Јоханес Хан: Београд и Приштина следеће године до одрживог и правно обавезујућег решења

Намерно смо се уздржали од предлагања датума. Разговори нису лаки, укљученим странама треба дати простор да пронађу одрживо правно обавезујуће решење, поручио је Хан

Јоханес Хан (Фото: Н1)

Комесар за проширење ЕУ и суседску политику Јоханес Хан изјавио је у интервјуу Н1 да очекује да ће следеће године Београд и Приштина пронаћи одрживо правно обавезујуће решење.

„Намерно смо се уздржали од предлагања датума. Разговори нису лаки, укљученим странама треба дати простор да пронађу одрживо правно обавезујуће решење. Као и цео процес, важнији је квалитет од брзине“, поручио је Хан.

Он је додао да наставак дијалога није само у интересу Србије, већ и Косова.

„У прошлости смо могли чути на Косову: ’Зашто разговарати? Служи само европским интересима Србије’. Са овом стратегијом и Косову је у интересу да дође до нормализације односа са Србијом“, рекао је Хан.

Европски комесар подсећа да је регион већ данас окружен само државама чланицама ЕУ, те је он сам по себи у средишту Европе.

„Мислим да из безбедносних и економских разлога, политичких и друштвених, има смисла интегрисати овај регион у ЕУ. Али то захтева одређене реформе и мере како бисмо уверили наше грађане да је свака нова чланица корисна, а не терет“, каже он.

Хан верује да је економски развој важан и да ће он покренути реформе у области владавине права.

Говорећи о Стратегији за Западни Балкан, као и о 2025. години која се помиње, Хан је рекао да су вођени интерни разговори, како би се разјаснило и приказало шта је могуће, оствариво, под условом да свако одради свој посао и посвети се крајњем циљу.

„Није то само до исцрпних преговора, већ и до самог процеса, а за то је потребно време и није унапред познато када ћемо до циља доћи“, рекао је Хан.

Он додаје да је зато важно назначити могуће временско раздобље.

„Како бисмо, прво, постигли циљ, и друго, дали људима дознања да је циљ остварив, да је Европска комисија томе посвећена, а ја сам сигуран да је ће Европски савет усвојити ову стратегију, тако да се ЕУ обавезује на овај датум, под условом, понављам, да сви у вашој земљи одраде свој део посла“, рекао је Хан.

Он подсећа да је у случају Србије конкретна шанса за почетак преговора остварена тек недавно.

„Имајући то у виду, ваша земља већ је остварила огроман напредак, али као што сам раније помињао, потребно је да дође до промене у менталитету. У овом региону још увек имамо размишљање у црно-белој категорији. Или си победник, или губитник“, рекао је он..

Хан истиче да је у демократији компромис уобичајени резултат дебате, а компромис значи да сви дају понешто, како би на крају добили много више.

„Људи одавде морају научити да се адаптирају ту и тамо. Мислим да можемо остварити напредак, али не само у смислу економског развоја, већ развоја на свим пољима. За све ово потребно је време, јер се не ради о стандардној процедури, већ о имплементацији одређеног модела понашања“, рекао је Хан.

Погледајте цео разговор Бранислава Шовљанског са Јоханесом Ханом:

(Н1, 8. 2. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading