Вучић у Аустрији: Не желим да Србија остане заглављена у муљу прошлости

Договор Срба и Албанаца био би гарант за будућност и безбедност, а Аустрија може да помогне, поручено је у Бечу

Александар Вучић и Александер ван дер Белен испред портрета Марије Терезије (Фото: АП)

Беч – Председник Србије Александар Вучић замолио је Аустрију да подржи свако решење за Косово и Метохију до којег буду дошли Срби и Албанци, а не некаква „прописана” решења. Он је, на заједничкој конференцији за новинаре, после разговора са председником Аустрије Александером ван дер Беленом, рекао да Аустрија може да помогне отвореним приступом и подржавањем сваког решења до којег могу да дођу Срби и Албанци, две, како је рекао, највеће нације на западном Балкану, које ће то бити и у наредних 100 година.

Вучић је казао да Аустрија треба да подржи позицију да не смеју постојати решења о којима се не сме говорити и да не сме да буде како је неко прописао, већ да се поштује сваки договор који би постигли Срби и Албанци, јер је само то гарант за будућност и безбедност на западном Балкану, јавља Танјуг. Председник Аустрије верује да је могуће пронаћи решење, ако постоји добра воља на обе стране. Он је указао да постоји велика уздржаност у ЕУ када је реч о нерешеним питањима, јер је унија већ имала негативно искуство у вези са проблемом Словеније и Хрватске, као и са другим отвореним питањима, која је „увезла” пријемом нових чланица.

„Због тога ЕУ нерадо прима нове чланице са нерешеним граничним питањима”, поручио је он. Ван дер Белен је казао да верује да ће кроз стални дијалог Београда и Приштине бити могуће пронаћи решење. Председник Аустрије казао је да му је била велика част што је могао у Бечу да поздрави доброг пријатеља Аустрије, те обећао да ће званичан Беч и даље подржавати Србију у приступном процесу ЕУ. Ван дер Белен је указао да је Беч, по броју Срба, како се често каже, „четврти највећи град Србије”, тако да је Вучић, током посете, као на домаћем терену.

Аустрија и Србија, према његовим речима, негују односе, које је окарактерисао одличним додајући да тако треба и да остане. Подсетио је да је Аустрија највећи директни инвеститор у Србији и да се трговинска размена добро развија. „Разговарали смо о актуелним изазовима у ЕУ, приступном процесу. Србија добро напредује на том путу и Аустрија је подржава у потпуности. Подржаваћемо и посебно ове године, када у другој половини председавамо ЕУ, јер ће то бити један од наших приоритета”, најавио је Ван дер Белен.

Рекао је да није тајна да су неопходне још неке реформе на српској страни, али изразио је уверење да је могуће испунити обавезе у оквиру временског рока који је ЕК дала до 2025. године. „Уколико све стране, а ту мислим и на ЕУ, предузму одговарајуће кораке, мислим да је тај рок остварив”, подвукао је он. Ван дер Белен је поручио да се противи да се од једне земље, која је у приступном процесу, тражи нешто више од других. Нагласио је да ЕУ мора да обави и своје задатке, јер пријем саме Србије неће бити проблем, али ако приступе све земље региона, онда треба реформисати постојеће институције уније.

Председник Вучић је подвукао да су мир и стабилност кључне речи за цео западни Балкан и да Србија улаже много напора и енергије да се очувају. „Постоје проблеми и нисмо бежали од њих ни у разговорима Београда и Приштине, који су један од услова које је ЕУ ставила пред нас ако желимо прикључење до 2025”, објаснио је Вучић. Рекао је да се слаже са аустријским колегом да само спремношћу на компромис обе стране, и погледом у будућност, а не у прошлост, постоји нада да се тај замрзнути конфликт реши. Вучић је казао да Србија има велико поверење у Аустрију и да очекује да ће после Бугарске, која актуелно председава ЕУ, званични Беч, као и друге наше комшије, помоћи да се направи значајан напредак на путу Србије ка ЕУ. „Знамо да највећи део зависи од нас и шта постигнемо са Приштином”, додао је Вучић.

Он је апеловао на Аустрију да још снажније подржи Србију на њеном европском путу и помогне да даље смањује незапосленост, јача привреду. „Није нам намера да уђемо у ЕУ и будемо тамо најсиромашнија земља, већ желимо да будемо спремни и докажемо се радом”, подвукао је Вучић подсећајући на успехе у економској области. Захвалио је Ван дер Белену што је желео да чује ставове Србије, иако Аустрија има другачији однос према Косову, јер је признала једнострано проглашену независност.

„Захвалан сам Ван дер Белену због изговорене реченице да, ако желите компромис и решење, не може једна страна да добије све, а друга да изгуби све. И једни и други морају да буду подједнако незадовољни и задовољни како би до решења дошло”, рекао је Вучић и додао: „Ако неко буде разумео да Србија има своје интересе и да не може да буде приморавана и натерана да увек излази у сусрет свима другима, а да заузврат ништа не добија, онда постоји могућност за солуцију. Код мене постоји нада и трачак оптимизма да можемо доћи до решења”.

Време ратова је прошло, пред нама је време разговора

На питање о односима Београда и Загреба, Вучић је рекао да не жели да критикује Хрватску, изражавајући наду да ће његова предстојећа посета тој земљи бити успешна, преноси Бета. „Биће успешна ако смиримо тензије и ако један од безброј нагомиланих проблема из прошлости успемо за будућа времена да оставимо по страни. Не интересују ме коментари ни у Загребу ни у Београду који би да наставе ратове, али само другим средствима. Време ратова је прошло, а пред нама је време разговора”, казао је он. Oдговарајући на питања новинара у вези изјава хрватских званичника да пре посете Загребу треба да се извини због наводне великосрпске агресије, Вучић касније, после конференције за новинаре са аустријским канцеларом, одговорио је: „Ко жели да остане заглављен у прошлости ми му желимо све најбоље, али не мора нас да уводи у исту причу, нити у таквој причи желимо да останемо”. Он је додао: „Једино што могу да кажем то је да ће политику Србије водити органи Републике Србије, председник Србије и Влада Србије. Свакако је неће водити чланови владе Хрватске тако да ми смо ти који ћемо да одлучујемо шта ћемо да учинимо, какву ћемо политику да водимо. ” Антрфиле

Председници на „Твитеру”

Вучић је на „Твитеру” објавио фотографију са дочека који му је приређен испред Палате „Хофбург” и написао: „Хвала на срдачном дочеку”. На другом званичном налогу на „Твитеру” објавио је фотографије са састанка с Ван дер Беленом, наводећи да су разговарали „о билатералним односима, економској сарадњи и подршци Аустрије европском путу Србије”. Ван дер Белен је, такође уз фотографије, на „Твитеру” написао да му је „велико задовољство и част што је домаћин председнику Србије Александру Вучићу и његовој делегацији у Бечу”. Антрфиле

Срби приредили дочек

Срби који живе и раде у Аустрији, испред палате „Хофбург”, историјског седишта династије Хабсбург, приредили су председнику Србије посебан дочек, уз овације и селфије. Вучића је испред палате, уз највеће државне почасти, дочекао званично његов домаћин Александер Ван дер Белен, али је велики број наших грађана Вучићу приредио незваничан дочек, који је подсећао на слике са црвених тепиха за светске звезде, пренео је Танјуг. Вучић је, праћен својим домаћином, пришао окупљенима, руковао се, а са млађима направио неколико „селфија”.Антрфиле

Курц: Подршка западном Балкану један од приоритета председавња Беча ЕУ

Александар Вучић и Себастијан Курц (Фото: АП)

Председник Вучић захвалио је канцелару Аустрије Себастијану Курцу на подршци коју је давао Србији, додајући да очекује да ће та подршка сада када је на челу Владе Аустрије бити још већа, нарочито у погледу европских интеграција. Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са аустријским канцеларом, преноси Танјуг, посебно истакао улогу Себастијана Курца приликом решавања проблема изазваних мигрантском кризом рекавши да је Курц при том увек водио рачуна и о интересу Европе, али и националним интересима своје земље и захвалио на помоћи коју је Србија у том погледу добила од Аустрије. Вучић се осврнуо на речи аустријског канцелара да 450 компанија из те земље ради у Србији где запошљавају око 13.000 радника и указао на оцену инвеститора да је 2017. година била најбоља за пословање, а да очекују да ће 2018. бити и још боља.

Курц је изјавио да ће наставити да подржава Србију на њеном путу у ЕУ, као и све остале земље западног Балкана, те да ће то бити и један од приоритета председавања Беча ЕУ у другој половини ове године. „Као министар спољних послова пружао сам подршку Србији и осталим земљама западног Балкана и то ћу чинити и као шеф владе”, нагласио је он.

Председник Вучић је завршио званичну посету Бечу састанком са председником аустријског парламента Волфгангом Соботком. Антрфиле

Без компромиса – још једна грешка више у нашој историји

Како је Вучић истакао у интервјуу најтиражнијем бечком дневнику „Кронен цајтунг”, да ће, ако Срби и Албанци не могу наћи решење за питање КиМ, за шта су потребан компромис и уступци, то бити још једна грешка више у историји наша два највећа народа на Балкану. Он је поручио Албанцима да Србија неће признати независност Косова, истичући да је немају јер су за то потребни Срби, пренео је Танјуг. „Без Србије нема чланства у УН, без Србије нема пријема у Интерпол, без Србије нема државних посета Кини”, нагласио је Вучић. Он је рекао да су „све карте на столу” и да, ако се одвија „узимање и давање” по фер принципу може доћи до решења. „И тада би за Србију била сва врата Европе отворена. Наравно морамо још побољшати владавину права, али на другој страни смо ставили финансије под контролу”, поручио је председник Србије.

Пише: Биљана Баковић

(Политика, 2. 2. 2018)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Нема глиба и блата, кала и муља, гнојива и ђубрета, живог песка и септичке јаме која се може поредити са вучићевом Србијом. Србија Александра велеиздајника Вучића тек је брлог – радовање каквијех свиња и мува, црва и акрепа, хијена и стрвинара, пацова и аспида, клонирани Вучић у природном агрегатном стању, кужног задаха у тренутку распадања…Све ће, смртно болесни дијаболик и лунатик, учинити да и Србија, кад ју је већ на себе свео и угнојио, са њим у мукама, умре и нестане…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading