Владимир Путин: Обарање авиона нож у леђа Русији од оних који помажу тероризам

Руски авион Су-24 обориле су турске ваздухопловне снаге, ловачки авион F-16, изјавио је председник Русије Владимир Путин током конференције за штампу након сусрета са краљем Јордана Абдалом II.

ruski-turska

Инцидент са руским авионом прелази оквирe обичне борбе против тероризма, рекао је Путин. „Русија ће пажљиво анализирати све што се догодило и никада неће дозволити да се понови злочин попут данашњег“, преносе његове речи РИА Новости.

„Доживљавали смо Турску не само као суседа, већ и као пријатељску земљу. И не знам коме је то било потребно, али сигурно не нама“, нагласио је руски председник.

„Инцидент са Су-24 је ударац у леђа од стране оних који помажу међународни тероризам. Знамо да у Турску одлази много нафте са територије коју су запосели терористи Исламске државе, и данашњи трагични догађаји ће имати озбиљне последице по руско-турске односе.“

Руски председник је нагласио да руски пилоти и авион нису представљали никакву опасност по Турску, а такође то да се после обарања Су-24 Турска није обратила Русији, већ НАТО-у, „као да желе да НАТО блок помогне Исламској држави.“

Руски председник је посебно нагласио да је Турска део коалиције коју предводе Сједињене Америчке Државе и да су Русија и САД потписали споразум о спречавању инцидената у ваздуху. 

(Руска реч, 24. 11. 2015)

Хитан састанак НАТО након што је Турска оборила руски авион

БРИСЕЛ– НАТО ће данас, на захтев Анкаре, одржати ванредни састанак након што је Турска јутрос оборила руски борбени авион у близини турско-сиријске границе, рекао је неименовани званичник Алијансе, преноси Франс прес.

„На захтев Турске, Северноатлантски савет ће одржати ванредни састанак у 16.00 сати по средњоевропском времену. Сврха тог састанка је да Турска информише савезнике о обарању руског авиона”, рекао је исти званичник француској агенцији.

Северноатлантски савет чине амбасадори 28 држава чланица НАТО.

Турска је раније данас оборила руски војни авион на граници са Сиријом зато што је, како тврди турска војска, повредио ваздушни простор Турске иако је више пута упозорен, док руско Министарство одбране истиче да руски авион није нарушио турски ваздушни простор.

Како је неименовани званичник Алијансе рекао француској агенцији, НАТО је у „блиском контакту” са Анкаром и помно прати развој догађаја након што је Турска, кључна чланица Алијансе, оборила руски борбени авион на турско-сиријској граници.

Свих 28 чланица НАТО обећале су да ће пружити одговор „један за све, сви за једног” на било какву војну претњу ако нека чланица активира Члан пет уколико је нападнута, подсећа француска агенција.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изразио је забринутост због све већег ангажовања Русије у сиријском сукобу и незадовољство због нарушавања турског ваздушног простора у октобру.

Руска подршка сиријском председнику Башару ал-Асаду је померила равнотежу моћи у сукобу и отежала план Турске да Асад оде са власти.

(Политика, 24. 11. 2015)

Ердоган потврдио обарање руског Су-24

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је потврдио обарање руског авиона Су-24 на граници са Сиријом.

Војни авион је у уторак, 24. новембра, оборен у Сирији на граници са Турском. Пилоти су успели да се катапултирају. Притом су турски медији нагласили да је управо F-16 турских ВВС оборио ловца, пошто је руски авион наводно повредио ваздушни простор државе.

У МО Русије су касније потврдили да је оборени Су-24 припадао Русији, а погођен је средствима ПВО са земље.

МСП Турске је по налогу премијера Ахмета Давутоглуа предузело све потребне мере у НАТО-у, УН и државама које су повезане са овим инцидентом, јављају турски медији.

(Руска реч, 24. 11. 2015)

Медији: Иза обарања Су-24 стоји Ердоганов син

Турска жели да спречи руску војну интервенцију у Сирији због нафте у рукама терориста.

Јефтина нафта, коју терористи „Исламске државе“ пребацују у Турску, може бити прави разлог за обарање руског бомбардера Су-24, јавља руски ТВ канал LifeNews, позивајући се на изјаве експерата. Син турског председника Билал Ердоган је наводно повезан са терористима Исламске државе и тргује нафтом која доспева у земљу, а кап која је прелила чашу јесте управо чињеница да је руска авијација бомбардовала цистерне које превозе нафту, пише на порталу листа Известия.

О сарадњи турских власти са терористима ИД експерти одавно говоре. Медијима кружи фотографија на којој наследник турског лидера позира у загрљају са руководиоцима ИД.

-Турска намерно спречава операције руске војске у Сирији пошто са те територије терористи ИД транспортују јефтину нафту у Турску, а руски авиони бомбардују колоне цистерни, – каже војни стручњак, директор Центра стратешке конјунктуре Иван Коновалов.

Обарање руског војног авиона може изазвати најоштрију кризу између Москве и једне НАТО државе од времена хладног рата, пише Максим Јусин, политички аналитичар листа „Коммерсант“. Догодила се добро промишљена турска диверзија.

Време није случајно изабрано, пише аналитичар. Управо ове седмице, посетом француског председника Москви, требало је решити питање да ли ће Запад и Русија моћи да се уједине против „Исламске државе”. Анкари се такав сценарио нимало неће допасти, јер би то значило да Башар Асад остаје на власти бар у неком прелазном периоду, док је за турског председника Асадово свргавање главни циљ.

Управо зато ће Турска чинити све да се руска интервенција у Сирији заврши неславно, да се Москва не договори са Европом и САД о заједничким акцијама, пише Јусин.

„Зато се Анкара одлучила на максимално заоштравање односа: обара руски војни авион. Притом је очигледно да руска авијација не представља претњу по турску војску. Јасно је и каква судбина очекује пилоте ако падну у руке радикалних групација у Сирији”, читамо у руском листу.

Реџеп Тајип Ердоган очекује емоционалну, непромишљену реакцију Москве која ће одбацити све могућности да се створи широка антитерористичка коалиција у Сирији.

„Москва то мора да схвати. И да не дозволи да се оствари турски сценарио. Да не крене у лов на турске авионе, да настави дијалог са Франсоа Оландом и осталим западним лидерима. Да настави оно што је започела у Сирији. И максимално да обезбеди турску амбасаду у Москви: ако се пилотима било шта догоди, испред амбасаде су могући било који инциденти.

И не заборавити оно што је учинио Ердоган. „Данас је он показао своје право лице”, пише политички аналитичар листа „Коммерсант“.

(Руска реч, 24. 11. 2015)

CNN Turk: Један од пилота обореног руског авиона је мртав

CNN Turk преноси да је један од пилота обореног руског авиона на сиријско-турској граници мртав.

Претпоставља се да је један од пилота обореног руског бомбардера Су-24 на сиријско-турској граници највероватније погинуо, пише новинарка CNN на турском језику Езги Џанкуртаран на свом Твитер налогу. На интернету се такође појавио снимак на којем се наводно види убијени руски пилот.

Други пилот руског авиона је у рукама, односно, заробљеништву сиријских Туркмена, пошто се спустио падобраном у близини њиховог логора. Званичних информација руске стране о судбини пилота засад нема.

(Руска реч, 24. 11. 2015)

Сиријски милитанти изјавили да су убили оба пилота Су-24

Сиријски милитанти су изјавили да су убили оба руска пилота.

Представник једног одреда „сиријске опозиције“ изјавио је да су његови људи убили оба руска пилота који су се катапултирали из погођеног авиона Су-24, преноси RT.

Џахед Ахмад је изјавио за Associated Press да су руски пилоти покушали да се спусте падобранима на територију коју контролише сиријска армија, али да су били убијени још у ваздуху. Истина, Ахмад је могао да потврди смрт само једног пилота.

Званично убиство руских пилота није потврђено, а медији преносе да је у Сирији је погинуо пилот Сергеј Румјанцев из Чељабинска.

(Руска реч, 24. 11. 2015)

Текстови су објављени уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6vd



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading