Медојевић, који заступа Небојшу Медојевића, рекао је за РТЦГ да ће „ићи до краја, до Стразбура” (Европског суда правде).

„Овде су прекршене многе норме. Нећемо се зауставити на овоме. Сви правни аргументи су на нашој страни”, рекао је адвокат Медојевић.

Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић казао је да одлука Апелационог суда показује да „правде нема”.

Он је пренео поруку Милана Кнежевића да он неће у затвор, већ да ће остати у Скупштини.

„То што су нам отели Небојшу Медојевића и што су га у једној бруталној полицијској акцији преселили у спушки затвор, нешто је што не би желели да се никоме деси. Милан Кнежевић ће остати у Скупштини Црне Горе. С њим ће бити посланици ДФ-а. Ми ћемо излазити и комуницирати са свим грађанима који се овђе окупе”, казао је Мандић, преноси Танјуг.

Медојевић и Магделинић писале лидерима ЕУ

Подгорица – Супруга Небојше Медојевића Марина и вереница Милана Кнежевића Тамара Магделинић упутиле су данас писмо лидерима ЕУ у коме од њих траже да се „пробуде и спрече самовољу и тортуру коју црногорска власт спроводи над својим грађанима и њиховим представницима”.

Оне су писмо написале пошто је Апелациони суд одбио жалбу одбране лидера Демократског фронта Небојше Медојевића и Милана Кнежевића и потврдио решење Вишег суда о њиховом затвору од два месеца због одбијања сведочења у предмету за корупцију, преносе Вијести.ме.

Оне су у писму написале да сматрају да ЕУ има одговорност и надлежност да реагује на „гажење фундаменталних људских права” и да треба да заузму „став који брани европске вредности”, јер „оваква Црна Гора представља опасност не само по своје грађане већ и за Европу”.

„У супротном, бојимо се да шаљете опасну поруку читавој заједници европских народа да је прогон политичких опонената, затварање невиних људи и деловање судства по политичким диктатима легално и легитимно”.

Писмо је написано у име Кнежевића и Медојевића који су, како тврде, жртве бруталног судског и политичког прогона, и над којим се већ годинама врши правно насиље.

„Док Вам пишемо, Небојша Медојевић се налази у затвору по неуставној одлуци Вишег суда, где штрајкује глађу, док Милан Кнежевић у згради Парламента чека да буде ухапшен, одбијајући да добровољно оде у затвор. Пресуда којом је Апелациони суд потврдио одлуку Вишег суда да, без скидања имунитета и без уручивања одлуке, посланици буду затворени, последица је политичког притиска. Доказ за то, поред низа прекршених правних норми, јесте и чињеница да је Апелациони суд пресудио супротно својим двема одлукама које је раније донио у истом предмету”, наводи се у писму, јавља Танјуг.

Линта позива на ослобађање Медојевића

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, позвао је данас власт у Црној Гори да одмах на слободу пусти посланика Небојшу Медојевића и да одустане од хапшења Милана Кнежевића. „Црној Гори је најбитније да сачува мир и толеранцију”, истакао је Линта у саопштењу, јавља Танјуг.

Линта, који је боравио у Подгорици поводом обележавања 100-годишњице Велике подгоричке скупштине, такође каже да му није било дозвољено да у Скупштини Црне Горе посети Кнежевића, посланика Демократског фронта, кога је Виши суд издао налог за хапшење.

Он је додао да је након тога телефоном разговарао са Кнежевићем који му се захвалио на подршци и жељи да га посети у Скупштини. Линта је, такође, оценио да је ситуација у Црној Гори веома драматична, што потврђује и чињеница да је Небојша Медојевић у затвору, где је започео штрајк глађу.

(Политика, 2. 12. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Мафијска “држава”, мафијски “судови”, мафијски “закони”, мафијска “полиција” …на крају, логично, мафијско понашање.
    Несхватњива, за мене, је континуирана лаковерност=наивност свакога, ко се за “помоћ” обраћа на “ЕУ” ???!!! Па, побогу људи, па то вам је исто, као да се обратите “НАТО”-у као Србин/Српкиња на КиМ!
    Видјели смо, како се суди Србима у Хагу, “ФБиХ”, све је то иста банда.
    “ЕУ” и “НАТО” су створили мафијску прћију “Монтенегро”! Од те банде не очекујте никакву помоћ. Правни пут “до Страсбура”? Можда. А и то је врло упитно.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading