Мило Ђукановић: Кругови око Коштунице умешани у протесте, гласање у УНЕСКО само доследна политика

БЕЧИЋИ – Црногорски премијер Мило Ђукановић истакао је данас да нико од стране државног руководства Србије не ради против Црне Горе, али тврди да одређени политички кругови, око Војислава Коштунице, нескривено помажу организоване протесте у Црној Гори.

Мило Ђукановић (Фото: АП/Д.В.)

Мило Ђукановић (Фото: АП/Д.В.)

Ђукановић је, у изјави новинарима после отварања економске конференције у Бечићима, рекао да његове досадашње изјаве не дају разлога за збуњивање.

„Прецизно сам казао да су односи Србије и Црне Горе на високом нивоу. Поверење које је било пољуљано у времену борбе за обнову независности, обновљено је и учвршћено. Убеђен сам да данас од стране државног руководства нико не ради против Црне Горе, напротив добро сарађујемо билатерално и на регионалном нивоу, крчећи пут за бржу европску и евроатлантску интеграцију”, поручио је Ђукановић.

Он је, међутим, нагласио да постоје одређени политички кругови из Србије који нескривено помажу организоване протесте у Црној Гори против актуелног руководства.

Црногорски премијер је казао да је те кругове јасно и прецизно означио и да су они континуитет политике националистичких кругова, окупљених око Војислава Коштунице, који су чинили све да Црна Гора не буде независна, а који су изјављивали да је независност само привремено решење.

Они, навео је Ђукановић, делују доследно са своје националистичке платформе, негирајући Црној Гори право на независност.

Ђукановић је казао да би могао набројати имена, јер се нису скривали и јавно су саопштавали своје ставове кроз медије у Србији и Црној Гори и на тај начин, показујући претензију да управљају процесима у Црној Гори, помогну успостављање државне власти која ће направити ревизију онога што је државни курс земље последњих 15 година.

Премијер Црне Горе је нагласио да је оно што је упитно код протеста несумњив покушај уплитања са стране и катализација ових процеса.

„Спорна је артикулација тог незадовољства. То је покушај да се противно уставу, систему, насилно мења власти, са јасном намером да се изврши ревизија државног курса Црне Горе, да напусти курс европских и евроатлантских интеграција”, уверен је Ђукановић.

Он је нагласио да то није добро за Црну Гору и да то треба осујетити.

—————————–

Мило Ђукановић: Гласање само доследна политика Црне Горе

Црногорски премијер Мило Ђукановић оправдао је данас гласање Црне Горе за прихватање предлога за чланство Косова у Унеско, речима да Подгорица не води политику на бази калкулација, већ доследну, која не пружа маневарски простор.

Ђукановић је новинарима, после отварања економске конференције у Бечићима, казао да је Црна Гора 2008. признала независност Косова, да је то био извор неспоразума Србије и Црне Горе, а сматра да је све што се у међувремену догађало дало за право црногорској политици.

„Не прејудицирам шта ће бити став Србије у вези Косова. Имамо жив дијалог који се одвија између Београда и Приштине и мислим да актуелно стање даје за право нашој политици, која представља уважавање једне реалности”, нагласио је Ђукановић.

Према његовим речима, Црна Гора је могла да не гласа, али она води политику једне озбиљне државе, као што то чини и Србија и други, а не на бази калкулација.

„Када се понашате одговорно, тешко је да имате маневарски простор да о питањима чланства у Унеско или другим организацијама можете да арбитрирате. Било би то недоследно и калкулантски”, закључио је премијер Црне Горе.

(Танјуг/Политика, 22. 10. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-66D



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading