Мирослав Лазански: Никаквог великог рата неће бити, Турска је мали играч за Русију

Рушење Су-24 – зашто су Турци пуцали на Русе

Турска војска опасно је заоштрила ситуацију око рата у Сирији. Наиме, турско ратно ваздухопловство оборило је руски бомбардер Су-24 без да је око те акције консултован политички врх Турске. Јер, премијер Ахмет Давутоглу је изјавио да га је о обарању руског авиона обавестио начелник генералштаба турске војске. Анкара је још раније упозоравала да ће на сваку повреду свог ваздушног простора убудуће одговарати рушењем летелица које уђу у тај простор.

su-24

Дакле, два турска ловца Ф-16 била су у ваздушној патроли близу турско-сиријске границе, руски бомбардер Су-24 био је у акцији исто близу турско–сиријске границе. Да ли је у неком тренутку „закачио“ турски ваздушни простор, или није, тек турски ловац Ф-16 је лансирао ракете ваздух-ваздух и погодио Су-24. Москва тврди да је Су-24 био у сиријском ваздушном простору када је погођен, Анкара каже да је авион погођен у моменту када је био у турском ваздушном простору. Но, авион је пао на сиријску територију и Анкари ће бити сада тешко да инсистира да је Су-24 ушао у њен ваздушни простор. У оваквим ситуацијама секунде одлучују, док пилоти Ф-16 идентификују непознату летелицу, док о томе размене податке са својом командом, док добију наређење шта да ураде, и док лансирају ракете, авион који је био у одређеном простору може већ да изађе из њега. Надлежна команда турске авијације очито се држала ранијег упозорења турског политичког врха у случају кршења турског ваздушног простора. И поступила по аутоматизму.

Технички овај „случај“ повлачи многа питања. Наиме, на овим страницама на почетку руске ваздушне кампање у Сирији написао сам да ће први авион који ће у том рату настрадати бити управо С-24, било због техничког квара, или ће бити оборен. И погодио сам. Тај тип авиона има променљиву геометрију крила и због тога је технички компликован апарат и без обзира на касније модернизације прилично је стар, ограничене је брзине и маневра, још када је натоварен бомбама и ракетама прилично је лака мета, која тешко да може избећи испаљене пројектиле. Иначе, оборени Су-24 припадао је ескадрили бомбардера из базе Хмејмим јужно од Латакије. Када сам недавно боравио у тој бази нисам приметио да било који Су-24 има лансере мамаца за ИЦ пројектиле. Додуше, бомбардери Су-24 нису ни силазили на висине испод 5.000 метара, која је нека горња граница домета за ПВ ракете типа „алтиган“, „зипкин“, ФИМ-43 и „стингер“.

Изјаве из Анкара и из Москве слажу се да је Су-24 оборен ракетама испаљеним са турских ловаца Ф-16. Истина, прве реакције Министарства одбране Русије говоре да је Су-24 погођен са земље, ако је то тако онда би могло бити речи о америчким ракетама „хоук“ и „најк херкулес“, којима располаже турска ПВО. Но, председник Русије Владимир Путин је потврдио да је Су-24 оборен ракетама лансираним са турских ловаца Ф-16. Могле су бити употребљене ракете АИМ-120АБ „амраам“, АИМ-95 „сајдвиндер“, односно „шафир“, или АИМ-7Е „спероу“, зависно од удаљености турских ловаца од руског бомбардера.По свему судећи, с обзиром да није било неког визуелног контакта највероватније је употребљена ракета АИМ-120АБ „амраам“ са даљине од најмање 15 км. Руски бомбардер је добио погодак у доњу полусферу трупа, што значи негде одмах близу мотора, што опет може да значи да је гађан пројектилом АИМ-95 „сајдвиндер“ са ближег растојања. Летелица се запалила, али се није распала, такорећи у комаду је пала на земљу. На тв снимцима су видљива два падобрана, Су-24 има два члана посаде. На тв снимцима се чује и митраљеска ватра, што значи да су сиријски побуњеници гађали руске пилоте док су се спуштали падобранима. Вероватно је један пилот због тога и погинуо.

Зашто руски бомбардер Су-24 није имао ловачку заштиту својих авиона Су-30, или Су-27, на задатку у подручју где лете и турски ловачки авиони? Зашто посади руског бомбардера Су-24 није јављено да су турски ловци Ф-16 у близини, и да заузимају позицију за лансирање пројектила ваздух-ваздух? Где је био руски систем раног радарског упозорења, извиђачки сателити, ловачке ваздушне патроле? Где је био руски „авакс“ да све то прати? Руска средства електронског праћења и прислушкивања? Да ли се све то могло и предвидети? Да, могло се.

Зашто је Турска управо сада прибегла рушењу руског бомбардера Су-24? Шта је уопште и требало Анкари да сада  заоштрава ситуацију око Сирије изазивајући Русију? Зар није општи контекст прилика у том подручју борба против тероризма Исламске државе? И онда усред тога Турска обара руски авион?

Пре свега, Турска је дебело умешана у рат у Сирији, Анкара помаже сиријску опозицију и финансијски и оружјем, Турска жели промену режима у Дамаску. Турска држи отворену границу са Сиријом за преласке џихад ратника који се боре на страни Исламске државе, преко Турске и луке Џејхан иде шверц нафте коју продаје Исламска држава, а купује и Турска по цени испод 30 долара по барелу нафте. У последњих 48 сати руска авијација је избомбардовала нафтна поља, терминале и цистерне Исламске државе, чиме је озбиљно угрожене трговина нафтом преко Турске. Осим тога, руски авиони су помогли напредовање снага Башара ел Асада према сиријско-турској граници, што Анкари не одговара, јер жели тампон зону у том подручју да би се несметано обрачунавала са Курдима.

Шта ће сада урадити Русија? Шта ће урадити НАТО? Москва ће сада бирати време и место за одговор. А лепеза могућих одговора врло је широка, од војне акције до турских Курда. Путин је јасно рекао да је турска акција „нож у леђа Русији“. А Путин никада не прашта издају. Да сам на месту турских пилота који су оборили руски Су-24, променио бих одмах идентитет, лични опис, место боравка и посао. Јер, ФСБ ће их кад тад пронаћи. На Леванту се све може за 1000 еврића. Дакле, никаквог великог рата између Турске и Русије неће бити, јер Турска је мали играч за Русију. Ни НАТО неће заоштравати односе са Москвом због Турске. Видљиво је то и по реакцијама из Вашингтона и Лондона…

Наслов: Стање ствари

(Руски експрес, 24. 11. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6vqCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. cuj, turska mali igrac- a kog drugog igraca ce ubaciti? sukob moze i postepeno da eskalira, i id je mali igrac ali nastavlja put u 3 svetski religiozni rat (vidi Albert Pike), predajuci stafetu koju je uzeo od alkaide, a ona od talibana ili koga vec – jasno se vidi islamska linija

  2. „Мирослав Лазански: Никаквог великог рата неће бити, Турска је мали играч за Русију“

    Лазански је лакомислена салонска пуњена птица, која покушава да фасцинира затрпавањем текстова шифрованим ознакама разних типова борбених средстава.

    Генерал Ивашов је, и кад се одбаци његова идеолошка јеткост а дода да је стање руске војске поправљено последње три године, ситуацију приказао много реалније и са великом дозом песимизма и забринутости. Да је у праву у својим проценама је и што је пре три године предвидео ратни сукоб у Украјини. Чак је и однос снага са Турском упоредио:
    „…На јужном стратегијском правцу, чак нас и Турска са америчким појачањима, надмашује.“
    http://www.nspm.rs/savremeni-svet/bezbednost-rusije-je-ugrozena.html

Оставите коментар