Инцидент на предавању америчког амбасадора у Нишу

У тренуцима када је за говорницом и пред препуном салом био Кајл Скот, амерички амбасадор у Србији, који је на трибини говорио на тему „Погрешно разумевање политике САД у Србији”, са балкона ове свечане универзитетске сале полетели су леци са натписима „Не у НАТО” и чули су се узвици „Косово је Србија” и „Убице, убице”

Предавање Кајла Скота у Нишу (Фото: М. Зиројевић/Јужне вести)

Ниш – У Великој сали Универзитета Ниш јуче око поднева, током трибине о односима Србије и Сједињених америчких држава догодио се инцидент. У тренуцима када је за говорницом и пред препуном салом био Кајл Скот, амерички амбасадор у Србији, који је на трибини говорио на тему „Погрешно разумевање политике САД у Србији”, са балкона ове свечане универзитетске сале полетели су леци са натписима „Не у НАТО” и чули су се узвици „Косово је Србија” и „Убице, убице”.

Интервенисало је најпре обезбеђење Универзитета у Нишу које је једног Нишлију избацило из сале, а недуго потом стигла је и полицијска патрола. Овај Нишлија изведен је из објекта универзитета у пратњи двојице полицајаца, а како нам је нешто касније речено у нишкој полицији, против њега ће бити поднета пријава због ремећења јавног реда и мира.

Амбасадор Сједињених америчких држава Кајл Скот и поред инцидента наставио је говор на овој трибини и завршио своје излагање не обазирући се на бачене летке и узвике незадовољног Нишлије.

(Политика, 2. 2. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. У цивилизованом свету грађанин има права на различито мишљење и миран протест, како је у овом случају био угрожен „јавни ред и мир“?

  Да ли то значи да, ако се студент на предавању на факултету не сложи с нечим и каже да он мисли друкчије, то представља кршење јавног реда и мира? На добрим факултетима и на предавањима слободоумних говорника то је и пожељно.

  Политари се могу, у знак неслагања, гађати бојом, трулим парадајзом и могу се извикивати пароле против њих без последица.

  Зашто се у Србији толико крше права на изражавање мишљења и слободу говора?

 2. Како је јадно и бедно храбар и слободољубив чин означити инцидентом…Јадно, бедно, бестидно и срамотно, посве једнако нискости и подлости олош – амбасадора олош – државе, посве једнако ропској бескичмености и без образности гомили поклоника окупаторске лажне речи и празнословља, ах, са презиром и сажаљењем прекидам коментар о скоту и скотовим скотовима…

 3. И сам амбасадор је рекао да није реч о било каквом кршењу закона, већ о испољавању различитог мишљења на начин уобичајен у демократијама.

  И, сад, српска власт хоће пошто-пото да покаже да није демократска.

Оставите коментар