Епископ Григорије: Новинари ми кваре изузетне односе са фратрима и римокатоличким свештеницима

Срна: У Пребиловцима Бог васкрсава кости мученичке

srna-grig

Спорна вест на сајту агенције Срна

ТРЕБИЊЕ, 4. ЈУЛА /СРНА/ – Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије упутио је позив вјерницима да присуствују освештењу храма Христовог Васкрсења и Светој архијерејској литургији у Пребиловцима 8. августа, истичући да се у том мјесту догађа Васкрсење, „догађај најважнији за човјека, свијет и постојање његово“.

Владика Григорије позвао је све вјернике да дођу на ово свето мјесто јер је „боље бити потомак убијеног него убице“, на мјесто гдје је храм саздан на праху и костима невино убијених.

„То што смо чекали и збило се – побједа правде и живота јер срамота је бити – не убијени – већ убица. Стога је боље да се огријемо на огњишту славе и страдања неголи да цијели свијет задобијемо, души својој наудивши“, навео је владика Григорије.

Он је нагласио да се у Пребиловцима догађа чудо и да „Бог походи народ свој“. „Бог васкрсава кости људске, премудрост Божија зида дом себи и њима, мученичким костима“, додао је владика Григорије.

Он је указао да су прије 75 година пребиловачки мученици живјели исто као и сви људи данас – бринули се, радили, стрепили, надали се, имали, оскудијевали, радовали се и туговали, некада пјевали, некада плакали, маштали, вољели, снивали, а да „неки други људи, пустивши у своја срца зло и злога, одлучише да их убију“.

„Не да им узму имања само, њихову радост и тугу, него много више, наумили су да им одузму сами живот. И то су злодјело и починили. Убили су жене, дјецу, одрасле људе, старце и старице. Бацили су их у јаме тамнице, безданице, у таму најкрајњу, у дубину земље. Потом су дијелили плијен, њихова имања, њихов мал, овце и коње, волове, воће и поврће, жита и винограде“, навео је владика Григорије.

Он је истакао да њима убрзо, чим је рат завршен, није било дато да уживају у уграбљеном плијену, „већ да су ходили земљом зли људи, убице и крвници, опијали се, лагали, траг заметали и нетрагом нестајали“.

„Коначно, 50 година послије страдања кости мученика угледаше свјетлост и сунце и засијаше у тами људске злобе као мир и опомена, а синови страдалника напокон достојно сахранише кости предака“, подсјетио је владика Григорије.

Он је додао да људи, ипак, од њиховог страдања не научише много, већ да су синови злочинаца, синови по хтјењу и опредјељењу, бомбама и минама разорили започети храм и костурницу и други пут мучки убили већ убијене.

„Од њихових експлозија подиже се силан пепео и избише непрегледне варнице. Као и оне прве, тако и ове убице почеше да као несрећни тумарају по свијету, носећи на себи пепео невиних и спаљених костију као неизбрисив траг. А, варнице те страшне експлозије падоше, пак, нечујно у домове синова мученика, у пригушена кандила и почеше смирено и тихо да служе и да свијетле“, истакао је владика Григорије.

Он је навео да се потомци њихови, многи Херцеговци расути по свијету, стојећи пред тим иконама молише Богу и свецима и разгоријеваше у себи сјећање на претке мученике, те из њихове вјере изниче храм Васкрсења Христова у Пребиловцима – бијел и свијетао, саздан на праху и костима невино убијених, саздан на вјери у Христа који изведе из ада, из утробе земље, сваку душу умрлу и смрћу заробљену.

„Он, Христос у Пребиловцима изведе из смрти и преведе у живот мартире пребиловачке и херцеговачке“, рекао је владика Григорије и позвао вјерујући народ, ма гдје да су, да на празник освећења и прослављења ових светих страдалника дођу као на празник Васкрсења.

„Обуците се свечано, пјеваћемо побједи, неће то бити опијело. Дођите, ма гдје да сте и ма колико далеко били, чекаће вас они, мученици пребиловачки, а са њима чекаће вас и сам Христос. Зато умијте душу праштањем, тијело миром и кајањем, срце пустите да гори као кандило, радошћу прекријте лице. Дођите у Пребиловце јер боље је бити потомак убијеног него убице“, нагласио је владика Григорије у позиву.

Освештење храма и Свету архијерејску литургију, како је најављено из Епархије захумско херцеговачке и приморске, служиће Његова светост патријарх српски Иринеј у суботу, 8. августа, са почетком у 8.00 часова.

Храм у Пребиловцима изграђен је на мјесту спомен-костурнице у којој су биле положене кости више од 4.000 српских жртава из долине Неретве у Другом свјетском рату, која је минирана 1992.

У крипти цркве биће положене кости које су пронађене и сакупљене на овом локалитету по повратку Срба у ово мјесто.

Масакр у Пребиловцима код Чапљине један је од накрвавијих покоља цивилног становништва у току Другог светског рата. Више од 650 људи, махом жена, међу којима и 300 дјеце, брутално је убијено и ударцима сјекирама и гвозденим пајсерима у главу, бачено у оближњу јаму Голубинка поред мјеста Шурманци.

Осим Пребиловчана, сурову смрт у бездану огромне јаме нашло је још и неколико хиљада Срба из других херцеговачких градова који су живи похватани у организованим усташким рацијама.

Ликвидације су рађене углавном оштрим хладним оружјем, ножевима, сјекирама, тестерама, косама, тупим предметима, маљевима, лопатама, гвозденим шипкама и другим предметима.

У масакру је учествовало око 1.000 усташа предвођених локалним фанатизованим херцеговачким фратрима, махом ђацима широкобријешке фрањевачке гимназије.

Да би прикрили своју монструозну прошлост, потомци кољача су 1992. минирали спомен костурницу српских новомученика као и Храм Сабора српских светитеља који се налазио у склопу костурнице. Са неколико тона експлозива, спомен-костурница са костима 4.000 мученика, дигнута је у ваздух и уништена до темеља.

(Срна, 4. 7. 2015)

Појашњење Епархије ЗХиП на текст који је објавила СРНА 4. јула 2015.

Новинска агенција Републике Српске (СРНА) у тексту под насловом „У Пребиловцима Бог васкрсава кости мученичке“, објављеном 4. јула 2015. године, користила је дијелове позива епископа захумско-херцеговачког и приморског г. Григорија, упућеног медијима и свим добронамјерним грађанима Републике Српске, Босне и Херцеговине и региона, поводом Свете архијерејске литургије и освећења храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима, у чију ће крипту, на дан освећења, 8. августа 2015. године, бити положени остаци костију пребиловачких мученика пострадалих у Другом свјетском рату. Кости пребиловачких мученика миниране су заједно са спомен-костурницом 1992, а по завршетку потоњег рата остаци костију су сакупљени и сачувани како би били положени у храм Христовог Васкрсења.

hram-prebilovci

Храм Христовог Васкрсења (кликните на слику за увећање)

У поменутој вијести Новинске агенције Републике Српске дијеловима позива владике Григорија вјерном народу и свим добронамјерним грађанима да присуствују Светој архијерејској литургији додати су и коментари новинара/аутора вијести, међу којима се, између осталог, налази и сљедећа реченица:

„У масакру је учествовало око 1.000 усташа предвођених локалним фанатизованим херцеговачким фратрима, махом ђацима широкобријешке фрањевачке гимназије.“

Будући да су поменуту вијест Новинске агенције Републике Српске пренијели интернет портали у Републици Српској и Федерацији БиХ, међу њима је било и оних портала и јавних гласила који су цитирану реченицу издвојили из контекста и интерпретирали као изјаву и ријечи епископа Григорија. Епархија захумско-херцеговачка и приморска демантује да је наведена реченица садржана у позиву епископа Григорија, те да је епископ дао било какву изјаву сличне садржине као у цитираној реченици.

Епархија захумско-херцеговачка на челу са епископом Григоријем годинама предано ради на учвршћивању мира и добросусједских односа са свим вјерским заједницама и народима у Босни и Херцеговини. Захумско-херцеговачка епархија и епископ Григорије поштују све жртве претходних ратова, ма ком народу или вјерској заједници оне припадале, саосјећајући у болу породица жртава, и све то с једним циљем – да се злочини и злочинства ни на једној страни не понове. Стога никада не говоримо о злочинствима тако што их поистовјећујемо са било којим народом – што се види и из поменутог позива владике Григорије – него акценат увијек стављамо на побједу жртве и на узалудност и бесмисленост чињења злочина.

grigorije-katolik

Један од ранијих сусрета епископа Григорија са дубровачким бискупом Узинићем

Епископ Григорије је цитираним коментаром Новинске агенције Републике Српске посебно погођен јер данас има изузетне односе и поштовање према херцеговачким фратрима и свим свештеницима Римокатоличке цркве; односе који се изграђују на темељима Јеванђеља и хришћанске вјере, а не на паушалним оцјенама новинара и њихових извора.

(Епархија ЗХиП, 15. 7. 2015)

Наслов и опрема: Стање ствари

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ


ИЗМЕНА: Овај чланак промењен је 22. 7. 2015. – додата је секција ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ.

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5eSCategories: Преносимо

12 replies

 1. Није ми јасно на шта се тачно епископ херцеговачки и приморски жали!? СРНА је јасно одвојила његове речи знацима навода, а ово испод је њихов додатак, неспоран. И шта је требало да напишу, страдали су „не знамо како“, или „неким случајем изгубили животе“!?!?

  Најбоље да и ми уврстијмо у календар Степинца, да не „кваримо односе са римокатолицима“! Докле иду ови екуменисти!?!? А можда је и за нас антиекуменисте добро да се покажу тачно ко су и шта су, можда људима није јасно шта је екуменизам али им је јасно да су нас поклали и опет би кад би могли. А нећу да кажем ко би нас поклао, да не „кварим односе“ екумнистима са…

  Отрезниће се бесловесно стадо које прати екуменита у врху СПЦ, али бојим се да не буде касно.

 2. @Антиекумениста (и антикомуниста
  У комнтару ти је свака на месту!
  Бог те поживио и свако ти добро даровао!

  Григорије “григОРГИЈА“, по свом старом обичају.
  Преци ових садашњих фратара су одузели животе и имовину нашим Пребоило-
  вачким мученицима, а Григорије доводи њихове потомке – садашње фратре –
  да им одузму и душу!
  Хоће Григорије да им одслужи ЕКУМЕНИСТИЧКУ ЛИТУРГИЈУ – ФРАТАРИЗО-ВАНУ – и тако покида ЛИТУРГИЈСКУ ЗАЈЕДНИЦУ ПРЕДАКА И ПОТОМАКА,
  да разбије то ЛИТУРГИЈСКО ЈЕДИНСТВО – НЕБЕСКЕ И ЗЕМАЉСКЕ ЦРКВЕ!
  Сви ти наши мученици су, ко зна колико пута, поменути на Светим Литургијама
  њима одслужене за подушје, на Православн начин, а Григорије хоће, сада, да их
  помене на “ИНОВИРАНОЈ“ ПАПИСТИЧКОЈ ЛИТУРГИЈИ, и тако направи ЛИТУРГИЈСКИ РАСКОЛ У ТОЈ ЛИТУРГИЈСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ ПРЕБИЛОВАЧКИХ
  МУЧЕНИКА И ЊИХОВИХ ПОТОМАКА, а што јесте намера и крјањи циљ непријатеља Бога и Човека.
  Када непријатељ Бога и Човека раскине то Литургијско јединство ПРЕДАКА и ПОТОМАКА, и ПРЕЦИ И ПОТМЦИ ПОСТАЈУ ДУХОВНО ПОРОБЉЕНИ ОД НЕПРИЈАТЕЉА БОГА И ЧОВЕКА – како упокојене душе, тако и живуће душе у телу на Земљи.
  Е, то неће и не жели Епископ Артемије, и због тога је, између осталог, шутнут
  из те назови СПЦ, које предводе Григорије, Мидић, Јефтић, Гавриловић, Буловић и остала, мање-више важна или неважна у СПЦ од Ватикана инсталирана булумента.

  Драган Славнић

 3. Основно питање је: Да ли је цитирана реченица из чланка о учешћу фратара и њихових ђака у злочину у Пребиловцима тачна, или не? Ако није – онда је еп. Григорије у праву, али ако јесте – а верујем да јесте, онда је епископ Григорије најобичније ђубре. Треће нема….

 4. @Јован Анастасијевић

  “Ђубре“?!

  Како за некога ко има надимак “Гриша Циа“ – можете тако нешто да претпоставите.
  Па он је више него ђубре.

 5. Погледајте како је само осликана црква посвећена мученицима — нажалост не традиционалним фрескама него психоделичним приказима о.Склириса. Зар је на овако потресно-светом месту требало истеривати екстремно новотарске идеје са њу-ејџ фрескописом који ће додатно саблазнити ионако већ смућен народ? Где је ту страх Господњи и поштовање према страдању и светињи?

  http://holyicon.org/wall-paintings/holy-new-martyrs-of-prebilovci-herzegovina

 6. @Don Quixote

  Уф, уф, уф!!!! На шта ово личи?! Добро да сте скренули пажњу, права саблазан!?

  Не знам за вас остале, мени ово тера језу у кости

 7. P. S.

  Главни промотер Склириса је др Игњатије Мидић, епископ браничевски, и кроз часопис Саборност и кроз сликање цркви.

  Видите овај линк са фрескама из Костолца

  http://borbazaveru.info/content/view/931/30/

 8. @Антиекумениста (и антикомуниста)said:

  На слици бр. 13 је изображен Христов лик који неодољиво подсећа на Кончиту?!
  Фигура тела Адама и Еве је са искарикираном, вулгаризованом геометријом
  трбучних мишића.
  Адамове подколенице и надколенице су типично феминизиране, а о грудима и да не говорим, скоро да и нема разлке између Евиних и Адамових груди.
  ово се не може прихватити нити правдати као слобода сликарског иражавања,
  ово је подла и сатнска намера да се и кроз иконописање направи Литургијски
  раскол између предака и потомака, као што се чини и изменом текста, појања и покретима у самој Литургији.
  И у храму Светога Саве постављено је једено велико “Распеће“, где је фигура
  Исусовг тела, такође, подсећа на женско тело.
  Раширене руке су тајушне, готово рахитизоване, рамена уска, груди наглашене
  нешто слично као у жене, појасни део /кукови/ врло изражен/и – шири од рамена
  /типично за женску фигуру тела/, а бутине без мускула, широке и пуначке, а и
  потколенице као у жене?!
  И, сада замислите, такве креатуре од епископа, који све ово подржавају, треба
  да служе заупокојену Литургије за Пребиловачке и све знане и незнане мученике рода србскога?!

  Драган Славнић

 9. O. Grigorije zivi u oblasti koja je naseljena pretezno katolicima. Vec i samo zbog toga, normalno je i potrebno da sa njima odrzava najbolje odnose. Pozdravljam o. Grigorija

  Moguce je da su neki fratri na izvestan nacin ucestvovali u zlocinima u II Sv ratu, ali to uopste nije razlog da danas, sa njihovim unucima i naslednicima, ne gradimo prijateljske odnose.

  Zabolelo me je da jedan Srbin srpskog episkopa naziva „djubre“.

  Povodom fresaka, zahvaljujem komentatorima na linkovima koji su mi omogucili da otkrijem slike na zidovima hramova u Pribilovcima i Kostolcu. Lepe i inovantne. Cestitam freskopiscima i svima koji (umesto da kopiraju ono sto je radjeno pre hiljadu godina), daju tradiciji novi duh i novu formu.

 10. деда ђоле,
  Ако не знате више о хрватским злочинима над Српским цивилним становништвом за време нацистичке НДХ, онда је преко потребно да прочитате релевантне историјске изворе недавно објављене од стране еминентних енглеских и немачких историчара. Они документовано наводе да су два од три хрватска католичка фратра клали! А Ви кажете МОГУЋЕ НА ИЗВЕСТАН НАЧИН… то пуно говори о вама лично, без обзира како и колико се кријете иза деда ђолета. Епископ Глигорије се показао са изразито западно оријентисаним политичким ставовима и веома је агилан екумениста. То ствара подозрење код великог броја православних Срба. Међутим, ја се не слажем са коментаторима који га етикетирају тако непримереним речником.

 11. @Mirko

  Подржавам вашу последњу реченицу и став који говори да морамо ми да чувамо достојанство владика, чак и кад они то достојанство не чувају

 12. @Deda Djole

  „Zabolelo me je da jedan Srbin srpskog episkopa naziva „djubre“.“

  Што сте Ви танкоћутни – у извесним ситуацијама, према извесним Србима!

Оставите коментар