Геворг Мирзајан: Како би Русија могла да одговори Турској?

Ако је до инцидента дошло у сиријском ваздушном простору, ради се о турској агресији на коју Москва може одговорити као на директни војни напад. Мада, где год да је оборен руски авион, ради се о турском дипломатском изазову, пише Геворг Мирзајан, политички аналитичар портала „Expert Online“.

Протест испред турске амбасаде у Москви због обарања Су-24 (ФОТО: АЛЕКСАНДАР ЗЕМЛИАНИЦХЕНКО / АП / ТАС)

Протест испред турске амбасаде у Москви због обарања Су-24 (Фото: Александар Землиахицхенко/АП/ТАС)

Није у питању само демонстративна ликвидација руског авиона од стране једне НАТО земље, већ о демонстративној ликвидацији уочи одржавања седнице руско-турске групе стратешког дијалога, на којој је било планирано учешће руског министра спољних послова Сергеј Лавров. Тако је Анкара дала до знања да се не нада дијалогу са Москвом, пише Мирзајан.

Како да сада поступи Москва? Уколико због неких разлога не жели директно да одговор на ову провокацију, могла би да преда савремено оружје сиријским Курдима, који ће бити додатни проблем за турску војску на територији Сирије, а могли би и да пређу сиријско-турску границу.

Постоје и друге могућности, рецимо, економске, пише експерт. Турски угоститељи и бизнисмени су се већ довољно порадовали могућности да зараде после одласка руских туриста са египатских летовалишта.

Нема сумње да Анкара схвата све горе наведене ризике. Русија је на данашњи дан једини сусед Турске (поред Азербејџана) са којим Анкара има нормалне односе. Посебно после арапског пролећа односи са другим суседима су покварени. Као и са ЕУ. Американци су спремни да подрже сиријске Курде, чак до стварања Сиријског Курдистана. Нису добри ни иранско-турски односи.

У таквој ситуацији конфликт са Русијом може довести до праве изолације Турске. И до озбиљних унутрашњих последица по самог турског председника. Јасно је након свега да битку није изгубио Владимир Путин, већ Реџеп Ердоган. Унутар Турске има много важних људи који нису задовољни политиком председника. Није искључено да су му намерно подметнули провокацију да би се нашао у безизлазној ситуацији. Међутим, данас и није толико важно да ли је он наредио обарање руског авиона или није. Турски председник ће без сумње преузети целу одговорност и придржавати се става да је Турска бранила своје небо. Москва ће бити приморана да оштро реагује. И не само да би казнила Ердогана, већ и да би нагласила једноставну чињеницу: никада, ни под каквим околностима не гађати руске војне авионе, наглашава политички аналитичар Геворг Мирзајан.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 24. 11. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6vhCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар