Ректорка БУ Иванка Поповић: Србија мора да се држи болоњског модела студирања

У емисији „Седмица“ Радио Београда Поповићева је казала да је болоњски модел студирања у Србији спроведен у „спартанским условима“ без финансијских могућности

Иванка Поповић и Ана Томашевић

Новоизабрана ректорка Београдског универзитета (БУ) Иванка Поповић изјавила је да је прошло 20 година откако је болоњски систем уведен у Србији административно и формално, без суштинске промене наставних предмета да би се градиво боље савладавало.

У емисији „Седмица“ Радио Београда Поповићева је казала да је болоњски модел студирања у Србији спроведен у „спартанским условима“ без финансијских могућности.

„Србија мора да се држи болоњског модела студирања, а Београдски универзитет мора да делује у оквиру европског процеса образовања да би могли својим свршеним студентима да обезбедимо могућност циркулације по тржиштима рада Европе“, рекла је Поповићева.

Она је објаснила да је Болоњска декларација дала само смернице за реформу образовања, али није административно стегла или ограничила националне универзитете.

„Оно о чему бих ја волела да Сенат (Универзитета) разговара јесте да отворено сагледамо шта смо урадили у процесу примене болоњског система, каква је пролазност студената на испитима. То не значи снижавање критеријума, ни гледања кроз прсте, већ да је неопходно олакшати испитну материју“, објаснила је нова ректорка Београдског универзитета.

Упозорила је да је проблем Универзитета то што је он постао „тампон зона“ где млади људи губе године без намере да заврше факултет.

„Право на школовање не мора да значи да свако треба да студира. Тиме се губи и обесмишљава универзитет. Наш Универзитет има капацитет од 100.000 студената, а око 15 одсто студената се распе у првој години студија“, рекла је Иванка Поповић.

Она је објаснила да би јавне службе могле да уведу полагање одређене врсте државног испита за све кандидате приликом запошљавања, па би тако могло да се искристалише да ли постоји разлика између приватних и државних факултета.

Уредник и водитељ: Ана Томашевић

(Бета/Н1, 24. 6. 2018)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s