Француска: Суд у Колмару одбио захтев за изручење Харадинаја Србији

КОЛМАР – Истражно веће Апелационог суда у Колмару одбило је данас захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја, којег српско тужилаштво за ратне злочине на Косову и Метохији 1998. и 1999. и укинуло му меру забране напуштања територије Француске.

Рамуш Харадинај (Фото: Фонет)

Суд је дао негативно мишљење поводом захтева српских власти за његово изручење, наводи се у саопштењу Апелационог суда у Колмару.

Додаје се да француски јавни тужилац има право да у року од пет дана да уложи Врховном касационом суду Француске.

Харадинај, некадашњи вођа ОВК а данас на челу Алијансе за будућност Косова, ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потерници коју је за њим расписала Србија.

Министарство правде Србије је потом упутило Француској захтев за његово изручење уз сву пратећу документацију о истрази која је против њега у току.

Харадинај је недељу дана након хапшења пуштен да одлуку суда о захтеву Србије за екстрадицију чека на слободи, али му је одузет пасош и забрањено да напушта територију Француске.

Истрага против Харадинаја у Србији је покренута 2004. године, а у јануару је проширена новим оптужбама и новим доказима који су прослеђени суду у Колмару.

Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине на КИМ, али је 2012. правоснажно ослобођен свих оптужби.

Србија тражи Харадинаја због сумње да је извршио кривична дела ратних злочина против цивилног становништва на КИМ у току 1998. и 1999. године, а реч је, како је Београд саопштио, о делима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

Харадинај: Битка је добијена, слободан сам да се вратим кући

КОЛМАР – Након одлуке суда у Колмару да одбије захтев за изручење Рамуша Харадинаја Србији, лидер опозиционе Алијансе за будућност Косова је изјавио да је „ово победа Албанаца” и да је он данас слободан човек да се врати кући.Харадинај се обратио својим присталицама испред суда рекавши да је „ова битка добијена” и захвалио им на подршци.Иначе, одлука суда о ослобађању бившег косовског премијера је у судници дочекана аплаузом.„Пошто сам сада слободан, идем да добијем пасош у Стразбуру. Надам се да ћу се данас вратити на Косово. Изгубљена су четири месеца, време је драгоцено, рекао је Харадинај.

Тачи: Ослобађање Харадинаја је добра вест за Косово

ПРИШТИНА – Косовски председник Хашим Тачи оценио је да је одлука француског суда о ослобађању лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја добра вест за Косово.

У првој реакцији на ову одлуку Тачи је на Фејсбук профилу написао да је ова одлука доказ неправедних оптужби Србије према припадницима ОВК.

„Пресуда суда у Колмару да се господин Харадинај враћа на Косово је добра вест за његову породицу, сараднике и све грађане Косова. Још једном је доказано да су оптужбе Србије против Ослободилачке војске Косова неправедне и противне демократским принципима”, написао је Тачи.

Славље на улицама Приштине

ПРИШТИНА – Ослобађање опозиционог лидера и бившег косовског премијера од одговорности за ратне злочине над Србима од француског суда у Колмару дочекана је у Приштини са ватрометом и пуцњавом.

Грађани Приштине славе ослобађајућу пресуду за Харадинаја, а на приштинским улицама одјекују пуцњи.

Апелациони суд у Колмару у Француској данас је одбацио захтев за изручење Харадинаја Србији.

Харадинај је ухапшен на граници Швајцарске и Француске 4. јануара.

Србија га потражује због ратних злочина почињених над Србима на Косову.

(Танјуг/Политика, 27. 4. 2017)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading