Н1: „Народ о Косову“ – акт демократије или „смоквин лист“?

Иако председник Србије није прецизирао да је у питању одржавање референдума, уследила је „бура“ политичких реакција у земљи

Александар Вучић, Федерика Могерини и Хашим Тачи (Фото: Твитер/М. Коцијанчич)

На путу ка пуноправном чланству Србије у ЕУ, једна препрека је, још увек – чини се – непремостива. Иако су за исти сто у Бриселу, након дужег времена, поново сели Александар Вучић и Хашим Тачи, обојица на преговоре гледају песимистично.

Изјава председника Србије да ће, како је рекао, о Косову коначну одлуку дати народ, у јавности је тумачена као потенцијални референдум, и изазвала је различите реакције…

Више од вести шта су две стране у оквиру нове рунде преговора договориле, одјекнула је изјава Александра Вучића, која се нашла на насловницама дневне штампе. Вучић каже да ће пре његовог потписа, народ рећи шта жели. Уколико, додаје, уопште буду постојале шансе за постизање компромисног решења.

„Народ ће на крају рећи да ли то жели или не и нико не треба да се плаши самовлашћа и доношења одлука без подршке народа, ако то уопште буде било могуће. Ако ништа не буде било могуће, обратићу се људима и рећи зашто нисмо могли да дођемо до било каквог компромисног решења“, рекао је Вучић.

Иако председник Србије није прецизирао да је у питању одржавање референдума, дан након његове изјаве, уследила је „бура“ политичких реакција у земљи. Из владајуће коалиције пружају подршку државном врху и наводе да је Београд одласком у Брисел показао пуну спремност за потенцијални компромис. Опозиција поручује да би референдум био покушај поделе одговорности за косовски проблем.

„Европска унија, ипак, нема јединствен став због противљења ових пет чланица, а на челу са Шпанијом, наша позиција је на нећемо признати ову и овакву – лажну државу, нити јој отворити врата ка чланству у Уједињеним нацијама и зато је председник Вучић и рекао да није велики оптимиста када је у питању постизање компромиса. Дакле, овде је сада питање: има ли политичке воље на свим странама да се постигне правно – обавезујући споразум“, каже Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за КиМ.

„Ја увек поздрављам све што личи на демократију и као акт демократије, али мени ово делује мање као акт демократије, а више као акт жеље да се нађе неки смоквин лист и подели одговорност или саодговорност са грађанима, са себе, са Владе, са власти и председника који су најодговорнији за стање у којем смо се нашли“, оцењује Ђорђе Вукадиновић, из посланичке групе Нова Србија – Покрет за спас Србије.

„Ми нисмо у ситуацији да имамо све па ћемо нешто да изгубимо, овде смо у позицији да немамо готово ништа. Уколико желимо компромис – ми смо спремни, уколико неко инсистира да Србија прихвати једнострано проглашену независност Косова – онда мислим да не треба да губимо време“, рекао је Ивица Дачић, министар спољних послова.

Очигледно је да се припрема референдум, наводи уредник спољно-политичке рубрике у недељнику НИН, Зоран Прерадовић, али и додаје да би се власт у том случају сакрила иза воље народа: „Оно што је интересантно јесте да је Вучић већ добио мандат на изборима да решава проблеме, па и косовски. Он сада тај мандат враћа грађанима? Не разумем зашто, он је ту и добио је на изборима и на њему је да решава тај проблем“.

„Тешка, али охрабрујућа“ – тим речима рунду преговора Вучића и Тачија описује висока представница Европске уније, Федерика Могерини. За Приштину је, ипак, дијалог био и тежи од очекиваног. Зато Хашим Тачи, песимистичан, каже да није искључено да до коначног договора на крају и не дође.

Маја Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Н1, 25. 6. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading