ХРВАТИ ОПЕТ ШОКИРАЈУ: Прогласили Дан пробоја логораша из Јасеновца општехрватским Даном жалости

Загреб, 21. 4. 2017. (С*ање ствари) На основу најновијих знанствених открића које је изнео магистар Младен Ивезић, а о којима је опширно известио и katolički tjednik „Glas koncila“, како постоје „stotine proturječja o proboju zatočenika“ из логора Јасеновац, Влада Републике Хрватске, на предлог високог свештенства Римокатоличке цркве у Хрвата, прогласила је 22. април, Дан пробоја логораша из Јасеновца, опћехрватским Даном жалости.

gk-jul2014

За „Glas koncila“ мр Ивезић је изјавио: „Nejasan je onaj proboj 22. travnja 1945., gdje često i sami zatočenici priznaju da su 400 svojih, nemoćnih ili nevoljkih za proboj, natjerali popiti cijankalij… Jako su im različite brojke poginulih u proboju. Sve je o tom proboju jako varljivo i mitomanski. Otkrio sam stotine proturječja u njihovim iskazima, među kojima i unutarnja proturječja.“ Римокатолички бискупи у Хрвата нису могли остати неми на такав налаз мр Ивезића и по убруаном поступку предложили су Влади Хрватске да 22. април прогласи Даном туге, што су хрватски министри, на хитној телефонској седници, једногласно прихватили.

За „List hrvatskih pravoslavaca”, званични гласник Хрватске православне цркве, председник Србије Томислав Николић изјавио је да ништа не може да поквари  добросуседске односе између наших братских држава, као и да нема тога што би могло омести пут Србије ка Европској унији (ЕУ). „Тај пут, пут Србије ка ЕУ, води преко Хрватске. И ништа не може нарушити нашу одличну сарадњу, понајмање питање Јасеновца и пробоја логораша. Уосталом, то је унутрашња ствар саме тисућљетње хрватске државе. Што се мене лично тиче, ја сам се диљем те лијепе земље осећао као у Бајчетини, никад нико није споменуо ни да сам био четнички војвода нити да сам чуо и видео село Антин“, рекао је Николић и додао да му је изузетна част што интервју даје листу ортодоксних хрватских православаца.

Замољен да прокоментарише нови развој догађаја, посебно имајући у виду и  беатификацију Алојзија Степинца, патријарх српски г. Иринеј нагласио је да „ништа не може да угрози приближавање Ватикана и СПЦ“, преноси угледни загребачки портал „Хрватске јаме“. Патријарх је нагласио да је Римокатоличкој цркви већ послато писмо у вези са проглашењем Степинца за свеца, тако да не види потребу да се „поново пише о истој теми“. Поглавар српске цркве истакао је и да „екуменизам нема алтернативу“, као и да „сви путеви СПЦ воде једино у Ватикан“. Према хрватском порталу, патријарх Иринеј је додао да „хрватски бискупи могу да раде шта год хоће, али то нас неће спречити да признамо папски примат“.

Најмоћнији човек Србије, Александар Вучић, одбио је да коментарише ову вест, изјавивши да је он стручњак за протестантске теологе и да се не може спуштати на ниво римокатолика и православаца.

(С*ање ствари)



Categories: Вести као да су праве

Tags: , ,

5 replies

  1. Ако Хрвати или хрватски католички клер, што је исто,, у вези ослобађања Јасеновца нешто жале, онда је то да је преживело тих стотину српских мученика; то јест што нису у потпуности довршили своје дело.

  2. Можда не треба постављати текстове, који до краја немају озбиљан карактер.

  3. Можда треба питати оне младе људе што су пре неку годину објавили књигу о пробоју? Или Василија Крестића? Остали су неупотребљиви.

  4. Из још необјављених ”извора” /С*ање извори/наслу-
    ћује се да су партизани и четници хтели да нападну
    на Јасеновац, али су их, ”објективни” разлози спречили.
    Рецимо, 6. личка бригада је кренула, али је хитно одус-
    тала преусмеривши се на Дрвар, за одбрану друга Тита.
    Кордунашка, 7 банијска и друге србске бригаде
    ”процениле” су да је одбрана друга Тита од примарне
    важности, и биле су припремне да прискоче у помоћ
    6.личкој, ако ова затаји и буде надвладана од Немаца.

    Четници су, испрва, хтели да ослободе Јасеновац, али
    сазнањеда су у Јасеновцу углавном логораши из области
    које су највише дале бораца за партизане – ”комуњаре”-
    одустали су те намере.

    Први су се ”борили” за -”Друга” Тита, а други за – Краља у
    избеглиштву?!

    Драган Славнић

  5. Dan zalosti za Hrvatsku zato sto su neki i uspeli da se probiju !

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading