Јелена Милић: Запад да размисли о подели Косова као најмање лошем решењу

Милићева указује да ЦЕАС не предлаже разграничавање по етничкој линији и да не укључује три општине са албанским становништвом на југу Србије, већ само четири на северу Косова

Јелена Милић (Извор: Н1)

Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС) изнео је предлог о подели Косова, каже за „Курир“ директорка те организације Јелена Милић.

Она додаје да би Запад о томе требало да размисли као о најмање лошем решењу.

Како се наводи, ЦЕАС је сачинио предлог о корекцији административне линије између Србије и Косова, „што би био подстицај за постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа, имајући у виду да су преговори у садашњем формату под окриљем ЕУ у потпуном ћорсокаку“.

Јелена Милић је овакав предлог најавила и средином маја ове године.

Према предлогу ЦЕАС, линија разграничења Србије и Косова „мање-више би ишла дуж садашње четири општине на северу Косова (северна Митровица, Звечан, Зубин поток и Лепосавић), које су насељене претежно српским становништвом“, преноси „Курир“.

Милићева указује да ЦЕАС не предлаже разграничавање по етничкој линији и да не укључује три општине са албанским становништвом на југу Србије, већ само четири на северу Косова.

„Предлог има у виду нове регионалне околности, попут чињенице да су Албанија и Црна Гора у НАТО, а Македонија на добром путу, тако да су сада неутемељени некадашњи страхови о домино ефекту који би корекција административне линије Србије и Косова изазвала на Балкану“, каже Јелена Милић.

(Танјуг/Аналитички форум, 23. 6. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. На жалост, већ неко време је постала пијун малог од Шешеља. То решења никада није имало подршку у западним круговима без обзира што је и Дачић тако нешто зборио још пре неколико година.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading