Михаил Ростовски: Одговорити Ердогану, а притом не започети Трећи светски рат

Достојно одговорити Ердогану, а притом не започети Трећи светски рат, не учинити ништа против својих интереса и не покварити односе са Турском за сва времена – то су главни задаци на данашњи дан, пише Михаил Ростовски, политички аналитичар листа „Московский комсомолец“.

ruski-odgovor

Руски авион је оборен, и нема назад, сматра он. Русију су изазвали на такав начин да она једноставно не може да не одговори. Ердоган је скупио храброст, учинио преседан, а тај преседан мора завршити тако како се Ердоган није надао.

Пред Русијом су три задатка, наставља Ростовски. Први је да се Турској на било који начин објасни да не сме тако да поступа. Други је да се Турска одсече од НАТО савезника. И у том погледу, оптужбе које је Путин упутио Турској за сарадњу са ИД пред краљем Јордана нису само емоције. То је једини паметан и отворен стратешки корак за Москву у насталој ситуацији.

„Ердоган покушава да нахушка НАТО на Русију“, сматра новинар, „а ми морамо да забијемо клин између Ердогана и НАТО“. Мало је вероватно да ће Француска после терористичких напада у Паризу бити спремна да одобри Ердоганову подршку исламским милитантима. А то је шанса за Москву, сматра аналитичар МК.

„И трећи задатак састоји се у томе да прва два урадимо тако да се не посвађамо са Турском за сва времена. Само због прагматичности. После овога што се догодило не може бити никакве сентименталности, тврди Михаил Ростовски. „Довољна нам је Украјина. Не треба нам читав појас непријатеља око Црног мора.

„Дугорочни конфликт у стилу ‘до последње капи крви’ противречи основним националним интересима Русије. Наравно, противречи и националним интересима Турске, али нека о томе мисле сами Турци“, пише новинар и политички аналитичар листа „Московский комсомолец“.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 24. 11. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6vmCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. izrael je u stanju da nahuska nato, a ne svercer nafte; kakogod, tursk je velika zemlja isyvise velika i dovoljno velika da se poturi rusiji da ocedi teroriste iz nje ka evropi

Оставите коментар