Немачка добија нову владу: Ангели Меркел четврти канцеларски мандат

Представници немачке политике и привреде са олакшањем су реаговали на одлуку чланова Социјалдемократске партије да одобре улазак у велику коалицију са ЦДУ, а сама канцеларка изразила је задовољство што ће Немачка готово пола године након парламентарних избора добити нову владу

Ангела Меркел (Фото: Бета/АП)

БЕРЛИН – Одлуком социјалдемократа да подрже коалициону владу са демохришћанима Ангеле Меркел, отклоњена је и последња препрека да Немачка до средине марта добије нову владу, а Ангела Меркел започне свој четврти канцеларски мандат.

Представници немачке политике и привреде са олакшањем су реаговали на одлуку чланова Социјалдемократске партије да одобре улазак у велику коалицију са ЦДУ, а сама канцеларка изразила је задовољство што ће Немачка готово пола године након парламентарних избора добити нову владу.

Већ следеће недеље требало би да заседа парламент када би Меркел, која је већ 12 година на власти, могла да буде изабрана четврти пут за канцеларку.

ЦДУ је већ представила својих шест министара, а очекује се да ће наредних дана то учинити и социалдемократе.

Слаби изборни резултати две водеће странке у септембру наметнули су промене на челу не само у СПД који бира новог лидера у априлу, већ и међу конзервативцима. Лидер ЦСУ Хорст Зехофер повукао се са места премијера Баварске мада се очекује да ће постати министар унутрашњих послова у новој влади.

Меркелова је такође морала да прихвати неке промене, а у свој нови тим уврстила је свог најжешћег критичара у странци Јенса Шпана, а промовисала је потенцијалну наследницу премијерку Сара Анегрет Крамп-Каренбауер за генералног секретара ЦДУ, што је кључна позиција у странци.

Немачка је изгубила шест месеци и из будуће владајуће коалиције поручују да треба прионути на посао да се надокнади пропуштено.

„На посао! Немачка и Европа“, поручио је будући министар привреде Петер Алтмајер.

За ослабљену Меркелову, четврти канцеларски мандат нуди последњу шансу да осигура своју заоставштину, пише европски портал Политико.

Многи, како додаје, верују да ће покушати то да уради на европском фронту где француски председник Емануел Макрон тражи дубоке структурне реформе ЕУ.

(Танјуг/Политика, 4. 3. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading