Госпићко-сењски бискуп Миле Боговић: Јасеновац је велика лаж

Госпићко-сењски бискуп Миле Боговић тврди да су Хрвати жртве устаничке пушке из Срба – мјеста у коме су 1941. године формиране јединице за борбу против усташке НДХ. У мјесту Боричевац, током проповједи, бискуп је рекао да је концентрациони логор Јасеновац – „велика лаж“ и да се за ту „лаж“ издвајају велика друштвена средства.

Бискуп Миле Боговић (Извор: Јадовно 1941)

Бискуп Миле Боговић (Извор: Јадовно 1941)

Он сматра да је и устанак у Србу „лаж“, као и многи други скупови на које се ослањао, како наводи, „партизанско-комунистички режим“.

У мјесту Борићевац одржан је контраскуп прослави устанка у Србу.

Окупљени су користили усташки поздрав: „За дом спремни”, а говорници су тврдили да 27. јула у Србу „није био антифашистички, него четнички устанак“ – наводе хрватски портали.

Са скупа је поручено српским представницима да им је ово „задња прослава у Србу“.

До 1990. године, 27. јули обиљежаван је у Србу као Дан устанка народа и народности СР Хрватске.

У самосталној Хрватској као Дан антифашистичке борбе обиљежава се 22. јуни, јер је на тај дан 1941. у шуми Брезовици, крај Сиска, основан Први сисачки партизански одред.

Фото: Твитер, Курир (Извор: Искра)

Фото: Твитер, Курир (Извор: Искра)

Српски представници у Хрватској то су протумачили као жељу да се у други план стави чињеница да су Срби до краја 1943. године чинили велику већину у хрватским партизанима.

Архивски подаци о саставу партизанских снага у периоду 1941-1945. показују да је број Хрвата у партизанима драстично повећан након пада Италије, када многобројне домобранске јединице приступају НОБ-у.

(Срна/Искра, 27. 7. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5gY



Categories: Вести над вестима

18 replies

  1. Ја сад очекујем нови текст „фра“ Ђуровића да оправда бискупа како он није рекао да је Јасеновац велика лаж!

    Biskup Bogović predslavio misu na spomen žrtava Boričevca

    „Laž se može nametnuti samo novcem i silom.

    Smišljaju se razne priče i za to se daju veliki novci. Koliki se novci dadoše ne samo za spomenik u Srbu nego i za slavlja koja se već 70 godina ondje zbivaju. Koliko je samo novaca utrošeno na širenje laži. No, ipak te laži neće moći dugo izdržati jer ih više nije moguće podržavati nasiljem, a i novaca će biti sve manje za njih. Ali, ne zaboravimo! I današnje društvo još izdvaja velika sredstva za velike laži i o Jasenovcu i o Srbu, i o mnogim drugim stupovima na koje se oslanjao partizansko-komunistički režim.“

    Католичка агенција: http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=171850

    Још!

    Vrh Katoličke crkve U RH ne želi se pokloniti žrtvama Jasenovca, najvećeg stratišta u Hrvatskoj, i otvoreno se protivi politici koju je u nedavnom posjetu Auschwitzu promovirao papa Benedikt XVI.
    Vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj definitivno je odbacio bilo kakvu mogućnost odlaska u Jasenovac. Potvrdio je to i Mile Bogović, biskup Gospićko-senjski prošlotjednom izjavom prema kojoj je “Jasenovac bio simbol napada na Crkvu, kao da je i ona kriva. Magnum Crimen je pripisan Crkvi. Jasenovac i dalje ima takav jak prizvuk, barem onih koji ga propagiraju i koji Crkvu još smatraju sukrivcem. Ići u takvu sredinu znači ići na još nepripremljen teren”, izjavio je Bogović u Jutarnjem listu. Iako je u nastavku otvorio mogućnost da jednog dana dođe do posjeta, u stvarnosti se gospićko-senjski biskup i najvažniji desničar unutar Hrvatske biskupske konferencije, suprotstavio službenoj politici Vatikana.

    http://arhiva.nacional.hr/clanak/25914/hrvatski-biskupi-prkose-papi-oko-jasenovca

    Bogović je u svojstvu predstavnika Hrvatske biskupske konferencije u Uredu za žrtve komunističkih zločina izjavio: “Žrtve partizanskih zločina gura se u zaborav, a svima je poznato da se o ustaškim i njemačkim zločinima pisalo opširno, često ih se i preuveličavalo. Tako Pupovac i Goldsteini dođu na Jadovno i kažu da je tamo bačeno 40 tisuća žrtava, a – ta je jama prazna”.

    http://antisrbizam.com/blog/83-biskup-jama-je-prazna

  2. @ Антиекумениста (и антикомуниста)

    Поштовани,

    Хвала на овим прилозима и линковима.

    Ипак, молим и Вас и све остале да се не бави(мо) више др Зораном Ђуровићем, а посебно не на темама где он није лични актер.

    Др Ђуровић је пронашао нов сајт, нове “пријатеље у редакцији”, ред је да и њему лично и њима пожелимо све најбоље у раду и да једноставно заборавимо да постоје. (Све у нади да ће и он заборавити да ми на Стању ствари постојимо.)

    хвала на разумевању,
    Александар Лазић

  3. То је нама наша екуменистичка борба дала 😉

  4. Чисто да пробам… Изјаве овог бискупа се могу поредити са Ивезићевим, против кога сам већ писао, што је овде и пренето. Ради се о злонамерним лажима. Ја сам вам већ више пута рекао да се борим против глупости и да људе разврставам не по вери и нацији него по интелигенцији и намерама. Проблем је што талибани из супротних табора не разумеју да су њихова браћа ови други талибани. Да су се родили као усташе, ту би политику бранили, да су се родили као… Када се већ једном прихвате такве позиције, ту онда нема поштења, чојства, научног размишљања. Уђу само страсти које помраче ум.
    – А сад можете да напишете како Кватерника поздрављам, Броза волим као најрођенијег, Хитлеру се дивим до имбецилности. Толика вам је интелигенција. Како вам није јасно да ви немате проблем са мном, него са самима собом? Камо среће, Лазићу, да се не оствари оно што си написао овде: “А како радили и држали реч, тако нам Бог помогао”!

  5. Kad smo pre oko 200 godina, zahvaljujuci najvise Vuku i Dositeju, stupili u kolo evropskih naroda, kad smo danas na pragu da zivimo u politickoj i ekonomskoj zajednici sa evropskim narodima, ne razumem ljude koji izmisljaju lazi ili vade iz naftalina gadosti o nasim susedima – nasoj istokrvnoj i istojezicnoj braci – s kojima cemo kad tad ziveti zajedno.

  6. Као неки алтер его З.Ђуровића, проусташки провокатор који се потписује као “Deda Djole”, отворено изнова забија прст у очи Србима и свим истинољубивим читаоцима спрдајући се са масовним злочином над србским народом. У више западно европских држава за негирање холокауста над Јеврејима се иде у затвор, док се код нас пропагатори усташтва шире чак и на србским патриотским сајтовима. Кад Господ хоће неког да казни, одузме му разум, па је уместо затвора, за ове подлаце и безумнике психијатријска установа право место.

  7. @ Deda Djole

    Potpuno se slažem s Vama!

    Nikakve međusobne nepravde i zločini ne mogu poništiti činjenicu da smo vi Srbi i mi Hrvati – braća. To jasno svakom dobrohotnom pripadniku obaju naroda. Pisci i podržavatelji ovakvih (i sličnih) tekstova trebali bi znati da nisu ni malo bogougodniji zbog svog “truda”, baš naprotiv, snosit će odgovornost kao sijači mržnje i razdora. Ako ste uistinu prihvatili Gospoda Isusa, znate da je dušegubna mržnja od đavola, našeg pravog neprijatelja. Ja Vam svako dobro želim, i da se svi spasimo i radujemo u Carstvu nebeskom!

  8. @kalamostilos: “.. Pisci i podržavatelji ovakvih (i sličnih) tekstova trebali bi znati da nisu ni malo bogougodniji zbog svog „truda“, baš naprotiv, snosit će odgovornost kao sijači mržnje i razdora. ”

    Е да ниси ипак учинио насиље над истином кад кажеш да овде неко сеје мржњу? Него се упитај какву ћеш ти одговорност сносити због ширења таквих и сличних лажи и прикривања усташких злочина.

    Него, ако сте уистину прихватили учење Господа Исуса Христа, шта вас спречава да се због крвавих масовних злочина колективно покајете, и то покажете у мери не мањој од оне према којој су ваши родитељи или ђедови учествовали у истим?

  9. @ Don Quixote

    Kad sam napisao širenje mržnje mislio sam na komentare i tekstove na CC koji bezrazložno usmjeruju mržnju prema čitavom hrvatskom narodu i Katoličkoj crkvi, nekritički i zlonamjerno izjednačujući ih sve sa zločincima.

    Nitko ne prikriva ustaške zločine niti propagira ustaštvo, kako optužujete. To nisu činili ni Deda Djole ni o. Zoran Đurović. Vi vidite stvari koje ne postoje! Kome je zaista oduzet razum?

    Iako slijedim Hrista, i znam koliko su jezivi ustaški zločini, kako da se pokajem za nešto što nisam učinio? Vidite li Vi koliko je nerazumno to što tražite? Ja mogu žaliti, kao što žalim, i osuđivati, kao što osuđujem, ali se za tuđe grijehe ne mogu kajati.

  10. …hvala SS što nas potseća ko su i kakvi su…i kakvih ima pripadnika hrvatskog naroda…sveštenika, političara, javnih ljudi itd…sami o sebi sve govore…kao i ukupna politika Hrvatske (d.o.o.)…

    @ Deda Djole

    …previše se nadaš…nijedna politička tvorevina…u koju uđe Hrvatska (d.o.o.)…ne optraje dugo…pa neće ni ta fašistička EU…na zadovoljstvo nas Srba…

    @ kalamostilos

    …komentari na SS su samo posledica na laž koju širite oko sebe “braćo”…onaj ko nama razuma može biti samo onaj ko ne vidi đavola u ustaši i njegovim postupcima…uradite više to isterivanje đavola u sopstvanim redovima…pa se javite…čekaćemo vas izgleda do sudnjeg dana…

  11. …moj skromni prilog:

    ..”U Jasenovcu, za vreme Drugog svetskog rata najviše su stradali Hrvati, Jevreji, Romi, a možda je među njima bilo i Srba”, ovo su uglavnom bili odgovori Zagrebčana tokom jedne ulične ankete…na snimku od 9:27…

  12. @kalamostilos

    Мислим да се ипак правиш невешт и опет подмећеш. Јер нема ни једног текста на СС који “bezrazlozno siri mrznju …. i nekritički i zlonamjerno izjednačujе [ih] sve [Hrvate i RKC] sa zločincima”. Напротив, текстови су врло објективни и засновани на чињеницама и историјским изворима, а именују и изједначавају починиоце најмонструознијих злочина које је историја забележила поименице и збирно са онима који су руке и окрвавили — а то нису ни Ескими ни следбеници (рецимо) будистичке вере. Расистичко-криминални третман Срба није био појединачни феномен, него централни садржај и циљ државне геноцидне политике НДХ према којој је трећина Срба требала бити побијена, трећина покатоличена а остатак протеран. Циљеви су испуњени готово у потпуности, само се на трећи део чекало до августа 1995-те. Тако да биће ипак да је у независној Хрватској дошло до “генерализације” коју спочитавате коментаторима на СС, толико обухватне и систематске да сте дечицу мучили и у јаме бацали, а ти овде наклапаш о коментаторима текстова…

    А сада о покајању — (јер апологети усташтва, немајући суштинске против-аргументе, се каче за терминологију) — покајање је метаноја, што значи преумљење, дакле промена начина размишљања, као и схватања греховне стварности због чега онај који се каје мења и понашање. Дакле позив за покајање (наравно) није због туђих почињених, не просто гријеха него, злочина, већ је покајање у смислу промене ставова ваших нових генерација у смислу (1) признавања масовног злочина геноцида над србским народом који су ваши (да поновим) очеви и ђедови спровели кроз (2) континуирано образовање ваше јавности о историјским чињеницама и (3) увођења политичког механизма којим би се детектовала проусташка идеологија и предупредио сваки покушај понављања усташког терора (упореди само са стањем сада — ваша држава је наставак НДХ и ви дишете мржњом према свему србском, мали пример, ћирилица у Вуковару) . Иначе, олако и површно одбацујеш могућност да се неко “покаје за туђе грехе”, јер ако нове генерације не осуде усташтво и не одрекну га се (идеологије и масовног злочина) дозволиће том демонском семену да нарасте и када се историјски услови опет сложе, да понове исто оно што су ваши преци учинили.

    Познаћемо вас по делима вашим, кад будете показали “опет и опет” да заиста схватате размере злочина које су ваши преци починили над (како сами кажете) вашом браћом (!) и да га осуђујете и одрекнете га се недвосмислено. “Качење” за терминологију се ту не рачуна…

    Него имао бих једно питање, да ли ћеш бити на “прослави” 4-ог августа?

  13. @Don Quixote
    Потпуно се слажем са Вашим коментарима. Добро је и Voka рекао/ла. Питао сам се, када ћемо се пробудити, а неки нас већ дуже провоцирају. А ми трпимо и трпимо. И што је најгоре. Они не споре оно што је бискуп Миле рекао!? Не осуђују речено! Али тврде, да неко овде пропагира мржњу. Бедно и срамно! Дедађолета сте трпели толико дуго, сада се појавише и нови, који релативизују злочине у сопственој кући и заборављају текућа дешавања по Хрватској. Није издржао ни мој најдражи јеретик, па се и он сасвим беспотребно јавио и поново показао, да су му коментари испод сваког нивоа. Још рече, да он свештеник, људе разврстава не по вери и нацији него по интелигенцији и намерама.Можда ја нешто не разумем, али ваљда код свештеника прво иде вера, па се у складу са тим врши даље разврставање? А тек разврставање људи по интелигенцији и намерама!!? Да ли то свештеник може да каже? Зар за свештеника има мање и више вредних људи? Још спомену Ивезића! Један “научник” и један бискуп исто мисле!!?? Знамо шта мисле још неки и то многи са тих страна. И онда неки коментатори закључују “није то баш тако, не мисле сви Хрвати тако” и томе слично.

  14. @Don Quixote

    “апологети усташтва”
    Ne branim ustaški režim i njihove zločine. Gnušam se ustaških zločina, i svakog drugog zločina. Može li to ući u Vašu glavu?

    “ви дишете мржњом према свему србском, мали пример, ћирилица у Вуковару”
    Dišem ljubavlju prema Srbima koji su istinski kršćani. Ja sam za ćirilicu.

    “текстови су врло објективни и засновани на чињеницама и историјским изворима”
    Prihvaćate komunističke laži kada preuveličavaju ustaške zločine i osuđuju kardinala Stepinca, ali, što se tiče gen. Mihailovića, onda nema sumnje – komunisti lažu. Odlučite se, ili lažu samo kad Vama to odgovara?

    O kajanju za grijehe predaka. Kajete li se Vi pred Grcima što je srpska vojska sudjelovala u osvajanju Carigrada 1453? Nisam ni mislio…

    Tko je usmrtio desetke tisuća kod Bleiburga i dalje kroz Sloveniju i Hrvatsku? Možda Vaši preci? Ali, Vas te stvari ne zanimaju, sve su to “hrvatske/ustaške” laži, iako su te događaje istraživali i brojni stranci. Što sa Srebrenicom i Prijedorom? A eto, valjda “hrvatsko-muslimanske” laži. Sve ovo su strašni zločini, ali meni ne pada napamet da to “vadim iz naftalina”, malo začinim izmišljotinama i naturam na nos Srbima, kao nekakvu kolektivnu krivicu. Ostaje pitanje zašto Vi upravo to činite drugima?

    Što je 4. kolovoza? Zaista ne znam… u katoličkom kalendaru ništa posebno.

  15. @kalamostilos

    Е бајо мој, мени је било јасно да блефираш од почетка, па сам те платио (као у покеру) са пар питања и коментара и ето си се “офирао”, тј показао да је каламостилос у ствари кака-мостилос што ће рећи усташки пропагандиста и фалсификатор. А то да каобајаги не знаш коју лаж и какав злочин славите 4.ог августа ни твој побратим по антисрбској мржњи Деда Џоле ти неће поверовати.

  16. @kalamostilos
    Кажете: “Gnušam se ustaških zločina, i svakog drugog zločina. Može li to ući u Vašu glavu?”. Наравно, да не може ући у било чију главу, јер ни злочини нису исти. Убије муж жену, или неко неког у самоодбрани и Ви то изједначавате са УСТАШКИМ злочинима!!?? Зар је то за Вас исто? Ја се рецимо не гнушам злочина у самоодбрани, а и то је злочин. Чим сте гнушање расподелили на СВЕ злочине, прва реченица “Ne branim ustaški režim i njihove zločine.”, не значи ништа. Ваш исказ се може протумачити да БРАНИТЕ усташе и никако другачије.
    Посебан је безобразлук, што све зачињавате и спомињањем Команданта југословенске војске у отаџбини, који је за разлику од Вашег шефа добио и нека одликовања од савезника. Ваш је добијао само од Хитлера и компаније. И још увек се не изјашњавате о реченом од стране бискупа Мила? А као немате појма о томе шта Хрватска прославља ЧЕТВРТОГ августа!!?? Шта ли чемо још прочитати? Још да нам се Дедађоле јави. Питам се, што се ућутао и што Вам мало не припомогне?

    @ Deda Djole
    Једва чекам, да нешто досолиш! Кажи нешто, онако по твоме. Фино одмерено, са довољно разумевања за твоју браћу и КАЛАМАСТИЛОСА. Сада ти је прилика, имаш солидно друштво.

  17. @ Don Quixote
    @ слободан млинаревић

    Možete li pojmiti da postoji iskrena osoba? Provjerio sam maloprije što je 4. kolovoza. Tu obljetnicu ja ne slavim, kao što ne slavim ni jedan svjetovni “praznik”.

    Deda Djole je mudriji od mene, zna da od ovoga nema koristi, jer Vi svaku lijepu riječ izvrćete u ružnu. Vidite zlo gdje ga nema. Iz moje rečenice “Gnušam se ustaških zločina, i svakog drugog zločina” Vi izvlačite zaključak da branim nekoga? Ozbiljno sumnjam u Vašu dobronamjernost.

    P.S. Ni na jedno moje pitanje niste odgovorili, ali možda je i bolje tako. Ovo sve je tako uzaludno.

  18. @ kalamostilos

    …ovo je vaš citat:
    …”Prihvaćate komunističke laži kada preuveličavaju ustaške zločine i osuđuju kardinala Stepinca, ali, što se tiče gen. Mihailovića, onda nema sumnje – komunisti lažu. Odlučite se, ili lažu samo kad Vama to odgovara?…”

    …znamo mi odlično kolike i kakve su titoističke laži…problem je što ste ih Vi zdušno preuzeli…ovde imate neka razjašnjenja upućena vašoj lepoj predsednici gospođi Kolindi Grabar Kitarović…i još mnogo čemu…uživajte…

    http://srbijanskiglas.in.rs/index.php/novosti/sports/item/1792-1792

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading