Патријарх Иринеј: Не смемо жртвовати Kосово зарад Eвропе

Српска православна црква подржава европски пут Србиjе, али не смемо и не можемо да жртвуjемо Kосово, изjавио jе данас српски патриjарх Иринеj после састанка са премиjером Aлександром Вучићем.

irinej-vucic

„Став Цркве jе потпуно jасан и познат – желимо да Србиjа настави своj европски пут и ту има нашу пуну подршку, али се не смемо одрећи колевке српства, нашег народа коjи тамо живи, наших светиња. Не смемо жртвовати Kосово зарад Eвропе, jер оно нема цену“, рекао jе патриjарх српски Иринеj за Kурир.

„Састанак jе би врло конструктиван. Договорили смо се да се о свему договарамо заjедно“, навео jе патриjарх.

На састанку премиjера Aлександра Вучића и патриjарха српског Иринеjа исказано jе разумевање за политичку и економску ситуациjу у коjоj се Србиjа налази, рекао jе министар правде Никола Селаковић.

„Руководство државе са jедне стране и врх Српске православне цркве итекако добро разумеjу тежак политички тренутак у коме се Србиjа налази, а са друге стране економску везаност Србиjе за EУ и за земље запада“ рекао jе Селаковић.

Селаковић jе након jедноипочасовног састанка премиjера и патриjарха, коjем jе присуствовао уз неколико министара и црквених великодостоjника, новинарима рекао да jе премиjер упознао патриjарха са свим дешавањима у последњих 100 дана, од покушаjа да се кроз резолуциjу СБ УН Срби прогласе геноцидним народом до последње рунде разговора у Бриселу.

Irinej-i-Vucic-2

Према речима Селаковића, разговори су били садржаjни и пуни разумевања, а у овако важном тренутку, додао jе, битно jе да се успостави равнотежа између политичких и економских интереса Србиjе.

„Kо води политику без економиjе или економиjу без политике нема неку добру будућност“, оценио jе Селаковић наводећи да смо као држава, захваљуjући премиjеру и политици коjу влада води успели да нађемо таj неки баланс што на Балкану ниjе лако постићи.

Селаковић jе оценио да jе то био добар, отворен састанак, коме су присуствовали људи коjи познаjу прилике у Србиjи и читавом српском народу.

Oн jе додао да ниjе у прилици да изнесе баш све што jе речено на састанку, што jе и разумљиво али и поновио да jе премиjер изнео коjа jе наша позициjа као државе, колико смо у економском смислу везани за EУ, а са друге стране, у колико се тешкоj политичкоj ситуациjи налазимо.

Састанку су присуствовали и митрополит загребачко-љубљански Порфириjе, епископ рашко-призренски и косовско-метохиjски Tеодосиjе и епископ шумадиjски Jован, као и потпредседник владе Ивица Дачић и министри Никола Селаковић, Небоjша Стефановић, Братислав Гашић, Иван Tасовац и директор канцелариjе за Kосово и Mетохиjу Mарко Ђурић.

(Танјуг/Искра, 15. 10. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-611



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

4 replies

  1. Са ”Европа нема алтернативу”, владајућа елита вратила се на политику ”И Косово и ЕУ”.

    А Вук Драшковић изјављује: ”Ako će, na referendumu ili vanrednim izborima, građani Srbije odlučivati između “odbrane Kosova” i članstva u EU, obaveza je i Vlade i Crkve i Skupštine i SANU i svih medija, da narodu saopšte punu istinu o tome šta se to “brani” i kakve će, neizbežno, biti posledice opredeljenja za “odbranu Kosova”!”

    На следећем састанку расправљаће шта да раде пошто ЕУ не одустаје од своје политике ”Србија без Косова”.

    На састанку после тога, економски тим СПЦ припремиће предлог за економски план како да се смањи ”економска везаност за ЕУ”. Од владе се очекује благослов за спровођење тог плана.

  2. Patrijarh je izjavio : “Ne smemo zrtvovati Kosovo zarad Evrope”
    Ja bih to okrenuo na : “Ne smemo zrtvovati Evropu zarad Kosova”.
    Jer, Kosovo je vec zrtvovano. Evropa jos uvek nije. Ceka nas.

    Kao i Rusi, Srbi su tesko osteceni komunistickom podelom na republike i pokrajine. Te bivse republike i pokrajine su postale nezavisne drzave i srpsko telo se naslo raskomadano u vise drzava.

    Najbolji nacin da Srbi u buducnosti budu u istoj zajednici je da sve drzave proistekle iz SFRJ udju u EU. Srbi sa Kosova kao i Srbi iz BiH, iz CG, iz HR i iz SRB, bice gradjani Evrope, zasticeni vladajucim ljudskim pravima i evropskim zakonima.

    Srbi su oduvek bili u kolu evropskih naroda. Oni nemaju drugo mesto (1)

    (1) – Na ovu temu videti vrlo trezven clanak Vuka Draskovica, danas u DANASu

  3. Све то народ гледа. Све то народ слуша, ја Вас уверавам да у народу кључа гнев као у вулкану. Уверавам Вас, да је народ на ивици побуне. Ја знам Ваша дела за последње две године, знам и за тај злокобни екуманизам. Ја могу да заборавим и оно и ово. Но, сав народ не заборавља све што сте Ви починили, од првог дана када сте дошли на власт – све са овим екуманизамом предајом Косова и Метохије. Све оно што је чувано и грађено пре Вас, ви желите да упропастите, као кад ђак ижврља, исцепа или проспе мастило по књизи коју чита. Народ ништа у Вама данас не види до екуманизма и хаичарења. Од времена тзв. “владановштине” ја не памтим оволику узрујаност у народу, оволику жучност. Ко год Вам друкчије реферише, не верујте му, ласка Вам и обмањује Вас.
    И немојте мислити да је овако страшно незадовољство у народу створено агитацијом свештеника које сте смакнули. Инстиктивно сав православни народ осећа и сазнаје, да је тама црне интернационале наш свагдашњи непријатељ, историјски непријатељ. Уосталом и сви просвећени католици ужасавају се власти која се даје тој тами у овој нашој већ поробљеној земљи.

    Зато вас и овим путем и последњи пут, молим и преклињем – скините taj изопачени “Буквар Православља” с дневног реда, те сачувајте земљу од потреса. Сачувајте донекле своју част и не каљајте даље углед народу. Сачувајте себе од моралне и политичке смрти. То је оно чему неизбежно стремите, ако се не тргнете у дванаестом часу.
    Србима нису на одмет људи већих способности, него што сте Ви. Рећи ћете: тешко је сада скинути с дневног реда. Можда. Но, сетите се да ће теже бити ако прође. Нека језива атмосфера окружава нас. Свак очекује најгоре. Ако изагитујете насупрот вољи народној, вољи већине Срба, и толико католика, да се екуманизам и издаја Косова и Метохије изгласа, шта сте тиме учинили? Отворили сте једну живу рану која се годинама неће моћи залечити, а своје сте име уписали не на листове славе, него у списак оних које народ проклиње, а Ви нисте самац, Ви имате и родбину. Ово је смисао и садржај мог мишљења.

    Нека Вам је Бог у помоћи.

  4. @Ненад
    Ваш коментар заслужује, да га претворите у отворено писмо. Уколико се одлучите за то, могу га пренети на велики број адреса.
    slobodan.mlinarevic@gmail.com

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading