Александар Вучић: Србија за компромисно решење косовског проблема

Ми желимо да постигнемо компромис – да ли ћемо у томе успети, не зависи само од једне стране, јер је за сваки компромис потребна сагласност и воља најмање двеју, а понекад и више страна, указао је председник Србије након састанка са председником Бугарске

Александар Вучић и Румен Радев (Фото: Танјуг)

СОФИЈА – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Софији да Србија жели да косовски проблем реши компромисом и захвалио председнику Бугарске Румену Радеву на подршци коју пружа Србији на европском путу и што се залаже да се о томе чује и став Србије.

Напомињући да је за Србију пријема у чланство ЕУ 2025. године амбициозан циљ, Вучић је рекао да ће Србија дати све од себе да испуни све критеријуме, истовремено подсећајући да за њу постоји додатни критеријум, који није постојао за друге земље ЕУ, а то је решавање проблема са Косовом и Метохијом.

„Ми желимо да постигнемо компромис – да ли ћемо у томе успети, не зависи само од једне стране, јер је за сваки компромис потребна сагласност и воља најмање двеју, а понекад и више страна”, указао је председник Србије након састанка са председником Бугарске.

Он је посебно захвалио бугарском колеги Радеву што је више пута рекао да је важно је да се глас Србије чује.

„Ако неко мисли да је решење у томе да Србија све изгуби а да сви други све добију, да буду задовољни, а Србија да буде незадовољна и понижена – ми сматрамо да ту решења неће бити зато и јесмо за компромис и зато смо захвални председнику Радеву што жели да чује и идеје Србије и проблеме и изазове са којима се суочавамо”, нагласио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић борави данас у званичној посети Бугарској, где се одмах по доласку у Софију састао са бугарским колегом Руменом Радевом.

Председника Вучића свечано је на Тргу светог Александра Невског дочекао његов домаћин, бугарски председник Радев. После полагања венца на Споменик незнаном јунаку, председник Вучић се састао са Радевим.

Како је најављено, Вучић ће предводити делегацију Србије на пленарном састанку двеју делегација.

Председник Србије имаће и одвојене сусрете са председницом Народног собрања Бугарске Цветом Карајанчевом и потпредседницом владе и министарком спољних послова Бугарске Екатарином Захарјевом.

Током једнодневног боравка у Софији, председник Вучић присуствоваће потписивању меморандума о разумевању између Владе Србије и Владе Бугарске у области рада и социјалне политике, лучке инфраструктуре и железничког саобраћаја.

На крају посете, предвиђен је обилазак и вожња метро линијом у пратњи градоначелнице Софије Јорданке Фандакове, у циљу упознавања са искуствима у изградњи метроа у Софији. (Танјуг)

Србија повећала извоз у Бугарску за 53 одсто

СОФИЈА – Председник Србије Александар Вучић рекао је да је економска и трговинска размена између Србије и Бугарске из године у годину све већа, а да је први пут достигла милијарду долара.

„То је извоз Србије у Бугарску који је за само годину дана повећан за 53 одсто, а извоз Бугарске у Србију за 28 одсто, што говори о великом напретку у нашим економским односима”, рекао је Вучић након састанка са председником Бугарске Руменом Радевом.

Вучић је истакао да је веома важно да Србија заврши деоницу аутопута до граничног прелаза Градина и замолио бугарску страну да део тог пута до Софије такође уради, напомињући да му је познато да је Бугарска много тога радила у претходном периоду и на другим деловима своје територије.

„Наша је намера да урадимо реелектрификацију у потпуности модернизацију пруге Ниш-Димитровград, у коју ћемо ми уложити 270 милиона евра. То ће додатно означити ојачавање наших веза и додатно инфраструктурално повезивање”, нагласио је председник Србије.

Србија, како је навео, креће у изградњу интерконектора између Бугарске и Србије, као и гасовода између Димитровграда и Ниша, јер очекује да у периоду после 2019. године да највећи део гаса добија из правца Бугарске, који ће касније ићи у Мађарску Аустрију и у друге земље региона.

„Истовремено желим да кажем да је за нас од великог значаја да имамо што већи број бугарских бизнисмена у Србији и све бугарске инвестиције од 2010. године у Србију су веома успешне. Захвални смо тим људима на добрим инвестицијама и на запошљавању људи у Србији”, нагласио је Вучић.

Он је напоменуо да ће се државни органи Србије односити на домаћински начин према њима, трудећи се да поправе амбијент за њихово инвестирање.

Имајући у виду економске прилике у Србији, Вучић је изразио наду да ће у наредном периоду бити више могућности да српски инвеститори улажу свој новац у Бугарску.

Вучић је уверен да многа српска и бугарска јавна предузећа и компаније, па чак и у војног индустрији, могу да пронађу места за заједничке пројекте да изађу на заједничка тржишта.

Он је истакао да жели приликом посете председника Радева Србији да отвори питање како у системима одбране или полицијске заштите и неба и суверенитета две земље могу заједно да делују. (Танјуг)

Развој инфраструктуре за даље унапређење односа

После великог раста трговинске размене у 2017. години, развој инфраструктуре од пресудног је значаја за даље унапређење односа Србије и Бугарске, поручио је данас председник Србије Александар Вучић у Софији.

Вучић је присуствовао потписивању меморандума о разумевању између Владе Србије и Владе Бугарске у области рада и социјалне политике, лучке инфраструктуре и железничког саобраћаја и захвалио се на потписивању споразума, истичући њихов значај.

„Развојем аутопутева, железничке мреже, гасних интерконекција стварамо услове за много успешнију будућност и за неупоредиво боље резултате које у билатералним односима могу да постигну Бугарска и Србија”, рекао је Вучић у заједничком обраћању са потпредседницом владе и министарком спољних послова Бугарске Екатарином Захарјевом.

Председник Србије је Влади Бугарске пожелио много успеха и још једном се захвалио на подршци Србији на европском путу.

„Србија ће пажљиво и марљиво да гради најбоље могуће односе са Бугарском”, подвукао је Вучић.

Он се, такође, захвалио бугарској влади на гостопримству, рекавши да је са председником владе Бојком Борисовом пријатељ већ много година, те да ће се већ за неки дан поново видети у Софији.

У Софији су данас, у оквиру званичне посете председника Вучића Бугарској, потписана два меморандума о сарадњи са Бугарском који имају за циљ боље повезивање две земље у железничком и водном саобраћају, и отварају могућност за заједничко аплицирање за средства из фондова Европске уније.

Меморандуме су потписали потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и бугарски министар за саобраћај, информационе технологије и комуникације Бугарске Ивајло Московски. (Танјуг)

(Политика, 23. 2. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading